Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dziwne zachowanie trafa LTR-110.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dziwne zachowanie trafa LTR-110.

Jak powszechnie wiadomo trafa liniowe ostały się gdzieniegdzie tam gdzie trzeba (isoboxy, przedwzmacniacze).

Mam kilka sztuk i trochę wolnego, więc zrobiłem pomiary tak na szybko.
    Przeleciałem REW interfejs ze zwartym wejściem do wyjścia a potem po kolei trafa.

UTC 80223 tani szmelc z allegro za chyba 20zł sztuka, pasmo deklarowane od 200Hz.
    Monacor LTR-110 popularne trafo 1:1
    Bayerdynamic TR/BV352 010 005 Podobno 1:10 (ale to model którego nie znalazłem w ich katalogu)
    Lexicon 470 0058 podobno 1:1 w środku bayer na kabelkach, ale mi to na 1:20 albo jakoś tak wygląda.

Największym pewniakiem miał być monacor LTR-110 podłączony jako 1:1, karta to RME Babyface.
    Nie wiem co ten monacor odstawia, sprawdzałem 2 sztuki, odwracałem fazę zamieniając wyprowadzenia, pasmo wyglądało identycznie.
    Z danymi z PDF producenta jakoś mi się*to nie pokrywa, albo coś robię źle.

Last edited by Marcin V; 08.01.2017, 17:22.

Będę mieć na dniach kilka sztuk LTR110 to z ciekawości pomierzę i prześle wyniki.

Skomentuj

Będę wdzięczny.

Zastanawia mnie czy problemu nie robi sam interfejs, ale raczej nie, bo przy pozostałych trafach było by podobnie.
      Trafo było wpięte tak (zarówno wejście, jak i wyjście pracuje jako zbalansowane):

Skomentuj

trafa dojechały. Możesz podać dokładnie co do których pinów podłączyłeś patrzać na schemat w pdf ?
        http://www.monacor.pl/media/FLE/LTR110.pdf

Skomentuj

Wyjście z interfejsu: + nóżka 1, - nóżka 3.
          Wejście interfejsu: + nóżka 6, - nóżka 8.
          Lepszy (równiejszy pomiar fazy wyszedł*mi jak podłączyłem wejście odwrotnie -6 +8).

Skomentuj

niebieski pomiar to pomiar wejścia/wyjścia
            czerwony i zielony to dwa trafa, każde sygnał wejściowy niesymetryczny do 1 i 3, wyjście z 6 i 8

Nie patrz za bardzo na pasmo bo sam się dziwie, użyta karta muzyczna usb z miksera... ale powtarzalność jak widać jest

Last edited by dragon; 12.01.2017, 08:16.

Skomentuj

Dzięki za pomiar, muszę spróbować przepuścić przez te trafa sygnał nie zbalansowany.
              Na zdjęciu widzę że masz podłączone 1-2 i 6-7.

Skomentuj

Zdjęcie zrobione już później, sprawdzałem inne uzwojenia i wyniki prawie takie same.

Skomentuj

Problemem okazała się metoda pomiarowa.
                  Dokładnie IO zbalansowane, na drugim interfejsie korzystając z normalnych wejść wyjść uzyskałem takie wyniki.

Wszystko równo w dole, rozwalił mnie UTC który na deklu ma napisane od 200Hz, spadek trochę ponad 1dB przy 30Hz, z tego całkiem dobre trafo do audio może być, zawłaszcza że mam ich worek. Do jakiegoś preampu mikrofonowego.
                  LTR jest ok, tylko w górze pasma coś podbija, ale nie jak lexicon, za to UTC i Bayer lecą równo jak goły interfejs. Lexicon okazał się 1:1
                  Pożyteczna nauka wyszła z tego eksperymentu.

Co planujesz robić na tych LTR'ach?
                  Last edited by Marcin V; 12.01.2017, 22:29.

Skomentuj

Prywatnie nic, kupione do projektu w pracy.

Skomentuj

LTR są bardzo dobre, ale trzeba je choć trochę obciążyć, a i tak każdy transformator ma rezonans

Skomentuj

Czaruję...
                      X