Witam wszystko było ok jeden anał był nie podpięty pod drugim grał sub i gra cały czas pod wolny kanał podpiełem głośnik (stx akx 15 ma on 8 omów) włączyłem muzykę cicho grało dałem w palnik i grało coraz ciszej z jakimiś dziwnymi trzaskami tak jakby coś na wejściu nie łączyło i dziś chciałem sprawdzić co tam się stało ale wygląda na to że nic nic nie spalone nie przydymione końcówka mocy ok bezpieczniki są jak trzeba wszystko po staremu a kanał gra około 4 razy ciszej niż drugi i praktycznie nie ma basu... jak zewrę potencjometr (od regulacji głośności) nawet nie wiem od czego te przewody idą bo jest ich aż 6 ale po zwarciu przeciwległych jest już prawie normalny poziom głośności i można ją zmieniać tymże potencjometrem czyli jakby się naprawia, separacja kanałów w takim zwarciu działą normalnie mam prawy-lewy więc po co aż 6 przewodów i od czego one są? Co mi padło w tym wzmacniaczu? potencjometr zepsuł się od nieużywania? po zwarciu tego potencjometru dalej kanały nie grają identycznie ale już nie jest tak strasznie, dało by się ustawić balansem no i bas wraca
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Unitra Trawiata 301S kanał padł?
Collapse
X
-
to nie kolumna tylko nowiutki głośnik i gra dobrze na innym sprzęcie i na dobrym kanale tak samo. Ten wzmacniacz nie ma wyjścia na subwoofer :P
[ Dodano: 2008-02-21, 14:59 ]
odkryłem że sygnał prawegop kanału w ogóle nie dochodzi do potencjometru regulacji głośności... z komputera dochodzi do wejścia i za wejściem też jest więc gdzie go po drodze zjada? narazie zrobiłem prowizorkę żeby grały 2 kanały tzn zmostkowałem na potencjometrze prawy i lewy kanał i mam jakby dwa lewe :P
Skomentuj
-
doszedłem że urywa się w sekcji bajerów :P czyli przy tegulacji tonów i guzikach trochę cieżko tam dojść więc zrobiłem patent na 2 kanały stereo podpiełem pod potencjometr i zrobiłem wyjście na czincze przy takim podłączeniu mam normalne stereo tylko bez regulacji tonów a w drugiej opcji mostek na tym czincze prawy i lewy kanał mam regulację tonów tyle że 2 kanały grają jako jeden lewy :P może później się pobawię bo nie mam miernika...
Skomentuj
-
Wielkie dzięki Paweł. Wczoraj poprawiłem wszystkie luty w przedwzmacniaczu i na potencjometrze i niestety nic nie pomogło czyli jednek coś tam padło...
[ Dodano: 2008-03-04, 13:37 ]
No nie no poprostu nie wiem co powiedzieć... kanał nie grał bo we wtyczce była zamieniona masa z prawym kanałem... poprostu sam nie wiem jak to możliwe bo na kablu kupnym też mi nie grało, po zmienie wszystko zaczeło działać i znikneło burczenie które mnie już dobijało... ehh jednak czasem trzeba sprawdzić wszystkie punkty nawet te najprostrze a zaczynać od sprawdzenia czy wtyczka siedzi w gniazdku...
Skomentuj
Skomentuj