Witam poraz drugi, mam kolejne pytanko. Jestem w posiadaniu dwóch transformatorów TO 160. Według tabliczki znamionowej pochodzą z roku 1987, mają 160VA, U1 - 220V, U2 - 24V. Pytanko, czy możnaby było użyć ich do DIYwzmacniacza?? Tak, żeby użyć po jednym na kanał i uzyskać w ten sposób wzmacniacz 2x150/2x160WATT?? Pozdro.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Własny wzmacniacz...
Collapse
X
-
Jeśli nie masz podwójnego uzwojenia wtórnego tz. 2x24V to trzeba będzie zrobić zasilacz wspólny dla 2 kanałów, wykożystując oba transformatory, jeśli są one takie same, powinno nie być z tym problemu.
Do wzmacniacza możesz użyć. Po wyprostowaniu i odfiltrowaniu napięcia uzyskasz około 32V, co nadaje się do zasialenia końcówek mocy TDA7294 albo LM3886.
Co do mocy, z czego chcesz uzyskać te 150 - 160W? Możesz pokusić się o mostek TDA7294, ale on wg. producenta odda 150W mocy przy odpowiednim napięciu, a impedancja kolumn nie może być mniejsza niż 8ohm (bo się będzie mocno grzał). W praktyce uzyskasz sporo mniej mocy z tego mostka, ale i tak wystarczająco żeby pogonić kolumny nagłaśniające nie duże pomieszczenie.
Pozdrawiam
Wojtek :)
Skomentuj
-
moj pierwszy wzmak DIY dziala wlasnie w ten sposób - 2 połączone trafa ochronne 24V. tylko musisz uwazac jak je łączysz, uzwojenia pierwotne obu traf łączysz równolegle, wtórne masz 2 pary przewodów (z kazdego trafa 1), połącz 1 przewod z pierwszego trafa z 1 przewodem z drugiego trafa - teraz zmierz miernikiem czy miedzy polaczeniem tych 2 kabli a tymi wolnymi jest napiecie (miedzy polaczeniem (czyli masą) a wolnym powinno byc 24V, a miedzy obydwoma wolnymi 48V) to jest ok, jezeli jest 0V to zamień przewody (np. 1 z pierwszego i 2 z drugiego)
nie jestem pewny czy gdzies nie namieszalem bo robilem to dosc dawno (rok?) ale jakos tak to powinno bycwiem ze cyrki byly jak wszystko glanc podlączone a napiecie na wyjsciu 0V :mrgreen:
pozdrawiam
Skomentuj
Skomentuj