Witam chciałem się dowiedzieć czy mogę podłączyć głośnik Alphard cw1002C do wzmacniacza który ma napisane, że obsługuje kolumny 8 - 16ohm ?? Zbudowałęm sobie sub'a na takim głośniku ale sie okazało, ze mój wzmachol co miał go napędzać ma własnie 8 - 16 ohm. Nie chcę nic spalić więc się pytam zanim podłączę. Znajomy podłączył podobną konstrukcje u siebie na 8ohm i słyszał pierdzneie jak trochę pogłośnij. Jak grał cichutko to pierdzenie chyba ustawało. Ale ledwo co było słychać. Czy to od wzmacniacza czy moze ma coś nie tak z głośnikiem. Obudowa to zamknięta 45L. Jego wzmachol to jkiaś Diora pewnie ma z 25 - 30W na kanał. Mój to Sony ta-f45 nie znam mocy. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
wzmachol 8-16ohm + sub cw10002c 4ohm czy można podłączyć?
Collapse
X
-
teoretycznie nie wolno podlaczac glosnika o impedancji mniejszej niz przewidziana impedancja pracy wzmaka. W praktyce jednak czesto sie tak robi a czy wzmak sie spali to juz zalezy od tego czy jest dobry.
Jak sie boisz go spalic to nie podlaczaj. A nastepnym razem pomysl za nim kupisz glosnik i kup 8-omowy.
Skomentuj
-
Być moze wzmacniacz ma napisane 8-16 ohm ze względu na wydajnośc zasilacza, a same końcówki mocy sa mocne i bez problemu pociągną nawet mniej niz 4 ohm.
W takim przypadku obciązenie TYLKO jednego kanału rezystancją 4 ohm będzie tak samo odczuwalne dla zasilacza (teoretycznie) jak 2 kanałow 8 ohmami.
Ale jesli okaze sie ze i końcówki sa liche to możesz nie pograc długo i głosno.
Chociaz jak nie bedziesz go katował to przy obciazonym jednym kanale pewnie niec sie nie stanie ... od razu :-))
Pozdrawiam
Skomentuj
Skomentuj