Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Poszukuję schematu wieży JVC- CA-MX-1LBK

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Poszukuję schematu wieży JVC- CA-MX-1LBK

Witam!
    Mam pewien problem z wieżą JVC. Zrobiłem zwarcie na jakimś tranzystorze w zasilaczu i od tej pory pali bezpieczniki. Jeżeli ktoś ma dostęp do schematów to proszę o pomoc.Pozdrawiam!

http://www.klar-elektronics.com.pl/

wyslij email z zapytaniem

Skomentuj

Dzięki za stronke. Schemat kosztuje 36zł z przesyłką. Torche to dużo a nie mam pewności czy to naprawię sam, chyba oddam wieżę do serwisu. Pozdrawiam!

Skomentuj

to powiedz co się z nią dzieje - więcej szczegółów.
        Może pomożemy.

Skomentuj

ok więc spróbujmy...Zacznę od początku: kupiłem ją na allegro, facet przysłał mi ją pocztą( umawialiśmy się na kuriera). Wieża na początku nie chciała się włączyć, tylko segnemt z tunerem działał, odkryłem, że jak naciskałem na tylnią ściankę segmentu ze wzmacniaczem to wieża załączała się i grała normalnie. Rozebrałem i patrzyłem czy coś gdzieś nie łączy. Okazało się, że to jakiś tranzystor w sekcji zasilacza ma zimne luty, ale zamiast to poprawić to ja chciałem zmierzyć napięcia na tranzystorze(na płytce są opisy), niestety tak to wszystko jest upakowane, że zrobiłem zwarcie między bazą i kolektorem, ręka mi się trzęsła no i z transformatora słychać było typowy dźwięk przeciążenia i poszły bezpieczniki. oczywiście odrazu odłączyłem z kontaktu. Teraz sprawdzam tranzystory w zasilaczu i są dobre(sprawdzałem miernikiem) tylko mam wątpliwości co do 2sd1765(NPN darlington), podczas sprawdzania tranzystor wykazuje małą rezystancję między bazą i emiterem w dwie strony, nie wiem czy darlingtony tak mają czy jest on uszkodzony. Ciężko chyba będzie to naprawić. Wieża ma dwa transformatory, jeden mały od standby i timera w segmencie tunera i magnetofonu, drugie trafo od całości. Jednak bezpiecznik jest na małe trafo na dużym są dwa jednak ma ono kilka uzwojeń, nie ma bezpieczników przed końcówką, są tylko przekaźniki, może one zabezpieczają. Te bezpieczniki są chyba od CD i wyświetlacza. mogę porobić zdjęcia jak to mniej więcej wygląda w środku. Pozdrawiam!

Skomentuj

Pastor-czy posiadasz jeszcze ten wzmacniacz?
            Ja mam hybrydową końcówkę mocy SANYO STK4197 MK2.
            Nigdzie nie mogę znaleźć jego parametrów, wiem tylko że to wzmacniacz 3 X 50W i podobno THD 0.02%.
            A pytam dlatego że nie wiem czy to prawda, czy warto bawić się w konstruowanie czegoś na jego bazie i jestem ciekaw czy Twój wzmacniacz jest na tym samym układzie-a tak podobno jest (bo i na czym jest ten JVC też nie mogę znaleźć).
            Jeśli tak to zdecydował bym na zakup instrukcji z klar`a -a w ciemno nie uśmiecha mi się.

Skomentuj

Witam!
              Wieżę dawno już naprawiłem i sprzedałem. Co do tego układu to chyba jest taki jak pisałeś, ale nie ma on zbyt dużej mocy z tego co mi się wydaje to chyba jakieś 3x25 :mrgreen: , lepiej już zrobić 2xTDA7294, mniej zabawy, motania i jak ci się popsuje to 5zł układ chyba na allegro. Pozdrawiam!

Skomentuj

Zamieszczone przez Pastor
                ...ale nie ma on zbyt dużej mocy z tego co mi się wydaje to chyba jakieś 3x25...
                Nie nie, na pewno ma 3 X 50W.
                Wieża Schneidera ma go na pokładzie i katalogowo ma podaną taką moc.

http://www.ampslab.com/trans_stk4197mk2.htm

Choroba-nic poza tym nie można znaleźć o tej hybrydzie :(

Skomentuj

Aha, no to może się mylę. Wątpię żebyś coś znalazł o tym układzie. Kiedyś sam szukałem...POzdro!

Skomentuj

Czaruję...
                  X