Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pasmo wzmacniacza akustycznego!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pasmo wzmacniacza akustycznego!

Witam! Chciałbym poddać dyskusji Kolegów problem szerokości pasma wzmacniacza akustycznego! Czy wzmacniacz akustyczny, waszym zdaniem, powinien iść szeroko, (czyli całym pasmem akustycznym), czy iść wąsko? Co jest lepsze?
    Pozdrawiam

To jest kwestia do dyskuji... :grin: Moim zdaniem wzmac powinien isc całym pasmem [chyba ze do suba :cool: ]. Praktycznie kazdy[no prawie kazdy] głosnik pwiniem miec "przefiltrowane" pasmo i w wypadku gdy wzmacem idzie całe pasmo trzeba zastosowac zwrote/filtr/konda/zarówke itp , nie mozemy zapomiac ze kazda zwrota i wszystko wyzej wymienione [zastosowane miedzy wzmacem a przetwornikiem] daje jakis mały bo mały ale opór czyli kilka wattów mocy wzmacniacza zostaje na filtrze! Patrzec na to jednak z 2 strony to do konstrukcji np 3-droznych kolumn stereo rzeba zastosowac 6 koncy mocy a zwrote dac przed wzmac. "+" tego rozwiaznia jest to ze 100% mocy wzmaca idzie na głosnik, jednak koszt wzmaca i 3xwiecj kabla mówi zamo za siebie[ja za swój kabel dawałem 8 zł/mb]chyba nie jednego na tym forum przekonuje ten argumet!

Mój wzmac idzie całym pasmem! :twisted:

Skomentuj

rysiek41, sprecyzuj

Skomentuj

wąsko,

no poprostu bosko, gdyby przetwarzał tylko od 1Hz do 4Hz lub od 30kHz do 2mlnHz

Rysiek zastanów się człowieku. Kolegi niżej tez nie czaję.

Skomentuj

Rysiek zastanów się człowieku. Kolegi niżej tez nie czaję.
          prubowałem napisac jakim pasmem powinien isc wzmac, ale chyba chodziło nie o filtry tylko o konstrukcujne podejscie do sprawy :oops:

Skomentuj

Czaruję...
          X