Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotka do kolumn Yoshi'ego - dobry schemat?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotka do kolumn Yoshi'ego - dobry schemat?

Witam

Otóż tak sobie narysowałem schemat zwrotnicy, w sensie plytkę pod nią (właściwie nie będzie to płytka, tylko łączone wszystko do siebie), chodzi mi o samą poprawność jej.

Poprzyglądałem się zwrotnicy w starych kolumnach Tonsilka, i spróbowałem narysować sobie takie coś jak widzicie. Szybciej się uczę jak mi ktoś coś pokaże, niż napisze suchą teorię, o której nic nie wiem, a wole sobie coś samemu zrobić zawsze to człowiek się czegoś nowego nauczy, dlatego prosze o sprawdzenie tegoż schematu i ew. poprawienie go.

Zrezygnuj z elektrolitów. Zwróć uwagę na wielkości elementów , lepiej jest projektować płyktę mając elementy w ręku bo nie popełnisz błędu. Na tę płytkę nie zmieściłbyś poprawnie zadnego elementu ,tym bardziej ,że skala rysunku nie jest 1:1 . Rozstawy otworów muszą być większe (elementy montuj na leżąco). Wszystkie kondensatory są skałdane z dwóch równolegle 4.4u z 2x.2.2 , 5,5 z 2.2+3.3 , więc to też musisz uwzglednić na schemacie.
    No i ścierzki , zdecydowanie szersze. Najlepiej jakby nie było w ogóle jako takich ścierzek tylko płytka byłaby zrobiona z prostokatów. Zamiast trawić wielki obszar , wytrawiasz parę wąskich ścierzek. Nawet mógłbyś sobie to bez trawienia kątówką powycinać (mój kolega tak robi płytki :). Czerwone prostokąty to miedz, reszta do wytrawienia. Punkt masy lepiej byłoby zrobić w jednym miejscu dla głosników i kabla z terminala.
    Załączone pliki

Skomentuj

Yoshi, czy to co zrobił kolega jest poprawne czy nie??? Jaką szerokość powinni miec ścieżki miedzi na wytrawionej płytce ? Ewentualnie jeżeli ten rysunek jest nie poprawny czy moglbys zrobic podobny schemacik, byłbym wdzięczny! Niedlugo zabieram się za twój projekt, i najwięcej problemów mam z tą zwrotką bo nigdy nie miałem do czynienia z elektroniką, obgadałem pare spraw z elektronikiem ale nadal nie wiem jak zacząć :P Dzięki takiemu rysunkowi miałbym zajebiście ułatwione zadanie!! z góry dziękuje i pozdrawiam!

p.s. Czy ty zapłaciłeś 40 zł za cewkę 1.5 mH nawijaną drutem 1,4 mm w akkusie?? nie ma tańszych nigdzie??

Skomentuj

Zwrotnice najlepiej wykonuje sie majac wszystkie elementy dostepne i wtedy na kartce papieru mozna je zrozmiescic w najbardziej optymalny sposob. Zaden Protel nie bedzie potrzebny ze wzgledu na dosc niskie skomplikowanie.

Skomentuj

Ja to sobie najpierw na papierze milimetrowym wszystko rozrysowuję i jest ok. Trawię tylko wąskie ścieżki, a cała reszta zostaje niewytrawiona.

Skomentuj

a nie latwiej na pajaka zrobic ?? :>
            pozdro

Skomentuj

Ja preferuje pająka :). Łatwiej później o przeróbki.

Skomentuj

Witaj, koszt Cewki 1,5mH lecz z drutu 1mm moze kosztowac i 15zł... może nie wygląda profesjonalnie, lesz jest... jak cosik to WP.

Skomentuj

Czaruję...
                X