Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wejścia stereo w subwooferze, da się zrobić ???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wejścia stereo w subwooferze, da się zrobić ???

Witam.

W moim starym wzmacniaczu do subwooofera miałem wejścia LOW IN w wersji stereo tzn. na chinchach podłączało się kanał lewy i prawy osobno (tak jak w przypadku każdeg ozwykłego wzmacniacza). Wyglądało to tak, że na jednej płytce były wejścia stereo LOW IN i HI IN, a dopiero z tej płytki szły trzy kable do płyty z resztą elektroniki wzmacniacza.

Teraz będę miał wzmacniacz od Irka (2xTDA) i tam jest wejście mono. Czy da się je rozdzielić na dwa kanały ???

Chodzi o ty, by można było podpiąć subwoofer na przykład pod wyjście z przedwzmacniacza (przedwzmacniacza, który nie ma specjalnego wyjścia na subwoofer) lub bezpośrednio doprowadzić dźwięk ze źródła I NIE STRACIĆ STEREO W KOLUMNACH. Da się zmontować taką płytkę ???
    Dodam tylko, że we wzmacniaczu Pana Irka wejście LOW In doprowadzane jest do płytki dwoma kablami, a z wejścia HI IN idą trzy, czyli stereo (no tak przynajmniej myślę).

Pozdrawiam,
    Mateusz.

robisz zwykly sumator na rezystorach 10k.

Skomentuj

A jak taki sumator wygląda ???
      Na forum znalazłem wiele wątków poruszających ten temat, ale schematu żadnego.
      No i gdzie się to później wpina, normalnie przed zwykłe wejście LOW IN ?
      Mam nadzieję że znajdzie się cierpliwy człek i mi to łopatologicznie wytłumaczy. Myślę że ta wiedza przyda się też innym równie niedouczonym jak ja

[ Dodano: 2006-09-17, 13:11 ]
      Aha, i czy te rezystory nie zmniejszą napięcia, albo nie wzrośnie nagle opór ???

Skomentuj

Zamieszczone przez mag2211
        No i gdzie się to później wpina, normalnie przed zwykłe wejście LOW IN ?
        tak
        a najlepiej zrob na opampie tak jak tu:
        http://www.diyaudio.pl/pix/schemat_filtra.jpg
        http://www.diyaudio.pl/portal.php?show=17

Skomentuj

Czy dobrze zrozumiałem, że na rezystorach robi się sumator na wejścia wysokopoziomowe a do wejścia niskopoziomowego trzeba już budować zasilaną płytkę ??
          Czy same rezystory można zastosować też w wejsciu niskopoziomowym ??

[ Dodano: 2006-09-17, 21:31 ]

O to mi chodziło. Może jeszcze komuś się przyda ta wiedza. Znalazłem na innym topicu forum Diyaudio (chyba nie macie nic przeciwko, że wrzucam czyjś rysunek). Dzięki Takero za pomoc.

Skomentuj

A ze zapytam - nikopoziomowe to z jakiego zrodla masz zamiar podawac na opampa albo koncowke?

Skomentuj

No jeszcze nie wiem, jak będzie się dało to z przedwzmacniacza, a jak nie to ze źródła.

Skomentuj

Czaruję...
              X