Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Transformator 230V/9V DC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dziś na wyjeździe, jutro jak wrócę pomierzę i odczytam. Dziękuję Ci Bardzo

Skomentuj

Napięcie 15,1V AC stabilne, na kondensatorze napis Q- Hi 2200 25V na urządzeniu przykręconym do radiatora KIA 7808A PI 340

Skomentuj

Witam ten transformator podejrzewam że będzie z dużym zapasem mocy... TS 18/16 INDEL - Transformator: sieciowy | 18VA; 230VAC; 12V; 1,4A; Wypr: oczkowe; TS18/16 | TME - Części elektroniczne Polska

Skomentuj

Dziękuję Piotr.F, dodam że ten u mnie buczy, hak się go uderzy przestaje . Pytanie czy na tym do kupienia jest znaczoną polaryzacja

Skomentuj

To tak. Napięcie zmienne przekierowane (przez diody) w jedną stronę do kondensatora, da wartość pomnożoną przez 1,41. Czyli 21,3 V DC. W uproszczeniu. Ten niebieski jest w stanie tyle przyjąć i chwilowo przechować.
            Urządzenie KIA... to stabilizator dający 8 V. On nas w tej chwili nie interesuje, ale chciałem wiedzieć.

Cóż, szukamy transformatora 230 / 15 V , potrzebną moc oszacowałbym na 20 - 25 W. O, piotr f. już dał namiary.

Polaryzacja dotyczy napięcia stałego. Plus, minus... Zmienne podłączamy dowolnie. Aby tylko 230 do 230, a wtórne do radia, może o to pytałeś.

"hak się go uderzy przestaje". A nie mówiłeś wcześniej.

Skomentuj

Ok zamawiam taki jak podał Piotr F. Jak zamontuję dam znać. Ps.zapomniałem o tym napisać , przeczytałem jeszcze raz naszą konwersację i dopiero uświadomiłem sobie że zapomniałem o tym napisać

Skomentuj

Cienkie uzwojenie to 230V, grube 12V

Skomentuj

Sprawa jest dość prosta - odłącz przewody wtórnego i zmierz napięcie zmienne bez obciążenia, bez większego błędu jak pisał kolega wyżej na wejściu do prostownika, pobieraną moc masz podaną na tylnej ściance , wymiarami nie musisz się za bardzo przejmować, nowy raczej będzie mniejszy. Z tego co pisałeś taki powinien pasować TS20/026(15,4V-1,5Alub16V-1,2A) cena 77,50.

Skomentuj

Radyjko pięknie gra DZIĘKUJĘ ZA POMOC ! Pozdrawiam Serdecznie

Skomentuj

Zamieszczone przez hi-fi Zobacz posta
                      Wszyscy witają serdecznie.

Transformator transformuje napięcie, ze zmiennego (ang. AC, alternating current), na napięcie zmienne, podwyższone albo obniżone, niezmienione (w celu separacji galwanicznej). Zależnie od potrzeb. Trafo, tu rzuciłem żargonem, nie daje napięcia stałego DC (ang. direct current).

Tak więc tak:
                      - to co buczy jest wewnątrz czy na zewnątrz urządzenia?
                      - model, firma?
                      - buczy, bo buczał zawsze, czy dopiero zaczął buczeć?
                      - popatrz, np. na wikipedii "Użycie kursywy". Punkt polecany.
                      - posłuchaj ACϟDC. Punkt nieobowiązkowy. Zespół nie rozwikła zagadnienia, ale dostarczy miłych wrażeń. Jeśli pójdzie w gust.
                      Tak tylko się podniosę do meritum. Temat jest zamknięty ale transformator nie transformuje napięcia zmiennego na zmienne. Nie powielajmy bzdur. Transformator transformuje impedancję Z1 :Z2. Wynikiem tego powstaje źródło prądu i napięcia na zaciskach uzwojenia wtórnego. Co więcej napięcie jest przemienne a nie zmienne. Po trzecie separacja galwaniczna jest tylko w przypadku uzwojenia na osobnej cewce. W przypadku autotransformatora nie ma mowy o separacji galwanicznej. Więc proszę używać informacji szczegółowych i prawdziwych a nie wyssanych z palca.

Skomentuj

Serio?

Skomentuj

Czaruję...
                        X