Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kino domowe Dayton Reference Series

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kino domowe Dayton Reference Series

Witam Panowie :)
    Zakladam temat dla porzadku wlasnego zeby mi zapiski zdjecia i notatki nie poznikaly :P
    Jako ze filmy to coś bez czego nie mogę żyć i jestem chory jak nie obejrze 2-3dziennie tak sprzęt do tego też jest mi niezbędny :) Od około 7lat praktycznie nie używam TV i wszystko leci z projektora. Wczesniej był to Acer o marnej rozdzielczości lecz bardzo dobrej jakości jak na niską cenę ale brakowało złącz HDMI więc został wymieniony na Optomę HD26 w której jakość obrazu jest rewelacyjna ale trwałość tragiczna. Po niespełna 1000h i 8mcach lampa wybuchła i trzeba było kupić nową :)
    Kolejnym źródłem obrazu jest kupiony na boze narodzenie Panasonic 50" 4k ale 90% tv i filmów to jednak projektor.
    Źródła dzwięku niestety na dzień dzisiejszy bez rewelacji :) ampli trzeba kupić a stereo Cambridge Audio azur 640A.
    Jako, że od 10lat mieszkam po pół roku UK/PL a od roku w UK totalnie na stałe było trzeba wyprzedać sprzęt w PL gdzie zostało tylko pierwsze kino na Tesli stąd już 3lata temu narodził się pomysł budowy kina na lata już do UK. Początkowo miało to być stereo jako kopia Amstaffów z Harpia Acustic, tyle że muzyka to 20% używania zestawu. W związku z tym fronty zostały odchodzone o 1 rs225 mniej i zamaist rs150 - rs125 (w UK domy sa male ) a w to miejsce będzie sub 15".
    Założenia:
    Fronty
    Dayton RS28A
    Dayton RS125
    Dayton RS225

Tyły
    Dayton RS28A
    Dayton RS125

Central
    Dayton RS28A
    Dayton RS125 x2

Sub
    Dayton Audio UM15-22 (na 90
    Dayton Audio SA1000

Głośniki kupiony narazie tylko pod fronty 3lata temu :) po roku wyslane do raven1985 gdzie byly okolo 8mcy i powstala zwrotka za co dziekuje, która zmontowana leży już od roku

Pierwsza kwestia to wybor kształtu kolumny, od początku było wiadome, że nie będzie zwykłym klockiem :) najprostsza i sprawdzona obudowa w typie sonusow. Ladna, latwa w wykonaniu a zarazem stylowa i elegancka. Przod i tył byl dylemat lakier czy skora, ale jednak skora żeby to sprzątająca osoba nie narzekała na plamy i brud :P
    Kolejna sprawa wybór forniru: dylemat bubinga, palisander czy jabłoń. Jabłoń jednak zbyt kontrastowa i nie będzie pasowała do każdego pomieszczenia, więc bubinga czy palisander? Kupiona była bubinga ze wzgledu na dostępność liści 50cm więc brak łączeń, po głowie chodzi sprzedaż i palisander ale jednak zostaniemy przy bubindze (nie ta marmurkowa tylko z normalnymi słojami :P ) :)

to tyle teorii i dylematów, czas pokazać poczynione prace. Jeszcze jedna ważna kwestia, jako że z kinem domowym mam spore doświadczenie i kilka ich wykonałem a dużo dużo więcej miałem i odsłuchiwałem i w 95% przypadków był problem satelit. Nie zawsze dało się je ustawić i trzeba dorabiać standy w tym przypadku będzie inaczej bo postanowiłem je wykonać w formie podłogówek wąskich słupków :)

[/url]

Na dzień dzisiejszy powoli są robione obudowy. Szkielety wszystkich już wykonane teraz oklejam HDF-em. Wspomagalem sie wkretami i pasami ale jednak będą sciskane jedynie pasami dlatego wczoraj zamowilem 8szt i w poniedzialek bede kontynuowal. Podlogowki 6warstw, reszta po 5. Sub bedzie zrobiony jak skoncze 5.0.
    Fronty komora na sredni i wysoki 6L CLOSED, na niskotonowy ok 40L netto. Tyły 6L w BR na dole komora balastowa bedzie wypelniona piachem. Central 6L closed.

Koszty na dzien dzisiejszy (kupowane w uk i usa przewalutowane na pln)
    RS28A 2x305zl
    Rs125 2x165zl
    RS225 2x330zł
    SUMA 1600zł (ja kupowałem w usa ale niewiele taniej to wyszlo).

