Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX W.18.200.8.MCX + T.10.200.8.PCX (lub PC) - projekt by Pawel S.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Z tego co mówił Paweł, projekt zwrotnicy MCX + ALX leży i czeka na chwilę wolnego :) Z kilku dobrych źródeł jak Paweł S. czy Branża wiem, że są to niedrogie głośniki o świetnym stosunku jakości do ceny, dlatego
    taka modyfikacja zwrotnicy na pewno ucieszy wielu początkujących użytkowników :)

Skomentuj

Na razie jeden gotowy, ale pomalowany tylko podkładem, czeka na drugi i lakierowanie. Jak na pierwszy raz to jestem zadowolony. Jeszcze kilka poprawek oczywiście trzeba wprowadzić.

Koszty budowy wraz z zakupem narzędzi frezarki, wyrzynarki, farb, frezów, forniru, śrub i innych 1500-1700 zł w ciągu pół roku.

Skomentuj

Zamieszczone przez Kangurur Zobacz posta
        Koszty budowy wraz z zakupem narzędzi frezarki, wyrzynarki, farb, frezów, forniru, śrub i innych 1500-1700 zł w ciągu pół roku.
        jakbys robil to jednorazowo to gotowe electrino wyjda taniej
        ale ze to wciaga to sie zwroci!

Skomentuj

Tak wciąga jak woźny wiśniówkę :biggrin: zaraz będzie się chciało coś innego .

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            jakbys robil to jednorazowo to gotowe electrino wyjda taniej
            ale ze to wciaga to sie zwroci!
            Jeśli bym kupił gotowe to musiał bym sobie znaleźć jakieś inne hobby bo mieszkając w mieście można zwariować nic nie robiąc.

Już się zastanawiam czy nie dorobić do nich frontu ze skosami o minimalnie mniejszych wymiarów bo po doklejeniu płyty HDF głośniki są dosyć daleko od kantów.
            I szukałem już jakieś małych monitorów na następny projekt ale już o klasę wyżej.

Skomentuj

Wyszło elegancko i całkiem proporcjonalnie :) Jakie wymiary zewnętrzne obudowy Ci wyszły? Masz może zdjęcie bardziej z przodu, bez takiej perspektywy?

Skomentuj

Zamieszczone przez tao84 Zobacz posta
                Wyszło elegancko i całkiem proporcjonalnie :) Jakie wymiary zewnętrzne obudowy Ci wyszły? Masz może zdjęcie bardziej z przodu, bez takiej perspektywy?

Wymiar 440x210mm

Skomentuj

Siemanko, dołączam się do posta :) Kupiłem ten głośnik niskotonowy (STX W.18.200.8.MCX) i "siadnie" mi on do subwoofera aktywnego? Pojemność ~11L z MB wOOx i b-r ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Domin5000Hacker Zobacz posta
                    Siemanko, dołączam się do posta Kupiłem ten głośnik niskotonowy (STX W.18.200.8.MCX) i "siadnie" mi on do subwoofera aktywnego? Pojemność ~11L z MB wOOx i b-r ?
                    Parametry glosnika masz na stronie producenta. Wpisz do programu symulacyjnego i sam sobie odpowiesz na pytanie czy sie nada. Nie badz leniem.

Skomentuj

@up
                      Lenistwo to moje drugie imię xD Nie no bardziej mi również chodzi o opinie jak ten głośniczek gra na niskich tonach :) Zaraz ogarne jakiś programik i zobaczę :)

Skomentuj

bardziej mi również chodzi o opinie jak ten głośniczek gra na niskich tonach
                        Raczej srednio, bo to nie jest glosnik niskotonowy.

Zaraz ogarne jakiś programik i zobaczę
                        I tak trzymaj!

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                          Raczej srednio, bo to nie jest glosnik niskotonowy.
                          A jaki jak nie niskotonowy? Oznaczenie "W" to raczej oznacza chyba niskotonowy.

Skomentuj

No właśnie to jest woofer i nie wiadomo jak poradzi sobie z częstotliwościami 20-140 Hz (filtr w subwooferze) i dlatego pytam.. Jak by sobie nie poradził to jedynie pociągnąć mu kable do wieży i zwrotnica do 1KHz, ale bardziej mi zależy na tym, żeby ten głośnik grał w tym wzmaczniaczu w subie :)
                            W oryginalnym głośniku od suba poszło zawieszenie górne (Chyba, że je gdzieś dopadne??) i podobno chodźbym to kleił i kleił to i tak puści ;/
                            Last edited by Domin5000Hacker; 19.09.2016, 21:23.

Skomentuj

Zamieszczone przez Kangurur Zobacz posta
                              A jaki jak nie niskotonowy? Oznaczenie "W" to raczej oznacza chyba niskotonowy.
                              I co z tego, ze ma takie oznaczenie? To maly glosnik midbasowy, a nie basowy. Jego mozliwosci basowe sa tylko pozorne.

No właśnie to jest woofer i nie wiadomo jak poradzi sobie z częstotliwościami 20-140 Hz
                              No wlasnie nie jest to woofer. Do odtwarzania pasma od 20hz to sa glosniki subniskotonowe, a nie nawet niskotonowe.

W oryginalnym głośniku od suba poszło zawieszenie górne (Chyba, że je gdzieś dopadne??) i podobno chodźbym to kleił i kleił to i tak puści ;/
                              Jak wkleisz nowe na gume do zucia, to pewnie ze pusci.

Skomentuj

No i doszedł mi ten głośnik.. Wnioski:
                                Głośnik radzi sobie z odtwarzaniem pasma 20-140Hz, ale nie spełnia moich oczekiwań (Głośnik trzeszczy na większych "obrotach") bas czuć dosyć dobrze, ale tak jak wspomniał kolega wyżej.. Bardziej nadaje się do odtwarzania wyższego pasma niż właśnie 20-140 Hz..
                                Chociaż w sumie gra tak samo jak ten stary głośnik w którym poszło zawieszenie.

Skomentuj

No i doszedł mi ten głośnik.. Wnioski:
                                  Głośnik radzi sobie z odtwarzaniem pasma 20-140Hz, ale nie spełnia moich oczekiwań (Głośnik trzeszczy na większych "obrotach") bas czuć dosyć dobrze, ale tak jak wspomniał kolega wyżej.. Bardziej nadaje się do odtwarzania wyższego pasma niż właśnie 20-140 Hz..
                                  Jaki w końcu głośnik nabyłeś?

Skomentuj

Ten w temacie :) STX W.18.200.8.MCX

Skomentuj

Ten w temacie :) STX W.18.200.8.MCX
                                      To w temacie było powiedziane że to nie głośnik do suba. Jego starszy brat czyli W.22.200.8.MCX sprawdza się lepiej w subie.

Skomentuj

to nie taniej bylo wymienic zawieszenie?

Skomentuj

Pewnie, żeby było taniej :P Ale nie mam takich zdolności manualnych ;/ a do serwisu szkoda dawać bo ten glosnik jest strasznie stary..

Skomentuj

Czaruję...
                                          X