Czy moglibyście podrzucić jakieś tytuły i ceny ksiązek dla początkujących elektrowników? Chodzi mi o wiedze od podstaw, od zupełnej niewiedzy. Może jakieś inne źródła, np. w internecie, byle nie gógle?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Chciałbym zaczać swoją przygode z elektroniką.
Collapse
X
-
zacznij od prawa oma i kirchofa w postaci rzeczywistej i zespolonej. Naucz się rozwiązywać proste układy metodą oczkową i potencjałów węzłowych.Powinieneś wiedzieć co to jest: Ładunek elektryczny, siła elektromotoryczn, napięcie elektryczne, gęstość prądu, natężenie pola elektrycznego, indukcja elektryczna, strumień elektryczny, strumień magnetyczny, pulsacja, okres, indukcja własna i wzajemna, napięcie magnetyczne, moc czynna bierna i pozorna, rezystancja reaktancja impedancja, przewodność elektryczna konduktancja susceptancja admitancja pojemność elektryczna i wiele wiele innych, powinieneś wiedzieć c zym to się oznacza w jakich postaciach się to zapisuje itp.
To co napisałem to dopiero brama do elektroniki, a za bramą to dopiero się zaczyna.
Jak ja to lubię :)
pozdrawiam
-
poznac zasady działania diód, tranzystorów itp poznać ich chcarkaterystyki statyczne dynamiczne, nauczyć się dobierać punkty pracy. Poznać zasadę działania wzmacniaczy w różnych klasach, prostowników, stabilizatorów, zasilaczy impulsowych, itp.
Z taką wiedzą mozna już wiele zdziałąć, przerabiając różne ukłądy.
PS elektronika to cholernie duża dziedzina: zależy czy będziesz chciał iść bardziej w analogówkę czy cyfrówkę
Skomentuj
Skomentuj