Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz w suubie<montaż>

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz w suubie<montaż>

Witam!

Chciałbym zapytać czy musze robić osobną komore w subie pod wzmacniacz
    czy może być bezpośrednio w subwooferze. Głośnik będzie na przodzie u góry. Czy taki montaż niebędzie miał wpływu na dźwięk. Jak wtedy wygłuszyć tylnią ściankę?? I płytka wzmacniacza będzie ściezkami do góry.

nie musisz robić osobnej komory, przytwqierdz tlyko dobrze aby nie wytwarzał drgań

Jak dobrałeś rurę BR?

Skomentuj

No właśnie mam z tym też problem. Ile powinna wynosić odległość rury od tylnej ścianki?
      W WinISD przy średnicy 100mm wychodzi mi długość aż 35,5cm. Nie za dużo :?: Dodam jeszcze że będzie to sub budowany na przetworniku tonsila gnd 20/80/2.

Skomentuj

Odleglosc rury od karzdej scianki powinna byc conajmiej rowna jej srednicy a wiec koniec w odleglosci rownej srednicy od tylnej scianki
        Pozdrawiam!!!

Skomentuj

zalezy jaka buda... jaki litraż?

[ Dodano: 2007-09-04, 00:09 ]
          dobra

powiedz mi tylko jakiej szerekości ( średnicę ) chciałbys mieć bassreflex do tego suba a reszta ci podam

[ Dodano: 2007-09-04, 00:12 ]
          proponuję coś koło 5cm żeby jakoś wyglądało to rpzy głośniku 20cm

ale jak lubisz duże "dziury" to nie widze problemu

zobacz jakie są szerekości i wybierz sobie:
          http://www.sklep-audio.pl/katalog.ph...21df59497b1f26

http://www.audiosklep.com.pl/rury_br.php

http://akkus.com.pl/index.php?styl=k...&lang=pl&dh=dt

[ Dodano: 2007-09-04, 00:13 ]
          Zamieszczone przez szyna139
          W WinISD przy średnicy 100mm wychodzi mi długość aż 35,5cm. Nie za dużo :?: Dodam jeszcze że będzie to sub budowany na przetworniku tonsila gnd 20/80/2.
          a przy jakim litrażu ?

[ Dodano: 2007-09-04, 00:14 ]
          PS: dobry głośnik wybrałeś

Skomentuj

Myślę że rurka 68mm wystarczy. Litraż 35L.

Skomentuj

buda 35litrów ( robiąc ją zrób o 1 litr większą bo głośnik odejmie )
              strojenie 34,5Hz
              BR:
              średnica 6,8cm
              długosć rury 21,13cm

twoje wyżej opisane obliczenia były prawidłowe

Zamieszczone przez dulin7
              Odleglosc rury od karzdej scianki powinna byc conajmiej rowna jej srednicy a wiec koniec w odleglosci rownej srednicy od tylnej scianki
              Pozdrawiam!!!
              pamiętaj tez o tym

Skomentuj

hmm, ja wpisując średnicę 6,8cm przy litrażu 35L i strojeniu 34,5Hz otrzymuję długość rury 20,7cm :roll:

Skomentuj

Mam suba na tym samym głośniku, obudowa 35l @ 38Hz i niestety przy średnicy br 75mm słychać furkotanie przy dużych wychyleniach membrany.

Skomentuj

hmm, ja wpisując średnicę 6,8cm przy litrażu 35L i strojeniu 34,5Hz otrzymuję długość rury 20,7cm :roll:
                    no to mówię prawidłowo 0,4cm w tą czy w tą, nie jest żadna różnica.

daj 21cm długość, będzie git

Skomentuj

co do tematu to najwiekszym i zasadniczym problemem jest szczelnosc panelu, wlasnie dlatego stisuje sie komore... troche kiesko jak bedzie swistac z pomiedzy potkow

Skomentuj

A czym taki panel można uszczelnić, jakiś klej na gorąco, silikon???

Skomentuj

powinieneś zrobić oddzielną komorę dla wzmacniacza
                          i w scianie zrobić jedna małą dziurkę na kabel do kłośnika z tej komory, a tą dziurkę zalać jakimś klejem i po sprawie, wtedy potencjometr mozesz bez obaw umieścić w płycie , nie martwiąc się o to że ze szczeliny między osią potencj. a płytą będzie uciekało powietrze i będa świsty.

Skomentuj

Chciałbym zapytać czy musze robić osobną komore w subie pod wzmacniacz
                            czy może być bezpośrednio w subwooferze.
                            jeśli panel będzie na tyle szczelny żeby nie świszczało to możę być bez osobnej komory która jest o tyle bez sensu że strasznie powiększa wymiary suba i psuje znacząco chłodzenie wzmaka.
                            Głośnik będzie na przodzie u góry.
                            nieco bezsensowne ustawienie głośnika. Będą problemy z ustawieniem głośnika w pomieszczeniu.
                            Zamieszczone przez El_liero
                            przytwqierdz tlyko dobrze aby nie wytwarzał drgań
                            drgania akurat nie mają tu kluczowej roli.
                            A czym taki panel można uszczelnić, jakiś klej na gorąco, silikon???
                            i w scianie zrobić jedna małą dziurkę na kabel do kłośnika z tej komory, a tą dziurkę zalać jakimś klejem i po sprawie, wtedy potencjometr mozesz bez obaw umieścić w płycie , nie martwiąc się o to że ze szczeliny między osią potencj. a płytą będzie uciekało powietrze i będa świsty.
                            ja nigdy nie robie osobnej komory dla wzmacniacza, dużo lepiej, łatwiej i szybciej jest po prostu uszczelnić panel.

Skomentuj

jak dobrze uszczelnisz to oczywisćie nie ma problemu też

Skomentuj

Czaruję...
                              X