Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

problem z tda w subie

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

problem z tda w subie

Nie wiedziałem czy zakładać nowy temat, czy pisać w tym przyklejonym. Żeby nie zaśmieciać przyklejonego tematu, postanowiłem założyć nowy.

Teraz do rzeczy.
    1. Zakupiłem u irka gotowy układ TDA7294 do suba (NIE mostkowy, pojedyncze TDA)
    2. Aby osadzić go na panelu postanowiłem wypuścić potencjomnetry na kablach (ekranowanych oczywiście). Wczoraj w nocy skończyłem. Podłączyłem ARN150 (bo taki glosnik mialem pod ręką) i wszystko grało dobrze (tylko nie wiem czy głośno, bo nie chciałem obudzić domowników)
    3. Rano postanowiłem upchnąć wszystko na panel. Odkręciłem układ od radiatora, przykręciłem radiator oraz TDA do panelu. Okazało się, że gra nadal, tylko głośnik leci pełnym pasmem. Nie reaguje na potencjometr regulacji odcięcia. Drugi problem to że cicho gra (rozkręcone na max gra na poziomie powiedzmy głośnej rozmowy).
    4. Dla przejrzystosci wywaliłem kable ekranowane i dałem zwykłe kable. Gra nadal, tylko cicho no i całym pasmem.

Napięcia zasilania prawidłowe, na tylnej ściance TDA ok 35V, miedzy panelem/radiatorem a TDA nie ma połączenia.
    Nie mam pojęcia co robić, jestem w kropce. Zastanawiam się czy ekran nie przypadkiem nie zetknał się z kablami sygnałowymi do potencjometrów i nie ujarało się TL072, tylko czemu w takim razie wzmacniacz gra tak cicho? Czemu wogole gra?

Jeśli ktoś ma jakieś pomysły itd. ze wszystkiego skorzystam. Puki co ide się przejść, bo mnie zaczyna głowa boleć. Będę za około godzinę.

No wlasnie tak sie koncza samodzielne przerobki. Jak widac dolozenie kilku przewodow to dla Ciebie za trudne.
    Ani ja ani nikt inny ci teraz nic nie poradzi. Do modulu jest zaprojektowany specjalny panel i radiator i zadne potencjometry na kablach nie sa potrzebne.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
      No wlasnie tak sie koncza samodzielne przerobki.
      Przyznać się muszę, że się spieszyłem dokonując przeróbek mea culpa.
      Zamieszczone przez irek
      Jak widac dolozenie kilku przewodow to dla Ciebie za trudne.
      Nie popełnia błędów tylko ten co nic nie robi.
      Zamieszczone przez irek
      Do modulu jest zaprojektowany specjalny panel i radiator i zadne potencjometry na kablach nie sa potrzebne.
      Szkoda, że tak późno się dowiaduję...

Wymienie w takim razie TL072 (może uda mi się jutro kupić), skoro wyższe częstotliwości nie są filtrowane, to tutaj bym szukał przyczyny. Jak zadziała filtr, będę się martwił dalej, co zrobić z tym, że cicho gra (a może wymiana TL072 i to załatwi). Niedługo się okaże.

[ Dodano: 2007-07-24, 13:42 ]
      Wymiana TL072 załatwiła sprawę. Wzmacniacz działa tak jak powinien.
      Dziękuję i pozdrawiam.
      Temat do zamknięcia.

Skomentuj

Czaruję...
      X