Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Grzeje sie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Grzeje sie

Witam jestem tu nowy . i odrazu mam pytanie . mam wzmacniacz DIORA 3542, kupilem go odkolegi mial spalone koncowki mocy , po wymianie koncowek gra dobrze ale , ale jesli wlacze podbicie bassu i zrobie glosniej o 1/3 to sie szybko grzeje ?? Czy cos nie tak jest z nim zrobione czy to normalne ?? pozdrawiam :)

To całkiem normalnie, że się radiatory grzeją, zależy jak bardzo...

Skomentuj

noo bardzo cieply tak to okresle , no i to przez krotki czas 10-15 minut

Skomentuj

a moze dlatego ze podpiales 4ohm kolumny? z tego co pamietam wiekszosc tego typu wzmakow ktore robila diora byla dedykowana pod 8ohm (chociaz niektóre elementy stosowane przez unitre maja nawet 100% zapasu mocy i 4ohm to zadny wysilek dla nich, miedzy innymi dlatego tak zadko sie psuly te sprzety)

ewentualnie mozliwe jest ze koncowki ktore wymieniles sa jakies zaslabe itp.
        niepamietam jakie byly orginalnie w twoim wzmaku tranzystorki ale przy mocy 2x35W daja rade 2N6491 i 2N6488

Skomentuj

A czy wzmak sie grzeje bez wysterowania? Bo jesli tak to moze ktos kto wymienial tranzystory mocy nie ustawil od nowa pradu spoczynkowego i jest on za duzy.

Temperatura zedu 60stopni juz parzy a nie jest grozna dla tranzystorow. Bezpieczne dla tranzystorow moga byc temperatury radiatora dochodzace do 100stopni.

Skomentuj

wlasnie wczoraj przy zwiekszeniu glosnosci na 3/4 skali po 3 sekundach przepalily mi sie 3 bezpieczniki w zmacniaczu ?? oco tuu chodzii bo ja juz nie wiem co nie tak jestt ??

Skomentuj

z jakimi kolumnami?

Skomentuj

kolumny mam zrobione przezemnie , kolumny 4 Ohm podlaczone szeregowo pod jeden kanal na wzamcniaczu zeby bylo 8 ohm

Skomentuj

Czaruję...
                X