Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Symasym [poszedł dym]

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Symasym [poszedł dym]

witam,

sprawa wyglada tak:
    byla burza, oczywiscie jestem twardy i nie wylaczam nic z kontaktu bo i po co:/
    Po burzy właczam wzmaka i jedyny efekt jaki zaobserwowalem to dym wydobywajacy sie z obudowy...
    z ogledzin wizualnych wynika:

poszly rezystory R10, R11, R31, R32 i oba bezpieczniki. (na obu plytkach uszkodzenia wydaja sie takie same - tzn rezystory sa poprostu zweglone) Dodam jeszcze, ze prawdopodobine przez to poszly mi midwoofery w kolumienkach unitry podpietych pod ten wzmak. (albo nie wiem czy sytuacja taka jest mozliwa: najpierw poszly glosniki, a przez to wzmak - dowiedzialem sie ze sa uszkodzone w momencie jak podpialem pod mini wieze i zadzialalo zabezpieczenie)

Domyslam sie, ze jak poprostu wymienie te rezystory i bezpieczniki to bedzie mnie czekac kolejna runda do sklepu i z powrotem stad pytanie do was... co jeszcze moglo dac ciala i ktore elementy powinienem sprawdzic? (nie za bardzo usmiecha mi sie wylutowywanie i sprawdzanie wszystkiego po kolei)

pozdrawiam

do tych rezystorów podłączone są bezpośrednio wiele tranzystorów
    sprawdź je bo pewnie poszły.

W sumie to dziwne że te rezystory spaliły się, powinny wczesniej walnąć bezpieczniki, shit jakiś. Na jakie natężenie dałeś bezpieczniki ?

[ Dodano: 2007-09-03, 23:57 ]
    i powinieneś mieć bezpiecznik w zasilaczu jeszcze przed trafem

pewnie nie masz...

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
      [ Dodano: 2007-09-03, 23:57 ]
      i powinieneś mieć bezpiecznik w zasilaczu jeszcze przed trafem
      pewnie nie masz...
      Jakbyś zgadł... kupiłem oprawke, ale montowałem na szybko, chcialem zobaczyc czy dziala. dzialal, a jak dzialal to juz go nie rozmontowywalem zeby dodac bezpiecznik tylko odkladalem na pozniej. Bezpieczniki na druku to 2,5A i poszly wszystkie.

Mogłbyś mi zaznaczyć na zalaczonym obrazku te które powinienem sprawdzić w pierwszej kolejności?

Skomentuj

Wszystkie do sprawdzenia. jakieś 30min i po sprawie.

Nie jestem w stanie stwierdzić czy w tranzystorach zwarły się wyprowadzenia i przepuściły ładunek dalej.

najlepiej jakby ktoś kto ma symasyma zrobił schemat z napięciami, bo autor pomimo swojej tak wielkiej inteligencji nie zrobił tego, zrobił z natężeniami :mad:

umiesz sprawdzać tranzystory ?

Skomentuj

Tak, mysle ze sobie bez problemu poradze ze sprawdzeniem tranzystorow jak tylko odszukam ktore sa PNP a ktore NPN. Coz w takim razie czeka mnie wylutowywanie wszystkich tranow:/ Niestety musze poczekac min do jutra bo zrabala mi sie odsysaczka do cyny. Pozytywnym jest fakt, ze mam w zapasie komplet tranzystorow mocy:)

[ Dodano: 2007-09-06, 22:33 ]
          Witam ponownie, posprawdzalem multimetrem i wychodzi mi, ze padlo 7 tranow:
          Q1, Q2, Q4, Q5, Q7, Q8, Q12. Reszta wydaje sie sprawna.

Teraz pytanie czy jesli rezystory nie wygladaja na uszkodzone/spalone to sa dobre czy wypadalo by to sprawdzic - przyznam ze nie za bardzo chce mi sie w to bawic?

[ Dodano: 2007-09-06, 22:35 ]
          i jeszcze jedna sprawa, czy jest moze ktos z wawy kto ma chec cos zamowic w TME, zrzucilibysmy sie na koszty przesylki, a elementy mozna by przekazac sobie gdzies w wawie.

Skomentuj

Zamieszczone przez rosiu82
            Witam ponownie, posprawdzalem multimetrem i wychodzi mi, ze padlo 7 tranow:
            Q1, Q2, Q4, Q5, Q7, Q8, Q12. Reszta wydaje sie sprawna.

Teraz pytanie czy jesli rezystory nie wygladaja na uszkodzone/spalone to sa dobre czy wypadalo by to sprawdzic - przyznam ze nie za bardzo chce mi sie w to bawic?
            .
            Wymień już wszystkie dla swietego spokoju, 2 w tą czy tą.
            W 90% nie widać uszkodzeń tranzystorów. Najczęsciej wynika to z przepięć.

A po co TME ? to w WWA nie ma sklepu elektronicznego ??

Skomentuj

Czaruję...
            X