Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co to jest

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co to jest

Juz jakis czas temu spotkałem sie w subie Yamahy z układem "odwrotnej" impedancji. Brakuje mi w tym momencie włąściwego polskiego określenia.
    Czy ktos z was potrafi wytłumaczyć o co chodzi z tym neutralizowaniem impedancji głosnika.
    Na schemacie serwisowym wygląda to trochę jak sprzęzęnie zwrotne.
    Pozdrawiam

Mi sie to kojazy z ukladem ujemnej impedancji wyjsciowej wzmacniacza. Normalnie wzmacniacz ma pewna impedancje wyjsciowa czyli czym silniej obciazamy wzmacniacz tym nam nieco spada napiecie wyjsciowe. Mozna dodajac odpowiednie sprzezenie zwrtone uzyskac ujemna impedancje wyjsciowa. Podczaz obciazania wzmacniacz bedzie oddawal coraz wieksze napiecie. Mozna powiedzec ze taki uklad zmniejsza dobroc glosnika w obudowie zamknietej. Bo zmniejszajac napiecie przy rezonansie glosnika likwiduje podbicie na charakterystyce wystepujace w poblizu (dla Qtc.0,7)
    Opracowalem kiedys taki uklad i troche go pomierzylem. Ale nie wiem czy jest to to samo co stosuje Yamaha.

Skomentuj

Dzięki za odpowiedź.
      Yamaha swoje rozwiązanie opisuje tak: Głosnik nie ma stałej impedancji w zakresie przetwarzania i odpowiednie układy właśnie poprzez symulowanie odwrotnej impedancji przeciwdziałają zmianom impedancji głosnika i poprawiaja liniowość (chyba obciążenia wzmacniacza)

Pytam bo wpadł mi w rece 320 szwagra i mam okazje go bliżej zbadać.
      Pierwsze co zaobserwowałem to 30 Hz bez żadnego słyszalnego spadku i to z nieco ponad 30 litrów BR, nizej drastycznie maleje ale to chyba dzieki subsonicowi.
      Zastanawia mnie czy te 30 HZ to zasługa głosnika czy jakiejs korekcji el. Wydaje sie ze to głosnik bo efektywność przy tylu Hz jest bardzo wysoka.

Pozdrawiam

Skomentuj

Cos kiedys czytalem o ukladach korekcji z symulowanymi indukcyjnosciami i pojamnosciami (oczywiscie na operacyjnych) i w pewnych rozwazaniach takie symulatory w odpowiedniej petli operacyjnego dawaly ujemne wartosci symulowanej wielkosci.Moze cos takiego wykorzystali przy konkretnej czestotliwosci....

Skomentuj

mam to na serwisówce, ale nie wiem jak to pokazac bo to duzy shemat.
          Chyba zeby umiescic to w dziale download, ale to musi skomentowac admin.

Skomentuj

Czaruję...
          X