Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Własny wzmacniacz...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Własny wzmacniacz...

Witam poraz drugi, mam kolejne pytanko. Jestem w posiadaniu dwóch transformatorów TO 160. Według tabliczki znamionowej pochodzą z roku 1987, mają 160VA, U1 - 220V, U2 - 24V. Pytanko, czy możnaby było użyć ich do DIYwzmacniacza?? Tak, żeby użyć po jednym na kanał i uzyskać w ten sposób wzmacniacz 2x150/2x160WATT?? Pozdro.

160W z jednego takiego trafa to raczej nie wyciśniesz ale gdzieś w granicach 100-120W

Skomentuj

Jeśli nie masz podwójnego uzwojenia wtórnego tz. 2x24V to trzeba będzie zrobić zasilacz wspólny dla 2 kanałów, wykożystując oba transformatory, jeśli są one takie same, powinno nie być z tym problemu.
      Do wzmacniacza możesz użyć. Po wyprostowaniu i odfiltrowaniu napięcia uzyskasz około 32V, co nadaje się do zasialenia końcówek mocy TDA7294 albo LM3886.
      Co do mocy, z czego chcesz uzyskać te 150 - 160W? Możesz pokusić się o mostek TDA7294, ale on wg. producenta odda 150W mocy przy odpowiednim napięciu, a impedancja kolumn nie może być mniejsza niż 8ohm (bo się będzie mocno grzał). W praktyce uzyskasz sporo mniej mocy z tego mostka, ale i tak wystarczająco żeby pogonić kolumny nagłaśniające nie duże pomieszczenie.

Pozdrawiam
      Wojtek :)

Skomentuj

Tak jak Wojtus_K mówi. Sam mam trafo 2x24 i zasilam tym 2x TDA 7292. Napędzają one kolumny 2x STX 17-80-4 sc w szeregu i spoko sobie radzą ale scalaki przy większej pracy naprawde potrafią się "rozpalić"

Skomentuj

moj pierwszy wzmak DIY dziala wlasnie w ten sposób - 2 połączone trafa ochronne 24V. tylko musisz uwazac jak je łączysz, uzwojenia pierwotne obu traf łączysz równolegle, wtórne masz 2 pary przewodów (z kazdego trafa 1), połącz 1 przewod z pierwszego trafa z 1 przewodem z drugiego trafa - teraz zmierz miernikiem czy miedzy polaczeniem tych 2 kabli a tymi wolnymi jest napiecie (miedzy polaczeniem (czyli masą) a wolnym powinno byc 24V, a miedzy obydwoma wolnymi 48V) to jest ok, jezeli jest 0V to zamień przewody (np. 1 z pierwszego i 2 z drugiego)

nie jestem pewny czy gdzies nie namieszalem bo robilem to dosc dawno (rok?) ale jakos tak to powinno byc wiem ze cyrki byly jak wszystko glanc podlączone a napiecie na wyjsciu 0V :mrgreen:

pozdrawiam

Skomentuj

Jednak namieszałeś. Dopiero po wyprostowaniu i odfiltrowaniu będzie hmmmm dajmy na to "podwójne" napięcie czyli ok 65V. Kable łączysz tak żeby między wolnymi było napięcie 24V. Wtedy będziesz pewien, że te skręcone ze sobą to jest prąd i masa.

Skomentuj

Prawidłowe połączenie dwóch uzwojeń wtórnych (bądź dwóch traf) powinno dawać sumowanie napięcia,czyli 48V.

Skomentuj

Faktycznie, wpadl mi transformator w rece. Odpowiednie polaczenia uzwojen wtornych da podowojone napiecie. Przepraszam za zamieszanie, moj blad. Ja tez jeszcze sie ucze :wink:

Skomentuj

Czaruję...
                X