Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

selektor wejść i zasilanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

selektor wejść i zasilanie

Witam, do przyszłego uniampa planuje zrobić sobie selektor wejść.

Będzie to bardzo prosty układzik na CD4052 i CD4022, lecz musi być zasilany napięciem +15v i -15V i teraz problem jest w tym, iż do uniampa idzie trafo +-32V, zasilacz jest zintegrowany na płytce ...

Skąd wziąć te +15V i -15V, bez dodatkowego trafa? Pomogą tu jakieś rezystory? Nie będzie to przeszkadzało zasilaniu wzmacniacza? Jakieś spadki napięcia, brumy?

Dajesz rezy, a za nimi stabilizację na 7815 i 7915.

Skomentuj

Mógłbyś to bardziej opisać?

Za rezystorem ma być już 15V, to spoko, ale jak te stabilizatory podłączyć?

W zasilaczu stosuje się dodatkowe kondensatory chyba 100nano, tak sam stabilizator to chyba nie wystarczy?

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
        Za rezystorem ma być już 15V
        za rezystorem ma być ze 20vdc - żeby stabilizator miał te parę voltów rezerwy.

ale jak te stabilizatory podłączyć?
        poszukaj noty katalogowej na elenocie, zresztą sprawa jest naprawdę prosta :)

W zasilaczu stosuje się dodatkowe kondensatory chyba 100nano, tak sam stabilizator to chyba nie wystarczy?
        te główne kondy filtrujące mają tysiące uF :) Wystarczy jak za stabilizatorem dasz pareset uF, zresztą wszystko jest w notach.

Skomentuj

te główne kondy filtrujące mają tysiące uF
          Główne tak, mi chodziło o te mniejsze, pomiędzy środkową nóżką stabilizatora, a sąsiednimi.

Przynajmniej tak jest w zasilaczu na 7805 i 7812 :)

Dzięki za radę, poszukam, to znajdę

Skomentuj

jakie natężeniemasz na wtórnym +-32V ?
            Ile prądu pobiera twój selektor?

Skomentuj

Przykro mi ale cd4052 itp maja maksymalne zasilanie +18V typowo 5-15V wiec przy symetrycznym oznacza to max +-9V. Napiecie zasilania decyduje o maksymalnej amplitudzie sygnalu jakie moze przelaczac klucz. Typowo CD ma maksymalna amplitude do +-3V choc zdazaja sie z wyzszym napieciem. Specjalizowane scalaki selektory wejsc maja zasilanie +-15V i wtedy maja bardzo duzy zapas.

Skomentuj

O kurde ... czyli nie mogę użyć takiego selektora, jak na schemacie niżej?

Skomentuj

Możesz, przed układem masz zbudowany stabilizator z R, C i diody zenera na 6V

Skomentuj

No to super :) Biore się za projektowanie płytki :)

Potem postaram się zrobić mały temacik :) ( Jak sklece selektor )

Skomentuj

jak dasz wieksze rezystory w zasilaniu to mozesz uklad zasilac z dowolnego napiecia, te stabilizatory 15V nie sa ci do niczego potrzebne.

Nie wiem czy to bedzie dzialalo bo nie ma rezystorow polaryzujacych wejscia i wyjscie.

Na wejsciach i na wyjsciu powinny byc rezystory do masy, moga byc duze 100k-1M

Skomentuj

OK, myślę jeszcze, czy robić ten selektor, czy jakiś na przekaźnikach ...

Niestety szczerze Wam powiem, że jak dzisiaj zapłaciłem za jeden przekaźnik 8A 4,5zł .. to mi się odechciało selektora na przekaźnikach :P

Jak to jest z tymi zakłóceniami na scalakach? Prosiłbym Irka o wypowiedź :)

Skomentuj

A co Ty chcesz sygnal przelaczac przekaznikiem 8A?? Jak na 8A to i tak nie drogo zaplaciles. A do przelaczania sygnalu kupuje sie najmniejsze przekazniki jakie mozna tylko kupic. I tu juz tzerba troche poszukac tych popularnych czyli tanich bo za miniaturyzacje tez czesto sie placi.
                          Scalak CMOS 4052 bedzie najtanszy no i nigdy w nim sie styki nie urwa. Kazde rozwiazanie ma swoje wady i zalety.

Skomentuj

irek, ten przekaźnik kupiłem akurat do układu właczania za pomocą pilota :P

A jeśli chodzi o zakłócenia? Będą duże przy CD4052 ?

Nie wiem o co chodzi zbytnio z tym scalakiem CMOS 4052, ale jeśli chodzi o klucze CMOS, to podobno słychać dosyć spory trzask przy przełączaniu ...

Skomentuj

Wg mnie to ten trzask bedzie wiekszy przy przekazniku niz kluczu CMOS.
                              Tzrask powstaje jak sie laczy dwa rozne potencjaly jak sa one takie same to nie ma rzadnego trzasku.

Skomentuj

Być może zrobiłem coś nie tak bo w moim przypadku przełączanie kluczami nie generowało trzasków.
                                Po zabawie z kluczami doszedłem do wniosku ze najlepiej stosować specjalizowane kości.
                                Obecnie w przedwzmacniaczu mam TDA 1029 sterowany bezpośrednio z wyjśc przerzutnika RS zbudowanego z trzech bramek NAND.
                                Jak podłączałem ostatnio kompa to iskra miedzy wtyczka a gniazdem we wzmaku rozświetliła pokój a scalak (i komp) zniósł to bez problemu.
                                Polecam TDA 1029 :-)
                                http://www.alldatasheet.com/datashee...S/TDA1029.html

Skomentuj

a gdzie go mozna tanio kupic? Bo jak tansze bede przekazniki to chyba nie warto i tak na pzrekaznikach to tak audiofilsko :) choc wysokiej klasy spzret ostatnio tez si ewiduje na scalakach tylko to jakies wynalazki.

Skomentuj

Irku, czy przekaźniki 5V typu Omron G6S-2, Takamaisawa NA5W-K czy 12V typu NAIS TX2-12V oraz Fujitsu 12ND12 sa w miare opymalne do selektora?

Skomentuj

Irek, ja ten scalak mam w domu chyba już naście lat :-)
                                      Nawet nie pamiętam za ile go kupowałem :-)
                                      Zobaczyłem go pierwszy raz w jakimś wzmaku diory jak do technikum chodziłem :-)
                                      Scalak fajny bo wymaga niewiele by nim sterować.
                                      W zasadzie to 3 wejścia które odpowiednio podłączone do masy pozwalają na wybór źródła

[ Dodano: 2008-04-11, 08:26 ]
                                      zadałem sobie trud wpisania w google słowa tda1029 :-)
                                      3 pierwsze linki prowadzą do ofert po 5-6 zł

Skomentuj

pojawil sie w diorze to prawda a z ciekawostek to byl produkowany przez polskie CEMI nie pamietam teraz pod jakim oznaczeniem.

Przekazniki do selektorow powinny miec zlocone styki ale w praktyce kazdy sie nada.
                                        Pzrekazniki maja w parametrach napisany minimalny prad styku co moze niektorych dziwic. Jak przelaczaja tylko sygnaly audio to trudno tu mowic o jakimkolwiek pradzie.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X