Witam jestem tu nowy . i odrazu mam pytanie . mam wzmacniacz DIORA 3542, kupilem go odkolegi mial spalone koncowki mocy , po wymianie koncowek gra dobrze ale , ale jesli wlacze podbicie bassu i zrobie glosniej o 1/3 to sie szybko grzeje ?? Czy cos nie tak jest z nim zrobione czy to normalne ?? pozdrawiam :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Grzeje sie
Collapse
X
-
a moze dlatego ze podpiales 4ohm kolumny? z tego co pamietam wiekszosc tego typu wzmakow ktore robila diora byla dedykowana pod 8ohm (chociaz niektóre elementy stosowane przez unitre maja nawet 100% zapasu mocy i 4ohm to zadny wysilek dla nich, miedzy innymi dlatego tak zadko sie psuly te sprzety)
ewentualnie mozliwe jest ze koncowki ktore wymieniles sa jakies zaslabe itp.
niepamietam jakie byly orginalnie w twoim wzmaku tranzystorki ale przy mocy 2x35W daja rade 2N6491 i 2N6488
Skomentuj
-
A czy wzmak sie grzeje bez wysterowania? Bo jesli tak to moze ktos kto wymienial tranzystory mocy nie ustawil od nowa pradu spoczynkowego i jest on za duzy.
Temperatura zedu 60stopni juz parzy a nie jest grozna dla tranzystorow. Bezpieczne dla tranzystorow moga byc temperatury radiatora dochodzace do 100stopni.
Skomentuj
Skomentuj