Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz WE na bd 139. czy to będzie działało?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz WE na bd 139. czy to będzie działało?

Witam!
    Muszę zrobic wzmacniacz na tranzystorze BD 139, będzie to wzmacniacz małej mocy na napiecie zasilania 12v. Spodziewam się porażającej mocy...ok 5W :mrgreen: . Jest jeszcze jedna sprawa..wzmacniacz musi być w konfiguracji wspólnego emitera. Próbowałem się bawić programem do sylmulacji i za nic nie chce wzmacniać sygnału :roll: Mozę ktos z was ma jakiś schemacik lub może mi pomóc w zaprojektowaniu tego jakże skomplikowanego wzmacniacza .Pozdrawiam!

W ukladzie WE to zapomnij że z tego wyciagniesz 5W, jak bedzie 0,5W to juz sukces. Żeby ten wzmacniacz działał musisz ustalic jakiś punkt pracy - prąd spoczynkowy. Bez tego coś tam przetworzy na wyjscie ale to nie bedzie spodziwany sygnał

Skomentuj

problem z układem oe (WE) jest taki że rezystancja wyjściowa dochodzi do 100 ohm (typowo kilkadziesiąt)

kolejny problem to relatywnie mała rezstancja wejściowa (setki om) czyli mocno obciaza źrudło

Skomentuj

zrobiłem układ metodą prób i błędów wybrałem wartości rezystorów i ukłąd wzmacnia sygnał ale jak sie podłączy np 8 omów na wyjście to sygnał na wyjściu zanika to pewnei jest związane z rezystancją wyjściową, natomiast przy obciazeniu 100k..omów wzmacnaicz działa...dziwna sprawa tez jest przy zmianie napięcia Ucc z 12 np na 14, wzmocnienie zmniejsza się... robiłem symulację w programie tina. Zoabczymy jak złoże ukłądzik bo płytkę juz zrobiłem...
        schemat
        P.S.
        założyłem nowy temat zwiazany z tym wzmakiem, bo myslałem że nikt nie odpowiedział - poprostu nei dostałem powiadomienia.

Pozdro!

Skomentuj

no niedziwne że jak do wzmaka o rezystancji wyjściowej 100 ohm podłączasz głośnik 8 ohmowy to na wzmaku odkłada się ponad 90% napięcia czyli jak na wyjści masz 11V to po podłączeniu głośnika juz jest tylko jakiś 1V

Skomentuj

Czaruję...
          X