Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz AL35 200W

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz AL35 200W

Witam!

Znajdzie się ktoś kto naprawi i odpali mi układ altrona AL35... ??
    Zapłacę
    Nie jestem w stanie tego ogarnać (brak wiedzy i sprzętu). Kumpel oblatany w elektronice miał mi pomóc ale wyleciał z naszego pięknego kraju a moja próba zakończyła się fajerwerkami.

pokaż schemat

Skomentuj

Wkleje póżniej albo dopiero jutro bo skanera nie mam. Jutro skocze do kumpla to przeciągne skanerem to co przyjechało od altronowców.

Troszkę opisze cały problem... Mianowicie podłączyłem zasilanie +-53.6V. Podciągnąłem mały głośniczek z którego nie wydobywało się nic oprócz gigantycznego szumu. Pokręciłem trochę do lewego regulatorem prądu spoczynkowego i bum... wywalił jeden kondensator, jakiś rezystor i bezpieczniki. (głosnik zdążył się zjarać)

[ Dodano: 2007-10-06, 15:53 ]
      http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...da8ab6871.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...e61261bfc.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...6d44fef55.html

Tyle na tą chwile mogę wrzucić.

Kondensator w lewym dolnym rogu i rezystor zaraz nad nim wyparował.
      :-/

Skomentuj

ok, ja mam ten wzmak, nawet dwie sztuki
        samodzielnie odpalone
        co powinieneś sprawdzić:
        zasilanie między + a 0 i miedzy - a 0
        kondensatorki 100uF masz na 100V ?
        sprawdź czy nie ma przejścia miedzy radiatorem a metalowymi częściami obudowy tranzystorów
        przemierz prąd spoczynkowy BEZ OBCIĄŻENIA wpinając miernik ustawiony na mA szeregowo przed bezpiecznik z V+, ustaw na 100-180mA(regulacja potencjometrem - masz go na odwrót wlutowanego dlatego jak ustawiasz go w stronę rezystora po lewej to masz ustawiony max prąd spoczynkowy)
        przemierz napięcie na wyjściu nie powinno być większe niż 80mV
        sprawdź czy nie masz na odwrót wpiętego kabelka wejścia sygnałowego - odwrotne wpięcie powoduje straszne buczenie i może spalić słaby głośniczek

Skomentuj

IMO wlutowałeś ten kondensator (moze nie tylko ten) w odwrotnej polaryzacji. Albo jak kolega wyzej wspomniał - pomyliłęś + z - zasilania

Skomentuj

polaryzacja jest ok, bo sprawdzałem z moją wersją

Skomentuj

Zamieszczone przez ghazi
              IMO wlutowałeś ten kondensator (moze nie tylko ten) w odwrotnej polaryzacji. Albo jak kolega wyzej wspomniał - pomyliłęś + z - zasilania
              bankowo to nie to.

prądem spoczynkowym się bawiłeś?
              i wywaloło ci bezpieczniki?

Spaliłeś tranzystory moc końcowej przebijając bazę.

Wymien je ( możliwe że wszystkie ), i to co naocznie się zjarało.

Skomentuj

Tez mialem problemy z tym Holtonem. Wszyscy pisali "spaliles trany koncowe na 100% wymieniaj!" No to wydałem $$$ na trany i przesylke. I co sie okazalo? Byl zimny lut na potencjometrze i mimo, ze prad spoczynkowy mial wartosc ~kilka Amper, to trany cale

Skomentuj

Moge Ci naprawic ten modul oczywiscie po kosztach. Daj znac na PW.
                  Juz mam dosc ciaglego czytania o holtonach jakie to z nich badziewie wiec musze sie wreszcie z nimi rozprawic zeby byl spokuj.

Skomentuj

Za wymianę tranów i resztę raczej się nie będę zabierał. Moje zdolności ograniczają się raczej do zbuudowania zasilacza i to wszystko :-) Napisałem do Pana Irka... mam nadzieję że mi pomoże.

Skomentuj

Czaruję...
                    X