Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zabezpieczenie DC dla wzmacniacza w klasie D

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zabezpieczenie DC dla wzmacniacza w klasie D

Cześć,
    Kupiłem z ciekawości wzmacniacz w klasie D oparty na TPA3221 dwa kanały po około 100W każdy. Dodatkowo do kupiłem zabezpieczenie przed pojawieniem się napięcia DC na wyjściu. Przesyłki dotarły i pojawiło się ale zabezpieczenie jesy w wersji stereotyp ale ma wspólny L- oraz R- mówiąc inaczej wspólną masę od głośników. Wzmacniacz ma natomiast odseparowane minusy na wyjściach. Oczywiście połączyć ich nie zamierzam. Teraz pojawia się pytanie czy muszę zastosować dwa oddziale układy zabezpieczeń dla lewego i prawego kanału z osobna? Może ktoś juz przerabiał taki temat i podpowie jak go zrealizował.

Nie wiem po co chcesz dokładać do tego układu dodatkowe gadżety?
    TPA3221 ma wszystkie potrzebne zabezpieczenia, jest to opisane w "pedeefie" w rozdziale 9.4.5.x.
    https://www.alldatasheet.com/datashe...1/TPA3221.html

Skomentuj

Zdaję sobie z tego sprawę ze układ jest zabezpieczony ale moim zdaniem najlepsze zabezpieczenie przed DC jest przerwa separacyjna. Układ scalony nie zapewnia separacji w przypadku awarii.

Skomentuj

Ten tego Panie...
        Najprostsze wyjście nie korzystające z przekaźników na wyjściu...to szeregowy duży kondensator (ma swoje wady) na wyjściu stopnia - szeregowo z głośnikami.
        Inne wyjście to zgaszenie zasilania stopnia wyjściowego w przypadku gdy wykryjesz DC na wyjściu, jak stopień mocy nie będzie miał zasilania, to niczego nie zepsuje :)

Swoją drogą nawet w TacT Millenium jest takie zabezpieczenie, ale tam piszą że na wypadek gdyby komuś się sygnał "nie zbalansował" i wzmacniacz zaczął udawać zasilacz

Miłego.
        Irek.N.

Skomentuj

Czaruję...
        X