Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Połączenie głośników

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Połączenie głośników

Czy mogę do dwóch niskotonowych głośników (każdy po 8 ohm) połączonych równolegle dołączyć szeregowo trzeci 4ohm, tak aby wyszedł w efekcie 8 ohm układ. I czy takie połączenie nie odbije sie na jakości i mocy basu????

Nie mozna.
    -rownolegle laczy sia tylko takie same glosniki,
    -szeregowe polaczenie nie jest polecane nawet dla takich samych głosnikow (rozrzut parametrow), ale jak to wychodzi w praktyce to nie wiem,

np. dwa glosniki 8Ohm 50W 87 dB polaczone rownolegle dadza 4Ohm 100W 90dB czyli powstanie calkiem inny glosnik i polaczyc z nim szeregowo mozna jedynie taki sam twór, bo inaczej jeden bedzie gral ciszej, inny glosniej. Albo jakosc albo ilosc.

Skomentuj

chciałem tak podpiąć te głośniki bo mam je podłączone do zwrotnicy o impedancji 8 ohm a one
      razem podłączone równolegle dały mi 4 ohmy, i nie wiem czy to bardzo przeszkadza jak mam podłączony 4 ohm układ niskotonowych do zwrotnicy 8 ohm? Reszta głośników w kolumnie jest 8 ohmowa.

Dodano: 2007-09-26, 18:34
      wzmacniacz mam od 4 - 16 ohm

Skomentuj

Zwrotnica w tej sytuacji kompletnie nie spelnia swojej roli, nie mozna stosowac glosnikow 4 Ohm do zwrotnicy zaprojektowanej na glosnik 8Ohm. Jedyne prawidlowe wyjscie (bez kosztow) z tej sytuacji to podlaczenie jednego 8 Ohm glosnika niskotonowego do tej zwrotnicy.

Skomentuj

albo dwoch takich samych 4 omowych polaczonych szeregowo.

Skomentuj

No ale to juz koszty :)

Skomentuj

Zamieszczone przez cysiaczek
              Zwrotnica w tej sytuacji kompletnie nie spelnia swojej roli, nie mozna stosowac glosnikow 4 Ohm do zwrotnicy zaprojektowanej na glosnik 8Ohm
              mozna mozna - tylko to kompletnie popsuje ch-ke :razz: (calkowiecie zmienia sie czestotliwosc podzialu...)

Skomentuj

A gdybym podpiął szeregowo trzeci bas o przynajmniej zbliżonej mocy i parametrach do tych które dało mi połączenie równoległe dwóch niskotonowych głośników ? to moze nie było by takiej różnicy w głośności obu głośników?

100W +100W = 200W - równoległe
                do tego szeregowo jakiś 200W

Dodano: 2007-09-27, 13:14
                Nie chodzi mi o jakiś szczególny efekt dżwiękowy, zależy mi na tym żeby grały mniej więcej równo i żeby układ ten był układem 8 ohm. Nie mam co zrobić z 4 basowymi głośnikami 8 ohm
                i dlatego tak kombinuje.

Skomentuj

Pawel S. czyli nie mozna :) Tomii nie polecam Ci takich rozwiazan o jakich piszesz. Zwrotnica w kolumnie pelni swoja role, a w momencie takich zmian nie ma roznicy czy jest czy nie. Jedynie moze zabezpieczy glosnik wysokotonowy. Jezeli nie zalezy Ci na szczegolnym efekcie to podlacz tak jak mowisz, raczej nic nie uszkodzisz, posluchaj, jezeli bedzie Cie to satysfakcjonowalo to ok. Mowisz ze masz 4 glosniki 8 Ohm. A moze daj po jednym glosniku do kolumny, a 2 pozostale polacz rownolegle i zrob subwoofer. Oczywiscie aktywny wiec potrzebny bedzie do tego mocny wzmacniacz.

Skomentuj

tylko ze ja szczerze watpie aby ta zwrotnica byla pod te konkretne glosniki wiec...
                    ale leiej zrob tak jak kolega wyzej radzi

Skomentuj

Czaruję...
                    X