Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak połączyc aby uzyskać coś sensownego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak połączyc aby uzyskać coś sensownego

Witam otóż będąc dziś w pracy wpadły mi ręce o to takie kolumny wymiary wysokość 138, szerokość 16, głębokość również 16, wykonanie drewno plus płyta firma o dziwo Unitra, wykonanie dość eleganckie, w środku mamy transformator oraz 8 głośników GD 12/5/6 8ohm oraz dwa wysokotonowe GDW 9/15/1 8ohm, jak widać zapewne kolumna i założenie jej to nagłośnienie dużych przestrzeni zamkniętych kościoły itp. efektywność, wpadły mi 4 takie kolumny i chciałbym je ustawić na jakiś czas w swoim pokoju taka pseudo "kwadrofonia" ale mam problem ponieważ w każdej z nich ktoś sie grzebał i kable są rozlutowane i teraz problem na pewno wyrzucam trafo, ale co i jak resztę połączyć aby miało to jakiś sens 4 może 6 albo 8 ohm, dodam że w środku w każdej z nich lata kond 2,2uF, za odpowiedzi i rady jak to wszystko zlutować z góry dziekuje

jestes pewny ze to trafo a nie jakas cewka? ale i tak z tego nie da sie zwroty zrobic :/
    wedlug mnie wysokotonowce w szereg + kond 2,2uf w szereg z nimi, chociaz nie wiem po co sa dwa

a niskotonowe trzeba podlaczyc tak zeby impedancja wyjsciowa byla 4-8 ohm (zalezy czym chcesz to zasilic)

Skomentuj

Trafo jest, bo to kolumna do systemu 100V...
      Wywal trafo, połącz głośniki szeregowo-równolegle i daj tego konda jak pisze Kolega wyżej.
      Dwa wysokie sa po to, aby dorównać efektywnością tak dużej ilości szerokopasmowców
      Z tym badziewiem nic lepszego nie ma sensu robić. :cool:

[ Dodano: 2008-01-31, 21:17 ]
      wedlug mnie wysokotonowce w szereg + kond 2,2uf w szereg
      Wysokotonowce raczej równolegle

Skomentuj

Dzięki a dokładniej jak sparować głośniki np. aby na końcu mieć te 4 Ohm albo 8 Ohm, a tak to na pewno transformator a nie cewka

Skomentuj

Połącz po 2 szeregowo, a potem wszystkie równolegle. Kup jakąś hajendową kostkę elektryczną, to będzie Ci łatwiej. Na bank - to transformator.

Skomentuj

wiec już grają miałem trzy sztuki więc z trzech sztuk i z ich komponentów zrobiłem dwie porządne hmmm co mnie zastanawia jak obliczyć efektywność tego ponieważ gra to tak głośno że o jej :twisted: głowę urywa oczywiście zero basu, wiadomo założenie konstrukcji do przenoszenia mowy ludzkiej zapewne, przypomnę skład jednej kolumny głośniki średnio niskotonowe to GD 12/5/6 w ilości ośmiu sztuk oraz dwa wysokotonowe w ilości dwóch sztuk GDW 9/15/1, to samo w drugiej kolumnie więc jak obliczyć efektywność takich kolumn może ktoś mi podpowiedzieć

Skomentuj

Nie można obliczyć trzeba zmierzyć, pytanie tylko po co ?

Skomentuj

Czaruję...
              X