Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw 5.1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zestaw 5.1

Więc chce złożyc (zbudować) sobie zestaw 5.1 do pokoju ( pokój nie wielki poniżej 20/m2 ) Zależy mi oczywiscie na czystym, mocnym dźwięku i przy tym żeby Subwofer robił to do czego jest stworzony.

Pytanie jest takie... od czego zacząć?

Wydaje mi się że najpier trzeba zbydowac wzmacniacz :) Oczywiście sam to zrobie tylko powiedzcie jaki, albo najlepiej namiar na schemat :) A może Amplituner z procesorem 5.1 ?

Aha kolumny będą na statywach (chyba lepsze są niź takie małe klocki ? )

Edit: jeszcze dodam że projekt nie ma być zrealizowany w ciagu tygodnia, tego miesiąca itp tylko chce to robić po mału, zalezy mi na dokładności, estetyce no i chce przy tym troche wiedzy łyknąć bo jak wiadomo najwięcej uczymy sie w praktyce! :)

Tylko nie bierzcie słów "chce robić to po mału" zbyt dosłownie i nie ociągajcie sie z postami :P

Aha jeszcze jedno pytanie...czy wogle opłaca się wstawiać 5.1 do małego pokoju? Właściwie to był by nastawiony na komputer a tam słucham więcej muzyki, filmy ogladam na luzku....co myślicie?? Moze poprostu 2.1 ? sam juz nie wiem

Na poczatek konfiguracja 2.1 (do muzyki więcej nie trzeba).
    Jak zaczniesz od dużej obudowy i mocnego zasilacza, to w miarę postępów łatwo dodac 3 pozostałe kanały.
    Proponuje mocny zasilacz Min 200W i 5 x TDA na wspólnym radiatorze.
    Sub oczywiście z własnym napędem.
    Jako skrzynka tuner, łatwa do adaptacji i niejako przy okazji powstanie amplituner.
    Pozdrawiam

Skomentuj

5xTDA7294 hmmm możesz zastosować 5xTDA2050 + TDA7294 na suba.Będzie baaardzo głośno.Zastosuj do 5xTDA2050 trafo 200W 2x17-19V i będzie masakra a dla TDA7294 120-150W 2x28V i fajny radiatorek :)

Skomentuj

Najwazniejsze sa zestawy frontowe wiec nimi sie najpierw zajmij.Wzmacniacz zbuduj jak chcesz np dwukanalowy a jako drugi czlon dobudujesz osobny dla glosnikow efektowych.
        Wiekszosc kasy przeznacz na fronty czyli L,R iC a pozniej na suba , efektowce na koniec.Byle bylo ze zblizonych elementow zeby brzmieniowo pasowalo.Idealem byloby zbudowanie wszystkich 5ciu kolumienek z jednakowych glosnikow i do tego sub.

Skomentuj

Jak zrobisz kolumny przednie to już będzie nieźle. Jezeli uda ci sie dobrze zrobić do tego wzmacniacz stereo no to będzie super.
          Jak starczy ci zapału i pieniedzy na reszte to możesz zacząć myśleć o 5.1 ale teraz lepiej nie zaprzątaj sobie głowy o efektem końcowym który jest równie odległy jak lot załogowy na marsa.

Skomentuj

Dzieki Wszystkim, malo rozumiem z tych wsyztskich oznaczen ale cos wykombinuje :) narazie robie zasilacz do 30V :P

Nastepnie zloze sobie wzmacniacz taki jak mowicie ( 200W 2 kanalowy)
            A kolumienki dojda pozniej :)

Aha nie bedzie problemy ze zrobieniem wejscia bo chce to wszystko pod kompa podlaczyc

Skomentuj

Boże nie 200W 2 kanałowy tylko trafo 200W do zasilenia 5 kanałów :P.

Skomentuj

nie wiem czy masz jakis wzmacniacz ale jak chcesz miec kino to musi byc amplituner ,potem na poczatek dwie kolumny frontowe , aktywny sub i dalej nie pchaj sie w pieciokanalowe wzmacniacze bo to jest bez sensu nie bedziesz mial prologic i tym podobnych zadnej regulacji czasow opoznienia itd poprostu amplituner musi byc najlepiej Yamaha

Skomentuj

dlaczego akurat Yamaha?? nie ma innych dobrych firm??

Skomentuj

Są inne dobre firmy :] ...ale jeżeli szukasz czegoś w przystępnej cenie to modele serii 4XX w zwyż są poprostu bezkonkurencyjne

Skomentuj

Czaruję...
                    X