Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy da sie zwiekszyc moc wzmacniacza

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy da sie zwiekszyc moc wzmacniacza

Hej wszystkim mam pytanie. Czy da sie zwiekszyc moc wzmacniacza np 10 W na 100 W czy cos takiego?? Jesli tak to napiszcie jak to zrobic :P Z góry dzieki :P Pozdrowienia dla wszystkich :P

moc wzmacniacza zależy od napiecia zasilania i tylko zwiększając napięcie zasilania możemy uzyskać większą moc. ALe to nie jest takie proste. Na przeszkodzie stoją ograniczone parametry elementów z których zbudowany jest wzmacniacz i wiele innych.
    pozdrawiam

Skomentuj

Wzmacniacz to nie auto,tutaj moc ograniczana jest koncówką mocy(bądz tranzystorami)i najczęsciej moc tej koncówki wykożystywana jest w 80-90% przez producenta.Te niewykożystane 10-20% to najczęściej po to żeby wydłużyć żywotność stopnia mocy i zapobiec nadmiernemu grzaniu się wzmacniacza.

Skomentuj

Zgadzam sie z Petersem, podkręcanie wzmaka wymagałoby wymiany niektorych elementów na lepsze, ale czy wtedy nie lepiej kupic mocniejszy wzmak?

Skomentuj

Na elektrodzie pewien forumowicz złożył sobie wzmak który pracuje w szerokim zakreisie napięć zasilania +/-18V ...+/-80V!

Skomentuj

A teraz pewnie sklada regulowany zasilacz do tego wzmaka :)

Skomentuj

Heh ja potrzebuje zwykly wzmachol do subwoofer`a na dwa glosniki po 160 W kazdy tzn 160 w RMS czyli okolo 80 x 2 :) A niestac mnie zabardzo na nowy wiec proboje dowiedziec sie czy da sie przerobic jakis maly stary na cos leprzego

[ Dodano: 2004-10-18, 23:21 ]
              a ile moze kosztowac taka koncowka mocy zeby ja wlozyc do innego wzmacniacza :P
              Tylko nie jakas najdrozsza :P

Skomentuj

...będzie sobie regulował głośność zasilaniem Hehe

Skomentuj

Głosnosc reguluje sie przez współczynnik wzmocnienia, ten nie zależy od napiecia zasilania. zasilaniem to on moze regulowac zniekształcenia :-)

Skomentuj

We wzmacniaczach classD glosnosc reguluje sie napieciem zasilania. Wystarczy tylko przerobic wzmak :)

Skomentuj

Irek, zgasiłeś mnie przyznaję, nie pomyslałem o klasie D.
                      Choć jesli juz o niej mowa to myslalem ze reduluje sie klasycznie a napiecie zasilania zmiania sie skokowo w 2 czy trzech krokach w celu minimalizacji czegośtam :-)

Skomentuj

[ Dodano: 2004-10-20, 18:06 ]
                        hej przecież nawet mozna w tda7294 regulowac moc zasilaniem,ktora to dopiero wpływa na thd :),ditomek widzileś kiedys ch-ke Ucc(Po) mały zakres ale sie wyreguulluuje;
                        wystarczy tylko kilka przetworników, koderów,transkoderów i dekoderów no i mamy Dclass :)

Skomentuj

Czaruję...
                        X