Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Holtron 400W

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Holtron 400W

Witam!
    zlozylem ow wzmacniacz na plytce z Altrona, wszystko dziala jak nalezy lecz po ustawieniu pradu spoczynkowegona odpowiednia wartosc prad spoczynkowy zaczyna samoczynnie wzrastac (wzbudza sie). Wie ktos moze co moze byc przyczyna tego??

jaka wartosc pradu spoczynkowego ustawiles i jakie masz napiecie zasilania ( po wyprostowaniu)?

Skomentuj

2*69V a prad ok 300ma

Skomentuj

Ja miałem jazdy z holtonem ale brałem odpalony od Krzysia.Powód był dziwny,pękały podkładki mikowe.Dopiero Irek mnie poratował,od momentu wymiany zapomniałem że mam wzmak do suba.
        Może ten prąd "jeździ" z podobnych powodów?

Skomentuj

Ustaw ze 100mA na caly wzmak bo te zalecane 400mA to tylko niepotrzebne grzanie radiatora.
          Dobrze masz przymocowany do radiatora tranzystor od stabilizacji pradu?

Skomentuj

irek, tranzystor do stabilizacji pradu jest przymocowany prawidlowo, zmniejszylem do 100mA i jest Ok, wszystko dziala jak nalezy i prad sie nie wzbudza, wielkie dzieki

Skomentuj

ja z holtonami robie tak : ustawiam prąd spoczynkowy na ok 100mA na parę i daje mu sie "rozgrzać" cały czas monitorując prąd spoczynkowy jesli potrzeba koryguje go ale niezdazyło mi się jeszcze aby holton mi sie wzbudzał a zrobiłem i już troszke ,zalecam ok 50mA na jedną parę prod spoczynkowy + 30mA na reszte elektroniki
              pozdrawiam

Skomentuj

A mozecie to jakos ujednolicili 100mA na 4 pary, czy na jedna - bo w koncu nie wiem:(

Skomentuj

ja mam ustawione 60mA na ujemna galaz zasilania (czyli 120 na caly wzmak) i nie mam zadnego problemu.

Skomentuj

jak ujemna galaz ma 60mA to i dodatnia ma 60mA ale to wcale nie znaczy ze calosc ma 120mA, calosc ma tez 60mA. No chyba ze masz ustawione 60mA na jedna galaz tranzystorow wtedy calkowity prad wynosi razy ilosc galezi z tranzystorami.

Skomentuj

Ja odpaliłem ponad 10 Holtonaów. Tylko jeden nie zadziałał do dziś. Prąd zawsze ustawiałem około 150-200mA na cały wzmak i grało pięknie. Raz w Holtoie na jedna parkę ustawiłem coś koło 250mA, to grzał się bardzo. Ale na takim prądzie grał ponad 6 miesięcy. Wg niektórych powinienem popalić trany ale działało.

PS trany mam zawsze z HUMY!

Skomentuj

<PS trany mam zawsze z HUMY!>
                        Moze tu jest problem - moze altron sterujace mi wcisnal badziewiaste i toto nie chce grac?:(
                        Dzisiaj zabieram go z serwisu - bo tez sobie nie radza i wymienie wszystkie mj'ty i zobacze.
                        dj_zibi a mozesz mi powiedziec czy T8 miales BD139? bo w oryginale w tym miejscu jest (Q10) mje340.

Skomentuj

ja jak odpalalem holtona400 wszystkie trany mialem z altrona i wszystko smiga az milo do dzis,czy bedzie bd139 czy mje niema znaczenia bo to tranzystor od regulacji pradu spoczynkowego ja osobiscie mam bd139

Skomentuj

Ja miałem BD139

Skomentuj

Po wymianie sterujacych wszystko pieknie dziala:)
                              Dzieki all

Skomentuj

Czaruję...
                              X