Kolce 300zł
    Zwrotnice 550zł (bez kosztów projektu)
    Płyta MDF z pocięciem 1,22m x 2,44m 110zł
    Płyty HDF 2szt 2x40zł
    Kleje 80zł
    Kable głosnikowe 30zł
    Fornir 300zł
    papiery ścierne 35zł
    Frezy 70zł
    pasy do ściskania 100zł
    Wkręty czarne imbusowe 100szt 30zł (paczka w dorodze z chin)
    Na dzień dzisiejszy wydane ok 3.300zł plus sporo drobiazgów. Planowane zamknięcie w 10k
    Prace na przyszły tydzień to okleić wszystkie kolumny HDFem i wypełnić komory balastowe w satelitach. Następnie zaokrąglić boki przodu kolumn i dopasować fronty rozmiarowo, rozwiercić otwory we frontach i kolumnach pod śruby i gniazda (fronty w każdej kolumnie będą przykręcane i wymienne). Zrobić skosy i frezy we frontach i okleić skórą. Później wezmę się za dorobienie tyłów i ich oklejenie. Jak doleci fornir z Polski będę fornirował i lakierował. Następnie projekty podstawek z polerowanej stali i inne detale. Postaram się fory z budowy zamieszczać na bieżąco. Przy dobrych wiatrach do końca sierpnia obudowy powinny być ukończone. Pozdrawiam!

Nowe koszta:
    Hdf 5plyt 160pln
    Eko skora 4m 55pln
    Razem: 215pln

Suma 3515pln

Skomentuj

Jakby sklejka nie była zgięta/naprężona świetnie by mogła rezonować. Nie wyczytałem jak gruba jest. Możesz paluchem wyczuć gdy będzie drgać w rezonansie, jak trafisz na jej pierwszy mod. Troche zabawy z generatorem i jest sprawdzone.

Skomentuj

3mm HDF :) na kazda warstwe idzie okolo 250ml kleju czyli na 1 kolumne poszlo ok 6litrow powinna byc bardzo sztywna :)

Skomentuj

Nie lepiej by bylo naciac MDF i zagiac?

Skomentuj

Nie nie ta sztywnosc plus widac zniekształcenia przy nacinaniu poza tym mdf nie jest solidnym materialem za to hdf plus litry kleju wikolowego na bazie zywicy robia robote :) może to nie najtansza i najszybsza opcja ale dokladna i solidna

Skomentuj

Wkręty wczoraj dotarly :)
              Jedna obudowa już skończona zostalo przykleić przod tył górę dół :) kolejne 2 w trakcie budowy jednoczesnie. Podlogowka i central sa robione i skonczone w polowie. Dzis naklejone ostatnie warstwy jednej strony. Za około 1.5-2 tyg wszystkie obudowy beda skończone wtedy wkleje foto kolejny etap czyli budowa frontow tylow i oklejanie po 4tym września gdy dostane wszystko z polski czyli fornir, skore, klej i tuleje redukcyjna do frezarki wrrr... wszystkie frezy sa tu calowe a frezarka metryczna wiec 1/4" nie pasuje na 6mm bo niecały 0.1mm za waska i z pl trzeba zamowic tuleje :P przez to jest wiecej roboty, obrabianie wszystkich krawędzi to wyrzynarka pilnik i szlifierka no ale coz

Skomentuj

Widzę że warunki podobne do moich Trzymam kciuki i pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez konradzik88 Zobacz posta
                  za to hdf plus litry kleju wikolowego na bazie zywicy robia robote może to nie najtansza i najszybsza opcja ale dokladna i solidna
                  Potwierdzam, mam identyczną konstrukcję klejoną z HDFu i także głośniki Daytona ale w wersji papierowej rs28a, rs150p i rs225p. Jestem ciekawy efektu końcowego i brzmienia tych głośników.

Skomentuj

Prace trwają :) frontowa podlogowka skonczona, oklejona hdf z kazdej strony dzisiaj front dosycha pod naciskiem. Centralny w trakcie oklejania scianek hdf zostanie jutro przod do doklejenia.
                    Druga frontowa podlogowka dzisiaj ukończone doklejanie scian z hdf jutro rownanie krawedzi szlifowanie i oklejanie scianek hdf. Tylne podlogowki w trakcie jedna dzisiaj dostala 2warstwy bocznej scianki druga jutro :) do końca przyszłego tygodnia powinny być wszystkie obudowy gotowe pod fornir

Skomentuj

Kolejna buda na wykonczeniu. DIsiaj wyszlifowana. Od jutra oklejane beda scianki mdf-em i w sobote powinna być gotowa pod fornir, pozostana tylko tyły które już sa na wykonczeniu. Budowa konstrukcji potrwa do soboty i w ten dzien powinno byc szlifowanie pod oklejanie mdf. W przyszłym tygodniu na pewno wszystkie obudowy będą gotowe pod fornir :)

Skomentuj

Prace idą na nowo do przodu :) 3 kolumny gotowe do fornirowania 2 po weekendzie. Smialy plan zeby fornir na 3do jutra polozyc :)
                        Czy ma ktos pomysł jak w latwy sposob dorobic tył do kolumn? W sensie zaokraglony który będzie mizna dokrecic inobic skora. Myslalem nad stelazem plus hdf i w środek pianka ale duzo dlubania.
                        Koszty jakie doszly to 200zl na kleje 10l vicolu i 4 puszki pattexa i 50zl na tuleje redukcyjna bo frezy tutaj tylko calowe.
                        Suma 3765

