Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytam pytam pytam

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pytam pytam pytam

Witam wiem ze moje pytania juz co niektórych denerwuj ale zeby zamiescic cos w diy to najpierw musze wiedziec jak to cos zbudowac :mrgreen: fakt zbudowalem juz wzmaka na tda 2050 i o dziwo dzaila juz ponad rok ale mysle ze nie warto tego przedstawiac bo juz i tak pelno.
    oczywiscie moglbym po prostu kupic elementy i poskladac tylko co to za frajda ?? chce cos wiedziec o moim dziecku :lol:
    a wiec do pytan:
    1 co lepsze do budowy kolumny?? wiorowa mdf czy deska np sosna , wiem ze mdf ma nizsza czestotliwosc rezonansowa od wiora a wiec lepsza a jek to sie ma do czystego drewna ??
    2. kondensatory: wiem ze dziela sie na spolaryzowane i niespolaryzowane i o ile w spolaryzowanych sprawa jewst prosta to niespolaryzowanych jest wiecej typow i chcialbym abyscie mi wyjasnili ktore typy do czego lepiej sie nadaja czy moze nie ma to roznicy czy urzyje ceramika czy poliestrowego byle by ta sama pojemnosc??? jakj to jest??
    a i jeszcze dlaczego na galezi zasilania np da 2050 jest tez kond neispolaryzowany ?? to tylko elektrolit nie starczy?? za co odpowieda ten niespolaryzowany ??
    prosze o pomoc!!! to predzej cos sklece!!!
    pozdrawiam!!! :grin:

UWAGI MODERATORA
    nastrpnym razem za taki tytul temat wyladuje w koszu.... tak trudno ruszyc glowa i napisac w temacie czego on dotyczy??

Zamieszczone przez dulin7
    1 co lepsze do budowy kolumny?? wiorowa mdf czy deska np sosna , wiem ze mdf ma nizsza czestotliwosc rezonansowa od wiora a wiec lepsza a jek to sie ma do czystego drewna ??
    o ile się nie myle ten problem jest poruszony w artach na stronie głównej :P
    http://diyaudio.pl/portal.php po prawej stronie.
    2. kondensatory: wiem ze dziela sie na spolaryzowane i niespolaryzowane i o ile w spolaryzowanych sprawa jewst prosta to niespolaryzowanych jest wiecej typow i chcialbym abyscie mi wyjasnili ktore typy do czego lepiej sie nadaja czy moze nie ma to roznicy czy urzyje ceramika czy poliestrowego byle by ta sama pojemnosc??? jakj to jest??
    o kondach sporo było na fizyce w LO :P
    Ceramików używa się w zasilaczach, w zwrotach MKT, MKT, MKP i ew bipolarów.
    Co każdy z tych skrótów znaczy można się dowiedzieć na wikipedii ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
      o kondach sporo było na fizyce w LO
      do LO nie chodze tylko do technikuma :razz:
      a tam z fizy rzadzi taka zakrecona babka wie duzo ale gada tylko jak sie Jej chce :razz:
      ale dzieki
      pozdrawiam!!!

[ Dodano: 2007-04-13, 22:20 ]
      szukalem i znalezlem ze te materialy sa opisane w dziale mdf tylko gdzie ten dzial?? :razz:

[ Dodano: 2007-04-13, 22:27 ]
      a no i te kondy mkt mkp ne sa opisane na wikipedii!!!! :mad:

Skomentuj

no nie widze ale ja tu jeszcze sie nie znam do konca (bo bnie dlugo jestem) na tym gdzie co jest no to mi powiesz ??
        jak z tym materialem??
        a o i gdybys mogl to mam takie pytanko: mam wzmaka na tda 2050 i jest przykrecony do radiatora przez kodkladke mikowa i kulejke a omo to mam na radiatorze napiecie a dziwne jest to ze jak dotkne masa radiatora to nic sie nie dzieje no prawie bo slychac delikatny szum ale nie ma ognmia jak bym przytykal do nieodizolowanego co to moze byc??

Skomentuj

co do materiału - mdf lub wiórówa, z drewnem ciężko jest,oj ciężko.
          Jeśli żadnych frezów nie robisz , a konstrukcja jest budżetowa to styknie wiórówa - tania jest jak barszcz. Zwykle używa się takiej o grubości 18mm.

a o i gdybys mogl to mam takie pytanko: mam wzmaka na tda 2050 i jest przykrecony do radiatora przez kodkladke mikowa i kulejke a omo to mam na radiatorze napiecie a dziwne jest to ze jak dotkne masa radiatora to nic sie nie dzieje no prawie bo slychac delikatny szum ale nie ma ognmia jak bym przytykal do nieodizolowanego co to moze byc??
          w tym tadku tył scalaka jest z masą podłączony więc nie trzeba dawać podkładek które w tym wypadku tylko chłodzenie psują :P Sprawdź czy radiator jest odizolowany od wszystko co tam masz - zasilanie itd i możesz spróbować podłączyć go do masy.
          Pewnie jakąś pętle masy tam masz...

