Witam otóż będąc dziś w pracy wpadły mi ręce o to takie kolumny wymiary wysokość 138, szerokość 16, głębokość również 16, wykonanie drewno plus płyta firma o dziwo Unitra, wykonanie dość eleganckie, w środku mamy transformator oraz 8 głośników GD 12/5/6 8ohm oraz dwa wysokotonowe GDW 9/15/1 8ohm, jak widać zapewne kolumna i założenie jej to nagłośnienie dużych przestrzeni zamkniętych kościoły itp. efektywność, wpadły mi 4 takie kolumny i chciałbym je ustawić na jakiś czas w swoim pokoju taka pseudo "kwadrofonia" ale mam problem ponieważ w każdej z nich ktoś sie grzebał i kable są rozlutowane i teraz problem na pewno wyrzucam trafo, ale co i jak resztę połączyć aby miało to jakiś sens 4 może 6 albo 8 ohm, dodam że w środku w każdej z nich lata kond 2,2uF, za odpowiedzi i rady jak to wszystko zlutować z góry dziekuje
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jak połączyc aby uzyskać coś sensownego
Collapse
X
-
Trafo jest, bo to kolumna do systemu 100V...
Wywal trafo, połącz głośniki szeregowo-równolegle i daj tego konda jak pisze Kolega wyżej.
Dwa wysokie sa po to, aby dorównać efektywnością tak dużej ilości szerokopasmowców
Z tym badziewiem nic lepszego nie ma sensu robić. :cool:
[ Dodano: 2008-01-31, 21:17 ]
wedlug mnie wysokotonowce w szereg + kond 2,2uf w szereg
Skomentuj
-
wiec już grają miałem trzy sztuki więc z trzech sztuk i z ich komponentów zrobiłem dwie porządne hmmm co mnie zastanawia jak obliczyć efektywność tego ponieważ gra to tak głośno że o jej :twisted: głowę urywa oczywiście zero basu, wiadomo założenie konstrukcji do przenoszenia mowy ludzkiej zapewne, przypomnę skład jednej kolumny głośniki średnio niskotonowe to GD 12/5/6 w ilości ośmiu sztuk oraz dwa wysokotonowe w ilości dwóch sztuk GDW 9/15/1, to samo w drugiej kolumnie więc jak obliczyć efektywność takich kolumn może ktoś mi podpowiedzieć
Skomentuj
Skomentuj