Skomentuj

Centralny ofornirowany jedynie 2 paseczki dokleic na przod i to by było na tyle na dzis :) jednak leniwa sobota wygrala z planem. Na dzien dzisiejszy forniruje rowniez tyly jak wymysle jak je latwo zrobic i dokleic to dorobie jak nie to zostanie w fornirze :)
                          Bubinga kladzie sie calkiem przyjemnie. Jest bardzo twarda wiec obrobka latwa bo 0 lamania jedynie pekanie wzdluz wiec tasma niezbedna i potrafi sie lekko falowac wiec movny docisk wskazany :) nie jest to mozaikowa bubinga tylko ze slojami na mokro wyglada rewelacyjnie

Skomentuj

Witam :)
                            Długo mnie nie było ale kupno domu i przeprowadzka trochę wszystko opoznily jako że już cieplo na dworzu i slonce pieknie grzeje moglem kontynuować robote dzisiaj jedna podlogowka ogornirowana. Jutro jak sie pogoda nie zepsuje to 3 kolumny ktore stoja w garazu beda szykowane pod fornir i w poniedzialek oklejane a ma być +17 :) fornir po przetarciu mokra szmatka wyglafa bajecznie. Jak pójdzie 10warstw lakieru powinno być ladnie. Kilka fot z placu boju w miedzy czasie złożę tez obudowy lod male monitory do biura bo teraz creativy graja ale kluja w uszy :)

Skomentuj

Fajne kolumny , gratulacje

Skomentuj

Dzisiaj ekstra pogoda.mozna było zalozyc w końcu krótkie spodenki wiec szlifowania nadszedl czas. Fronty w obu tylnych podlogowkach wyszlifowane i w jednej tył wiec juz w niej klei sie hdf na górze a jutro pojdzie na przod i tyl. Pon/wt bedzie fornirowana a druga bedzie szlifowana :) problem jest z frontowa podlogowka mianowicie na przod miala doklejany hdf tyle ze jakos nie był idealnie docisniety i sie pofalowal wiec trzeba go zeszlifowac :/ z samym hdfem nie ma problemu ale klej to jest koszmar. Muszę wymyslic cos na niego albo kupić szlifierke taśmowa. Z prac ktore zostaly to:
                                Z kolumny "przodow" zeszlifowac klej z frontu i nakleic nowy hdf i bedzie gotowa pod fornir
                                - jedna z podlogowek tylnych zostalo do oklejenia przód i tył hdfem (jutro) a nastepnie fornir we wt
                                -kolejna z tylnych podlogowek ma tył do zeszlifowania i oklejenie hdfem nastepnie fornir.
                                Pogoda na przyszly tydz wg zapowiedzi +17 wiec powinno być wszystko juz ofornirowane i powoli bede staral sie w miedzyczasie robic fronty i obijac skora

Skomentuj

Dzisiaj maly progres :) po wyschnieciu kleju jedna tylna podlogowka bedzie gotowa pod fornir wiec zapewne jutro jeszcze za wczesnie ale w srode bedzie ofornirowana. Druga z tylnych zostala dzisiaj wyszlifowana z resztek warstw hdf ma juz gore oklejana hdfem i jutro powinna dostac przod i tyl jak dobrze pojdzie do końca tygodnia na obu bedzie lezal fornir. Zostal problem z frontowa kolumna i zdzieraniem kleju po zle przyklejonym hdfie :/ sprobuje pozyczyc tasmowke w ostatecznosci kupie bo tylko ten nieszczesny zle doklejony front wstrzymuje ja przed fornirem.

Skomentuj

Niestety pogoda troche lipna i chlodno wiec vikol dlugo schnie po 2 dniach nadal niedoschniety wiec wzialem sie za robienie standu pod centralny. Szablon wydrukowany. Noga standu będzie miala ok 60cm plus podstawa z kolcami i forma na glosnik wiec realna wysokosc ok 70cm.

Biore sie za ciecie formatek na grubość ok 8cm i ich sklejenie. Podstawa i plyta na glosnik beda w eko skorze a nozka fornirowana

Skomentuj

Noga standu juz sie klei z 2 kawalkow z blatu kuchennego 4cm. Jutro wytne podstawy dolna i gorna a przy dobrej pogodzie noga zostanie wyszlifowana i ofornirowana :)

Skomentuj

Mam nadzieje ze ktos to czyta bo niezły monolog leci

Dzis ladny dzien wiecod rana szla robota
                                        Z tylnej podlogowki oklejonej hdfem zeszlifowalem boku frezarka plus recznie i ofornirowalem.
                                        Druga tylna podlogowka pod naciskiem ma doklejany przod i tył w hdf może jutro pojdzie pod fornir lub w poniedziałek.
                                        Kupiony czolg wiec troxhe nozka.pod stand zeszlifowana ale jutro czeka ja wykonczenie i fornirowanie.
                                        Nieszczesna podlogowka ze zle doklejonym hdfem bedzie miala keep zdarty klej i przyklejona nowa warstwe hdf.
                                        W przyszłym tygodniu na pewno wszystko bedzie już gotowe i pokryte fornirem i powoli zacznie sie proces lakierowania. W międzyczasie bede strugal fronty :) do 28.03 mam nadzieje skonczyc bo wtedy wylatuje na wakacje na 3 tyg :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X