Skomentuj

Pewnie jakąś pętle masy tam masz...
            mow tak do mnie wiecej a na tadku to chyba ujemne wystepuje a nie masa???
            co to yta petla czytalem gdzies mi sie obilo ale nie wiem :razz:

Skomentuj

a na tadku to chyba ujemne wystepuje a nie masa???
              w 2050 wydaje mi się żę masa jednak, ujemne to na 7294 np, ale nie na tych małych.
              Zresztą - sprawdź w nocie producenta na elenocie.

co to yta petla czytalem gdzies mi sie obilo ale nie wiem :razz:
              widziałeś kiedyś pętle na sznurku ? ;]
              to taka sama pętla, tyle że masy ;]

Skomentuj

widziałeś kiedyś pętle na sznurku ? ;]
                to taka sama pętla, tyle że masy ;]
                to ma byc zart?? :mad:
                jak uniknac tej petli masy??
                pozdro lece spac :mrgreen:

Skomentuj

nie - to serio. Pojęcie tak elementarne że aż ciężko je wyjaśnić ;]
                  http://www.google.pl/search?q=p%C4%9...ient=firefox-a
                  jak uniknac tej petli masy??
                  zadając to pytanie sam sobie niejako odpowiedziałeś :)
                  Tak naprawde jedyną metodą na unikanie pętli masy jest unikanie pętli masy :)
                  Brzmi to głupio, ale nie wiem jak to prościej wyjaśnić ;]
                  Można łączyć masy w 1 spólnym punkcie, metod jest wiele.

Skomentuj

A i chcialybm powiedzies ze nie mam bolca w gniazdku czy to tez moze wplywac na ta petle??
                    Co do tda to chyba jednak to ujemne wystepuje na tym metalu z tylu sprawdzalem omomierzem i mmiedzy - zasilania a tym metalem jest ok 1 ohm a miedzy masa a tylem jest duzo wiecej a wiec chyba raczej jest napiecie na tyle tda chyba ze zle interpretuje wyniki pomiaru :razz:

[ Dodano: 2007-04-14, 08:38 ]
                    a no i jescze co to sa gniazda XLR i polaczenia zbalansowane znalazlem co to ta petlka masy wystepuje ona w tedy gdy nasy wspolpracujacych urzadzen sa polaczone ze soba wiecej niz jednym przewodem :mrgreen: czy tak??

Skomentuj

Co do tda to chyba jednak to ujemne wystepuje na tym metalu z tylu sprawdzalem omomierzem i mmiedzy - zasilania a tym metalem jest ok 1 ohm a miedzy masa a tylem jest duzo wiecej a wiec chyba raczej jest napiecie na tyle tda chyba ze zle interpretuje wyniki pomiaru :razz:
                      http://alfa.iele.polsl.gliwice.pl/el...onics/1461.pdf
                      "tab connected to pin 3" rzeczywiście, w sumie to się tego niespodziewałem :)
                      znalazlem co to ta petlka masy wystepuje ona w tedy gdy nasy wspolpracujacych urzadzen sa polaczone ze soba wiecej niz jednym przewodem :mrgreen: czy tak??
                      m.in. , tak :P

Skomentuj

A wiec dalej pytam
                        zrobilem dzisiaj sobie koncowke na tda 2051 jest to koncowka mono i ma grac w warsztacie podczas realizowania moich pomyslow a wiec wymagania nie sa wysokie :lol: mam do tego jeszc ze odtw cd , a pytanie brzmi, jak zrobic sumator dla sygnalu stereo? mozna polaczyc razem te kanaly czy nie a moze podlaczyc tylko do jednego kanalu a drugi zostawic??? szczerze mowiac to w to ostatnie nie bardzo wierze ale moge sie mylic
                        a no i co to te gniazda xlr?? a no i bolec jaki ma wplyw na petle?? oraz polaczenia zbalansowane czekam!!! :grin:
                        pozdrawiam!!

[ Dodano: 2007-04-14, 22:50 ]
                        No co jest nikt nie pomoze??? :twisted:

Skomentuj

za takie glupie tematy postow to ja Ci zaraz zrobie z tylu glowy sumator na gniezdzie XLR i nie bedzie taki ladny jak w matrixie.

Skomentuj

co to te gniazda xlr
                            takie gniazda do podlaczenia kolumn uzywane glownie w estradzie.
                            a no i bolec jaki ma wplyw na petle??
                            zaden
                            No co jest nikt nie pomoze???
                            a czy nie szybciej bedzie poszukac samemu?? www.google.pl

Zamieszczone przez irek
                            ja Ci zaraz zrobie z tylu glowy sumator na gniezdzie XLR i nie bedzie taki ladny jak w matrixie.
                            :shock: :lol: nawet nie wiedzialem ze masz takie poczucie humoru...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                              co to te gniazda xlr
                              takie gniazda do podlaczenia kolumn uzywane glownie w estradzie.
                              Sygnału (np. mikrofony). Do kolumn używa się złącz Speakon. Chyba :)

Chociaż możesz mieć rację, jeśli mówisz o podłączenie sygnału do aktywnych kolumn.

Skomentuj

http://en.wikipedia.org/wiki/XLR_connector

chyba faktycznie pomylilem te dwa gniazda. ale biorac pod uwage "rozmiar" tego polaczenia to niewiedze przeciwwskazan do puszczenia sygnalu wysokopoziomowego tym zlaczem

[ Dodano: 2007-05-06, 16:17 ]
                                i mialem racje http://en.wikipedia.org/wiki/Speakon

Speakon connectors are an available alternative to TRS, two-pole twist lock, and XLR connectors for loudspeakers

Skomentuj

Czaruję...
                                X