Jakiś czas temu zachciało mi się selektora wejść cyfrowych, bo używanie tylko jednego wejścia w DACu jest dla mnie nieporozumieniem :) Kolega w pracy zasugerował mi CPLD do zrobienia multipleksera, ale języki HDL były dla mnie wtedy czarną magią. Niedługo potem .3lite wrzucił na forum swój prosty selektor wraz z opisem ("kodem"), ośmieliłem się i zrobiłem PCB pod własne potrzeby. Potem ciut zmieniłem założenia i napisałem opis prawie od nowa, choć wiele do pisania tam nie ma - ale teraz zamiast czystego multipleksera, są 3 wejścia danych I2S i 4 źródła - SPDIF ma wspólne wejście I2S, a CPLD przełącza jedynie wejście coax/toslink w module z WM8804.
Tak to wygląda:

Gniazdo na Amanero/Xmos/USBAudio :) Obok moduł WM8804:
klik
Jest też socket na moduł Bluetooth z aliexpress, który wypluwa z siebie I2S. Działa, gra, na pomiarach wyszło że ma on swoje ograniczenia, ale to jest bardziej do wygody niż jakości :)
Wyjście jest izolowane, można zalutować zworki żeby pominąć izolator. Zapomniałem dać zworek na GND/VCC więc te już trzeba podłączyć drucikiem :)
Na płytce jest zasilacz oraz dużo LEDów
Gniazdo IDC10 służy do podłączenia LEDów np na panelu przednim, ale na płytce oczywiście też jest sygnalizacja wybranego wejścia. 4 pinowe złącze obok służy do wybierania źródła (GND, VCC oraz 2 piny logiczne co daje 2^2 = 4 możliwości :) ).
Jak to z CPLD/FPGA bywa, do zaprogramowania wymagane jest specjalne, stosunkowo drogie narzędzie, więc samych płytek chyba nie ma co brać. Gdyby ktoś chciał, znajdzie się płytka z zalutowanym CPLD i opisem :)
BOM:
BOM selektor I2S.pdf
Jak ktoś będzie chciał to wrzucę schemat, aczkolwiek za wiele tam nie ma..
Tak to wygląda:

Gniazdo na Amanero/Xmos/USBAudio :) Obok moduł WM8804:
klik
Jest też socket na moduł Bluetooth z aliexpress, który wypluwa z siebie I2S. Działa, gra, na pomiarach wyszło że ma on swoje ograniczenia, ale to jest bardziej do wygody niż jakości :)
Wyjście jest izolowane, można zalutować zworki żeby pominąć izolator. Zapomniałem dać zworek na GND/VCC więc te już trzeba podłączyć drucikiem :)
Na płytce jest zasilacz oraz dużo LEDów

Jak to z CPLD/FPGA bywa, do zaprogramowania wymagane jest specjalne, stosunkowo drogie narzędzie, więc samych płytek chyba nie ma co brać. Gdyby ktoś chciał, znajdzie się płytka z zalutowanym CPLD i opisem :)
BOM:
BOM selektor I2S.pdf
Jak ktoś będzie chciał to wrzucę schemat, aczkolwiek za wiele tam nie ma..
Skomentuj