Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z 2xTda7294+przedwzmacniacz lm1036

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

tak mnie nauczyl ladnych pare lat temu kolegi ojciec (zawodowy elektronik) i sie do tej pory sprawdza

niepamietam dokladnie skad te 1,41 ale -1,1V to spadek napiecia na mostku Graetz'a

Skomentuj

1,41 to jest pierwiastek z 2 a to po to zeby z wartosci skutecznej napiecia obliczyc szczytowa do ktorej laduje sie kondensator.
      Spadek na diodach 1,1V mozna pominac wtedy wyjdzie wynik z zapasem.
      Jak zasilacz ma napisane 9V to jest to napiecie pod obciazeniem wiec na biegu jalowym albo mniejszym obciazeniu napiecie to bedzie wyzsze i moze dojsc do ok 12V.

Skomentuj

..a jak "ruski" zasialcz to może i mieć 16V AC w stanie jałowym...

Skomentuj

Sory chłopaki. Zwracam honor.Jednak po mostku jest 12 DC a nie 16. Nie wiem skąd wziąłem to 16V.Ale to bez znaczenia, wrzucę jeszcze stabilizator i zobaczymy co będzie się dalej dział.

Skomentuj

hehehe, nie bez znaczenia.
            Jeżeli masz 12V to rezystora zadnego już nie montuj jak ci wyżej pisałem!

Skomentuj

jezeli masz 12V to nawet nie montuj stabilizatora na 12V ;]
              przeciez napiecie musi byc troche wyzsze zeby stabilizator "mial co stabilizowac"...

Skomentuj

eżeli masz 12V to rezystora zadnego już nie montuj jak ci wyżej pisałem!
                Tak, wiem.

Zamieszczone przez Pawel S.
                jezeli masz 12V to nawet nie montuj stabilizatora na 12V ;]
                przeciez napiecie musi byc troche wyzsze zeby stabilizator "mial co stabilizowac"...
                no to co mam zrobić żeby to w końcu zaczęło działać :?: :evil:

Skomentuj

Nie wiem czy przy takim napieciu stabilizator 9V bedzie prawidlowo pracowal.
                  Jak to zasilacz napiecia zmiennego to ja bym zrobil powielacz napiecia i wtedy z 24V dalbym stabilizator 15V.

Skomentuj

teraz to już zaczynam się mieszać. trafo, które zasila scalaki jest jeszcze jeden odczep (18V). Może bym go wykorzystał i dał ten stabilizator 12V... :?:

Skomentuj

podlacz narazie zasilacz komputerowy i zobacz czy to wogole dobrze dziala

Skomentuj

Zamieszczone przez krzyhoo9
                        teraz to już zaczynam się mieszać. trafo, które zasila scalaki jest jeszcze jeden odczep (18V). Może bym go wykorzystał i dał ten stabilizator 12V... :?:
                        no to zrób tak.

Albo tak jak Paweł proponuje z zasilacza komputerowego, do Molex'a się podepnij.

Skomentuj

Mieliście racje-stabilizacja potrzebna. Dałem mu napięcie z kompa i działa. Lecz jest kilka mankamentów:
                          - wydaje mi się jakby działał ciszej niż sama końcówka (ale to może tylko złudzenie bo długo już tego nie słuchałem)
                          - jak spauzuje muzykę to w głośnikach słyszę szum (możliwe że od wentylatorów w kompie?)
                          - potencjometr jest prostoliniowy (wg zaleceń projektu) i dźwięk do połowy leciutko się zgłaśnia a potem od razu gwałtownie. Wymienić go na logarytmiczny?
                          - czasem jeden albo drugi kanał się wyłącza ale po chwili znowu zaczyna grać, tak sam od siebie. Zimne luty...?

tylko teraz jak trafo to wyprostowaniu daje 12V i dorzucę stabilizator 12V to będzie ok :?:

Skomentuj

zasilanie komputera jest mniej wiecej stabilizowane ale dosc zasmiecone.
                            Zeby stabilizator serii 78xx dzialal poprawnie to na wejsciu musi byc min 3V wieksze napiecie niz stabilizowane napiecie wyjsciowe. W twoim przypadku moze 7809 bedzie dzialal prawidlowo.
                            Typowe wzmocnienie lm1036 wynosi 1 czyli 0dB ale z odchylka +-2dB wiec jest mozliwe ze sygnal jest troche stlumiony, zawsze mozna podniesc wzmocnienie koncowki mocy jesli ma zewnetrzna petle sprzezenia zwrotnego.
                            Potencjometry do regulacji powinny byc liniowe a o charakterystyce regulacji decuduje sam uklad lm1036. Na tym polega regulacja logarytmiczna ze najpierw poglasza sie po woli a potem nagle. Jak zastosujesz potencjometr logarytmiczny to bedzie jeszcze gozej.

Skomentuj

Czyli 12V wystabilizować LM'em7809 i będzie ok bo zakres zasilania wynosi 9-16V. Z trafa do którego idzie napięcie do końcówki jest jeszcze odczep 18V ale po wyprostowaniu 7812 będzie się pewnie strasznie grzał więc szkoda zachodu. A potka w takim razie zostawie w spokoju.Wewnątrz wygląda to tak:

Skomentuj

Witam

Skladalem ten kit w wtkazie elementow jest blad c7,c9 33n powinno byc 330n jak zamienisz te kondensatory to bedzie ok bo na 33n charczy, ja zlozylem ten uklad z cmosem wszystko sziala ok wmiare czysto, wywalilem potka od balansu, jedyny problem jaki mam to odpalenie loudness wydaje mi sie, ze lm jest jakis trefny bo wszystko jest ok, zasilam to dobrze odfiltrowanym 12v

Pozdrawiam

Skomentuj

wszystko złożyłem tyle że z takim fantem że te 22nF dałem biegunowe i po podłączeniu wszystkiego i odpaleniu nie działa. :???:

Skomentuj

to z tego wynika ze dales 22uf a nie 22nf, wymien c7,c9 na 330nf, z tego odczepu 18 wystabilizuj 12 i posprawdzaj czy dobrze potencjometry podlaczyles

Skomentuj

z 18 nie wystabilizuje 12 bo to 18 jest jeszcze do wyprostowania.

Skomentuj

Wystabilizujesz stbilizatory seri78XX wytrzymuja 35v daj tylko jakis radiator

Skomentuj

a czy mogę z tego układu stabilizacji usunąć te kondy 22nF zamiast tych dwóch biegunowych dać jeden 4700uF na wyjściu :?:

[ Dodano: 2008-02-22, 22:39 ]
                                          chodzi o to czy mogę tak:

Skomentuj

Czaruję...