Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STR AV270X

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STR AV270X

Witam

Posiadam taki amplituner jak w temacie.
    Jego uszkodzenie objawia się tym, że po włączeniu nie ma żadnej reakcji (nie świeci wyświetlacz ani żadna z diod), czasami tylka załącza się przekaźnik. Amplituner miał wcześniej wymieniane tranzystory stabilizujące napięcie, transformator sprawny, wartości napięć z zasilacza zgodne z tymi, które są podane na schemacie serwisowym. Moją uwagę zwrócił mikroprocesor PD75206 (IC301), na którym nie wszystkie napięcia się zgadzają. Jego zasilanie i masa jest w porządku jednak na wyjściu 43 (Protector Muting) nie ma napięcia, zaś na wyprowadzeniu 51 (Function Muting) utrzymuje się 2,5V. Mikroprocesor nie jest jednak w trybie PROTECT, ponieważ nie zapala się czerwone P na wyświetlaczu i na wejściu 36 (Protector Input) jest 4,8V, co oznacza że nie ma sygnału od czujnika pracującego za końcówką mocy. Sprawdzałem także przebieg na wejściu oscylatora, który jest prawidłowy. Nie mam już pojęcia co może być przyczyną uszkodzenia i jeśli ktoś ma doświadczenie w podobnym przypadku proszę o pomoc.

Nie znam się za bardzo, ale może sprawdź zimne luty, w tych okolicach gdzie jest najcieplej a najlepiej wszędzie :lol: Pozdrawiam!

Skomentuj

to było na samym początku sprawdzone. Z tego co rozmawiałem z ludzmi i wyczytałem w internecie taka awaria jak u mnie jest bardzo częsta w tym modelu ale jak narazie niestety nie natrafiłem na człowieka który by powiedział czym ona jest spowodowana.
      Procesor sterujący zasilaniem zachowuje sie jak by był w stanie Stan-By, jak by spał. Nie pomogło zrestartowanie. napięcia wejsciowe sa prawidłowe. Natomiast brakuje napięć na wyjściu. Uszkodzenie procesora jest bardzo możliwe jednak jest jedna sprawa która mogła by wykluczyć jego trwałe uszkodzenie - amplituner pary razy sie włączył.

Może ma ktoś jakis pomysł co z tym wszystkim zrobić ?

Skomentuj

Mam również ten sam problem co kolega....nie potrafie dojść do pryczyn usterki w tym amplitunerze.
        Nikt nie pisze zbyt wiele nan temat naprawy tego...choć jest naprawde wiele na róznych forach ale nikt nie daje wskazowek co do naprawy....
        szukam już wiele ale nie wiem w czym może być problem...coś gdzie niegdzie ludzie piszą o problemie z masą ale dokładne nic wiecej nie określają....
        Nie chce wyrzucać na smitnik tak dobrego dobrego sprzetu :(
        PROSZE O POMOC!!!!
        jeśli ktoś naprawial to cudo to prosze o kontakt na mail:
        adamroter@wp.pl

Skomentuj

To moze podłonczyc sygnał bezposrednio do koncówki? Bez zadnych mikro chpiów wyswietlaczy i zbednych pierdół?

Skomentuj

Słyszalem o takiej metodzie ale troche szkoda tracić potencjał tego amplitunera.... :/
            Szukam bardziej pomocy w naprawieniubo czuje ze to jest jakaś pierdółka ktora mi uszła z oczu.... :(

Skomentuj

a sprawdzałeś kondensatory?? może jakiś przysechł i dla tego coś świruje

Skomentuj

Ja bym sprubowł podłonczyc sygnał "bezposrednio"- wtedy bys wiedział czy to pre czy sos innego.... To by ci sprecyzowało gdzie dokładniej szukac...

Skomentuj

Najczęsciej w takich przypadkach siada procesor sterujący zasilaniem, nie pamiętam juz nazwy ale jest na płytce umieszczonej na froncie niedaleko potencjometrów. Koszt nowego to ok 200 zł to raz dwa trzeba mieć stacje lutowniczą z ciepłym powietrzem aby go w ogole wylutować. Jest jeszcze opcja z tranzystorami sterującymi funkcja PROTECT. Amplituner można przerobić na zwykły wzmacniacz pomijając wszystkie bajery.

Skomentuj

...albo zrobic nowy pre z wyswietlaczem :wink:

Skomentuj

hmm...no z tym procesorem to brzmi troche nie smacznie.... (cena sprawnego na allegro wacha sie w tym przedziale) ale jeszcze zanim zaczne panikować sprawdze linie "protect" ... może w tym jest jakaś nadzieja ze postawie ten amplituner..
                      Mozesz mi ZAP coś wiecej powiedzieć o co ci chodzi z tą funkcją PROTECT??
                      Bo widze ze masz wiedze na ten temat:)

wogóle dzieki za wskazówki może bede umiał zaniedługo krzyknąć na warsztacie :
                      " TO ŻYJE!!!" :mrgreen:

Skomentuj

protect to funkcja zabezpieczająca układ przed spaleniem na skutek np. zwarcia głośników lub jakiegos innego elementu w układzie. w procesorze o numerze IC301 podłączony jest do wyprowadzenia numer 36 potem do wyciszenia 31 i zasilania 26 a sterowanie odbywa sie przez układ dwuch tranzystorów. Na elektrodzie znajdziesz schemat. prześledź wszystko sam na spokojnie pomierz czy napięcia sie zgadzają i czy w ogole dochodzi napięcie do procesora.

Skomentuj

Czaruję...
                        X