Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Porblem z Jigiem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Porblem z Jigiem

Witam

Mam problem z Jigiem, gdy podlaczam go do komputera i przy nagraniu sygnalu pokazuje taki sam wykres jak bez podlaczonego jiga, pomiar "passive components" to za kazdym razem pokazuje inny rezystor, zaleznie od ustawienia sw1 (3-pozycyjny) pokazuje jeszcze cewki i kondensatory. Wydaje mi sie, ze cos jest z gniazdami chinch, bo tylko na J2 wyszedl mi dobrze pomiar miernikiem, jakby w ogle nie przewodzily pozostale.

http://img221.imageshack.us/img221/956/img1982sy6.jpg a tutaj zdjecie z polaczeniami.

Z gory dziekuje za pomoc.

Sprawdz miernikiem wszystkie połaczenie czy sie zgadzaja, i są poprawne, i równiez czy czasem gdzie sie zworcia niema, w połączeniach, a i połączenie R4+R5, jak dobrze widze jest zle połączone a mianiowice jest połączone R4,powinno sie płączyc z R5 za rezystorami a nie przed, a i w sw1 wydaje mi sie ze połąćzenie sie zrobiło z lewej strony dwuch koncówek, troche ci sie tam cyny sporo dało.

Skomentuj

Ok zmienilem rezystory, juz polutowalem nawet kable go wwejsc chinch i dalej to samo. Zwarc nie ma nigdzie tak sie na zdjeciu wydawalo. Nie wiem co ja mam z nim zrobic... Pomiar z preferences--->impedance za kazdym razem wychodzi inny.

Skomentuj

hmm to wez miernikiem po sprawdzaj wszyskie połaczenia, ciezko tak na podstawie fotki stwierdzic czy cos jest nie tak, np umnie był strzelony przełącznik, i musiałem go wymienic, albo ja jestem slepy albo po lewej stronie niema diod zenera.... bo po prawej widac.

P.s niewiem skąd brałes arta, do JIG,a ale tu masz http://www.audiomania.info/articles.php?id=41 po sprawdzaj wszysko jeszcze raz dokładnie, jak cos wal do mnie na gg zrób fotki, a moze sie cos wymysli, pozdro

Skomentuj

Tak, nie ma z lewej diod zenera, gdyz chcialem sprawdzic czy to nie przez nie, chwytalem sie kazdego rozwiazania z tymi gniazdami. Pozniej wysle Ci pare fotek na gg jeszcze.

Skomentuj

miernik na najniższym zakresie ohmomierza. “Łapiemy” miernikiem zewnętrzną część gniazda J1, i po kolei “łapiemy” drugą końcówką miernika zewnętrzną część J2, J3 i J4. Przy każdym z pomiarów miernik powinien wskazać zwarcie (0 Ohm).

miernik na najniższym zakresie ohmomierza. “Łapiemy” miernikiem zewnętrzną część gniazda J1, i po kolei “łapiemy” drugą końcówką miernika zaciski BP2 i BP4. Przy każdym z pomiarów miernik powinien wskazać zwarcie (0 Ohm).

miernik ustawiamy na zakres większy niż 2kOhm. Jedną końcówką łapiemy zacisk BP1, drugą wnętrze gniazda J1. Wskazanie miernika: zwacie (0 Ohm)

miernik ustawiamy na zakres większy niż 2kOhm. Jedną końcówką łapiemy zacisk BP1, drugą wnętrze gniazda J2. Wskazanie miernika: ok. 1,2 kOhm

Ustawiamy przełącznik SW3 w górę. Miernik na zakres większy niż 2 kOhm. Jedną końcówką łapiemy wnętrze gniazda J3, drugą wnętrze gniazda J4. Wskazanie miernika: ok. 1,2 kOhm

Ustawiamy przełącznik SW3 w górę. Miernik na największy zakres pomiarowy. Jedną końcówką łapiemy zacisk BP3, drugą wnętrze gniazda J3. Wskazanie miernika: obwód otwarty (brak przepływu prądu)

Ustawiamy przełącznik SW3 w dół. Miernik na zakres większy niż 2 kOhm. Jedną końcówką łapiemy zacisk BP3, drugą wnętrze gniazda J3. Wskazanie miernika: ok. 1,2 kOhm

Ustawiamy przełącznik SW3 w dół. Miernik na największy zakres pomiarowy. Jedną końcówką łapiemy wnętrze gniazda J3, drugą wnętrze gniazda J4. Wskazanie miernika: obwód otwarty (brak przepływu prądu)

Ustawiamy przełącznik SW2 w lewo. Miernik na zakres pomiarowy większy niż 10Ohm. Łapiemy jedną końcówką zacisk BP1, drugą zacisk BP3. Wskazanie miernika: 8ohm (wartość rezystora R1). Pamiętajmy, że odczyt będzie powiększony o rezystancję przewodów miernika.

Ustawiamy przełącznik SW2 w prawo. Miernik na najmniejszy zakres pomiarowy. Łapiemy jedną końcówką zacisk BP1, drugą zacisk BP3. Wskazanie miernika: zwarcie (0 Ohm)

Ustawiamy przełącznik SW1 w położeniu centralnym (off), SW3 w górę. Miernik na największy zarkes pomiarowy. Łapiemy wnętrze gniazda J2 i zewnętrzną część gniazda J2. Wskazanie miernika: obwód otwarty (brak przepływu prądu)

Ustawiamy przełącznik SW1 w górę, SW3 w górę. Miernik na zakres większy niż 1kOhm. Łapiemy wnętrze gniazda J2 i zewnętrzną część gniazda J2. Wskazanie miernika: ok. 540 Ohm

Ustawiamy przełącznik SW1 w dół, SW3 w górę. Miernik na zakres większy niż 200 Ohm. Łapiemy wnętrze gniazda J2 i zewnętrzną część gniazda J2. Wskazanie miernika: ok. 130 Ohm

Ustawiamy SW1 w położeniu centralnym (off), SW2 w lewo, SW3 w dół. Miernik na największy zakres pomiarowy. Łapiemy BP3 i BP4. Wskazanie miernika: obwód otwarty (brak przepływu prądu)

Ustawiamy SW1 w górę, SW2 w lewo, SW3 w dół. Miernik na zakres pomiarowy większy niż 100Ohm. Łapiemy BP3 i BP4. Wskazanie miernika: ok. 16 Ohm

Ustawiamy SW1 w dół, SW2 w lewo, SW3 w dół. Miernik na zakres pomiarowy większy niż 100Ohm. Łapiemy BP3 i BP4. Wskazanie miernika: ok. 4 Ohm

UWAŻAJ NA PRZEŁĄCZNIKI I GNIAZDA, rysunek na audiomanii jest pokazany od dołu, czyli wszystko trzeba obrucić o 180stopni.

Skomentuj

Może się podepnę w tym temacie.
              Jak mają być przylutowane kabelki do mikrofonu pomiarowego? Mam WM-61A
              Masa na tą końcówkę połączoną z obudową, a plus na drugą?

Skomentuj

tak

Skomentuj

Czaruję...
                X