Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz słuchawkowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[wzmacniacz] Wzmacniacz słuchawkowy

Myślę, że czas zaprezentować gotowy układ :)
    Układ powstał na bazie płytki ewaluacyjnej do kostki LME49600, do której dodałem parę modyfikacji. Poprawione zostało działanie układu DC serwo, obecnie DC offset nie przekracza 250 uV. Dodałem układ opóźnionego załączania/szybkiego wyłączania oraz zabezpieczenie przed DC. Schemat bazuje na zabezpieczeniu Irka. Układ ma dodany obwód do przełączania wyjścia na słuchawki lub na końcówkę mocy. Wybór wyjścia jest realizowany poprzez włożenie lub wyciągnięcie wtyku Jack, do tego potrzebne jest odpowiednie gniazdo lub przełącznik.

Schemat

Gotowy układ

Kilka kresek bez obciążenia
    100Hz 0,5Vpp na wejściu układu

1kHz 0,5Vpp na wejściu układu

10kHz 0,5Vpp na wejściu układu

Kolejne kreski tym razem z 33R i 100nF na wyjściu

I na deser 33R i 1uF na wyjściu

Prezentuję tylko część zrobionych pomiarów. Jedyny test, który nie został zdany to test przy 33R, 1uF i 2,5Vpp na wejściu. Ale nie sądzę aby słuchawki stanowiły aż tak dużą pojemność żeby choć odrobinę zbliżyć się do tego wyniku.

Sprawdziłem również impedancję wyjściową dla kilku częstotliwości, i tak dla 100Hz jest ok. 120 mOhm, dla 1kHz i 10 kHz otrzymałem ok. 130 mOhm. Wzmocnienie napięciowe układu to ok. 1,8x, pasmo od góry ograniczone jest do ok. 338 kHz.

Trafo 16VA 2x12VAC spokojnie daje radę. PCB po trzech godzinach dość głośnego grania z 32R obciążeniem jest lekko ciepłe.

Na wyjściu nie ma żadnego szumu, brumu czy innego badziewia :)

Nie będę opisywał jak to gra, jestem nieobiektywny. Mi się podoba i to musi Wam wystarczyć :)
    Last edited by taz; 09.03.2017, 21:33.
    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
    Grado SR125i

Taz
    Gdzie obudowa? To przecież nie wszystko! :)
    Generalnie pcb wygląda zacnie!

Skomentuj

Zapewne jest to przewidziane jako całość razem z pre pga

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Meteo jakiś czas temu pokazywałem fragmenty obudowy. Dodam jeszcze dwie fotki związane z tematem
        Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
        Grado SR125i

Skomentuj

Dzięki, mój już jest

Skomentuj

Miałem testować pozostałe wzmaki, miałem też poczekać aż to wszystko poukładam w obudowie ale ciekawość zwyciężyła. Teraz niestety jest tak że nie jestem pewien czy ja chcę testować inne. Nigdy wielkim fanem słuchawek nie byłem, ale teraz chyba się to zmieni, żonglowałem różnymi głośnikami i wzmacniaczami ale tu muszę przyznać że robi to lekkie wow. Mój zestaw to pre pga forumowe, dac Ak4490 wg wykonania autora tego też wzmaka i połączenie wyszło zacne. Niskie rejestry wyciąga z nagrań bez problemu, szybka stopa w nagraniach idzie bez ociągania aż samemu nóżka przytakuje, wysokie tony czyste i nie natarczywe, ale to co robi największe wrażenie to średnica, nie wiem na ile to zasługa daca, ale wzmak na pewno wyciąga dużo detali z nagrań, coś co często się opisuje "odkryłem na nowo swoje nagrania" dobrze oddaje sytuację, wystarczy podłączyć dobry sygnał , słuchawki i już można się cieszyć przyjemnością ze słuchania .

a słuchawki były superlux HD668B 56ohms

Skomentuj

Nie na temat...
              Czaiłem się na te HD668B ale nie było w sklepie i kupiłem 681. Jak twoje z nich wrażenia, bo cały czas mnie korci żeby je kupić, tylko nie mam gdzie posłuchać na próbę :(

Skomentuj

Nie na temat...
                Trudno mi się bardziej wypowiedzieć bo nie mam za dużego porównania do innych, schodzą nisko, góra nie zabija i ładnie średnice wyciągają, ale na ile to słuchawki a na ile wzmacniacz to już nie sprecyzuje, pożyczę może jakieś inne to coś więcej napisze. Mnie na nie kolega namówił co miał chyba senki senki hd600 i mówił później jak mu pożyczyłem że dużej różnicy nie ma

Skomentuj

Nie na temat...
                  HD668b vs https://www.komputronik.pl/product/2...B&gclsrc=aw.ds

Cóż mogę powiedzieć pierwsze co wpadło do imagine dragons - radioactive i wrażenie że marshalle mają jak by średnice pod kocem i stonowane wysokie tony, później na szybko ACDC - Live At River Plate - 2CD (2012) [FLAC]\205-acdc-t.n.t. i było wiadomo że charka tych słuchawek jest mocno w bana zrobiona, dużo niskich tonów przez co szybko łapią przester i góra w której się czegoś doszukujemy, grają przeciętnie. Po kilku kawałkach darowałem je sobie i oddaje je znajomemu. Powrót do superluxów i na pewno mniej dołu, bardziej natarczywa góra ale przez to jest duża ilość szczegółów i tła, po prostu na nich czuć że coś się dzieje, dźwięk nie jest 2d tylko zyskał nowy wymiar, scena się pojawiła a w niej w innym miejscu instrumenty a w innym wokalista
                  ale oczywiście zależnie od nagrania Jeff Beck - The Collection\12 ICE CREAM CAKES. Superluxy przyjmują znacznie więcej mocy, można odkręcić volume i poczuć moc nagrania, z marshallami pozostał niedosyt , rocka nie słucha się cicho Guano Apes - Lords of the Boards tu poprostu czuć power nagrania ale również jest dużo tła którego bym się nie spodziewał, pozostałe kawałki :
                  Andre Rieu + La vie est belle\06 Kalinka
                  André Rieu Celebrates Abba\09. Dancing Queen
                  Sarah Neufeld - The Ridge (2016)\05 - Chase The Bright and Burning
                  Adele - 25 (Target Deluxe Edition) (2015)\01 Hello
                  depeche\Violator (1990)\06. Depeche Mode - Enjoy the Silence

Można by tak wiele wymieniać, chyba trafiłem w dobre połączenie zarówno wzmak jak i słuchawki mogą się podobać i to bardzo

Skomentuj

Nie na temat...
                    W ogóle musze powiedzieć, że kiedy pojechałem do sklepu kupić słuchawki, to z kilkunastu modeli jakie miałem na uszach, większość odwalałem właściwie w pierwszych sekundach, bo miały mocno przewalony bas. I to niekoniecznie nisko schodzący, tylko taki maskujący wszystko inne. Nie rozumiem tego, moda jakaś?

Skomentuj

Czaruję...
                    X