Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SEAS CURV autorstwa Troels Gravesen

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] SEAS CURV autorstwa Troels Gravesen

Miało być coś na początek przygody z diy więc zdecydowałem się na projekt autorstwa Troelsa Gravesena

Przetworniki to:

SEAS 29TFF/W
    SEAS U16RCY/P

Zwrotnice:

Budowa:
    Budki wykonane z płyty mdf 19mm klej jaki użyłem to Ponal clasic.

Początkowo monitorki miały być białe i bez żadnych kombinacji ale w sumie mnóstwo jest takich klasycznych prostych skrzynek wiec zdecydowałem się na zaokrąglone krawędzie farba jakiej użyłem to jakiś buntlack 2w1 wyszło całkiem nieźle dopóki nie oderwałem taśmy zabezpieczającej otwory bo wraz z nią odeszła farba nie wiem czemu może nie potrzebnie dałem podkład bo ta farba to podkład i lakier w jednym więc może dlatego nie złapało

trudno szlifierka w rękę papier 80 i zabawę zaczynamy od nowa:)

zdecydowałem się na fornir długo szukałem i padło na modyfikowany Palisander

Pierwszy raz kładłem fornir i nie taki wilk straszny jak go zwą:biggrin: zakupiłem urządzenie do mycia parą i jakoś se poradziłem

Po fornirowaniu przyszedł czas na lakier zachciało mi się wysokiego połysku :biggrin:

poszły dwie trzy warstwy klarlacku zwykłego do drewna ale jakoś nie chciało mu się stwardnieć :angry:
    więc zaś szlifierka i delikatnie zeszlifowałem dziadostwo ostatecznie zdecydowałem się Wosk z OSMO poniżej efekt końcowy

przy okazji tego projektu zakupiłem wszystkie potrzebne narzędzia wiec koszt był nie mały:biggrin:
    Co do dźwięku to nie wiem jak go opisać nie znam tych audiofilskich pojęć :flapper:
    Na razie osłuchuję się w rożnych rodzajach muzyki i jestem zadowolony :)
    puki co napędzane Kenwood ka 5090r w budowie jest uniamp150v2 a może do końca roku staną klocki Marantz do kompletu z ampli

aa no i kabelki tez se zrobiłem
    Last edited by lonevolf; 20.05.2014, 16:33.

Ładnie, ale z tym kondami no to... :flapper: skończę na ładne
    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Świetnie wyszło i ładnie się prezentują

Skomentuj

Bardzo przyjemne monitorki. To zaokrąglenie bardzo dobrze wygląda.
        Osobiście dałbym niższe, a szersze nóżki.
        Aha, wąż też niezły :cool:

Skomentuj

no miały być takie

ale jak chciałem kupić to już ich nie było i dałem takie jakie miałem :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
          Ładnie, ale z tym kondami no to... :flapper: skończę na ładne
          A co ci nie pasuje w tych kondach ?? kolory? :P trzymałem się projektu bo sam bym nic nie skleił może przy następnym projekcie już coś powalczę sam

Skomentuj

Zamieszczone przez lonevolf Zobacz posta
            A co ci nie pasuje w tych kondach ?? kolory? :P trzymałem się projektu bo sam bym nic nie skleił może przy następnym projekcie już coś powalczę sam
            Nie chodziło mi o te że nie Twoja zwrotka tylko ja tam nie wierze w te superiory... ale to możę ja tylko ich nie słysze, tej lepszości
            Ogólnie kolumny bardzo mi sie podobają! Gratz!
            DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Kolce nie ładne bo za wysokie i za wąskie. Obudowa mogła by być troszkę weższa, reszta w porządku. Szacunek za metode nakładania forniru, następnym razem polecam Henkel Moment albo butapren :)
              Gratuluję zestawu :)

Skomentuj

Ile zaplaciles za zwrotnice?

Skomentuj

Ładne monitory, ciekawi mnie bas z tego głosnika względem podobnych w tym rozmiarze.

Skomentuj

Ładnie wykonane monitory :)

Mógłbyś w jakiś sposób opisać bądź porównać z czymś, brzmienie i jakość niskich tonów generowanych przez tego Seas'a ?

Jeśli się nie mylę to obudowa optymalna pod ten przetwornik to ~15l więc praktycznie tyle co chiażby Fountek FW146
                    Last edited by Sunny; 21.05.2014, 14:15.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                      Kolce nie ładne bo za wysokie i za wąskie. Obudowa mogła by być troszkę weższa, reszta w porządku. Szacunek za metode nakładania forniru, następnym razem polecam Henkel Moment albo butapren :)
                      Gratuluję zestawu :)
                      No raczej nie przy zaokrąglonych krawędziach, w jednym miejscu nie utrafisz i cała robota gięcia na marne.

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                        zwrotki za ok 450zł do glosnikow za ~1000 to jeszcze bez tragedii, przeciez byli tacy co do seasow 27tbfc/g kupowali supreme silver oil po 400zl/sztuka ;p
                        Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Gdzie kupiles te "przylacza oczkowe", do mocowania elementow zwrotnicy?

Skomentuj

są w polinku pod hasłem "listwa 16 elementów" czy jakoś tak
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                              większą część gratów brałem z europaaudio
                              tam wyszło chyba coś koło 160 euro i dwa czerwone kupiłem w zapaudio.pl te kosztowały 200 zł z groszami chyba w 800 zł się zmieściłem nie pamiętam dokładnie ale coś koło tej kwoty

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                              Gdzie kupiles te "przylacza oczkowe", do mocowania elementow zwrotnicy?
                              Też z http://www.europe-audio.com/Producte...groep_A_ID=276 drogie cholerstwo

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                              Ładne monitory, ciekawi mnie bas z tego głosnika względem podobnych w tym rozmiarze.
                              nie wiem jak grają inne w podobnym rozmiarze ale tu na brak basu nie narzekam :thumbup: musiałbym zrobić kilka różnych konstrukcji żeby móc i mieć jakieś porównanie :)

Zamieszczone przez Sunny Zobacz posta
                              Ładnie wykonane monitory :)

Mógłbyś w jakiś sposób opisać bądź porównać z czymś, brzmienie i jakość niskich tonów generowanych przez tego Seas'a ?

Jeśli się nie mylę to obudowa optymalna pod ten przetwornik to ~15l więc praktycznie tyle co chiażby Fountek FW146
                              te graja o ile się nie mylę w ok 9L http://www.troelsgravesen.dk/SEAS-CURV.htm

Skomentuj

Zamieszczone przez lonevolf Zobacz posta
                                Taniej i w PL
                                http://amptone.pl/p/267/1930/termina...da-zlacza.html

Skomentuj

mały upgrade :)
                                  Last edited by lonevolf; 28.05.2014, 16:16.

Skomentuj

Fajne kolce, jaka cena ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                                      Fajne kolce, jaka cena ?
                                      14,5 € 4szt czyli 29€ komplet

Skomentuj

Europe audio ?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X