Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
3-way 2x22cm + Satori MR16P-4 + Satori TW29BN
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaWidzę tu rękę wytrawnego stolarza :-)
Oto moje DIY na dziś :
Last edited by jaro4444; 26.04.2019, 10:19.
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez jaro4444 Zobacz postaOto moje DIY na dziś :
Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz postaJak takie skosy robicie?
jaro4444 - Fajne obudowy widzę będziesz miał :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez seba007 Zobacz postajaro4444 - Fajne obudowy widzę będziesz miał :)
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaNie na temat...
Coś Ci ze ściany odpadło :P
Wyniosłem z 3 piętra ok 16-17 ton gruzu. ..Last edited by jaro4444; 26.04.2019, 15:41.
Skomentuj
-
Korzystając z faktu, że kotów nie było w domu (żony i córki) to stara i upasiona mysz ojciec dziś rozrabiała :)
Pojechałem do mojego ulubionego kornika po odbiór paczek. Przy okazji mogłem je postawić przy YB Audio Zephyr by porównać sylwetki. Tidala nie było, a jak się równać to do kogoś dobrego. Osobiście uważam, że wstydzić się nie muszę stylistyki swojego projektu.
Po przyjeździe do domu i wtargania grzmotów na 2 piętro przeprowadziłem próbę oleju na demontowanym dnie a potem ogień i do roboty:
A teraz co wyszło. Olej po długich poszukiwaniach wybrałem taki, który nie daje nawierzchniowej skorupy jak Osmo i który można kilka minut po położeniu przejechać padem albo wytrzeć do sucha ścierką. Efekt oceńcie sami:
Teraz trochę szczegółów konstrukcji:
Na koniec pudła w całej krasie
Uwielbiam dotyk twardego, olejowanego drewna, kiedy nie ma na nim skorupy wosku ani lakieru. Ma taki satynowy poślizg i kojarzy mi się z obsadami ekskluzywnej broni robionymi przez włoskich rusznikarzy. Dlatego Osmo 3062-3064 mi nie odpowiadają i nie podoba mi się wygląd drewna po nich.Last edited by jaro4444; 03.05.2019, 23:16.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jaro4444 Zobacz postaOlej dosechł i to jest efekt ostateczny - piękna, otwartoporowa satyna, zachowany efekt "mokrego drewna", w dotyku jedwabiście śliski, czyli to co lubię :
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaTylko wytrzymałość mechaniczna prawie żadna i co jakiś czas trzeba olej poprawić ;/
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaTeraz dopiero zauważyłem że na froncie oprócz skosów jest ścięcie :)
Świetny pomysł i wykonanie, muszę to wypróbować.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Co do satynowej powierzchni to lubię przechodząc pogłaskać twoje poprzednie dzieło a jeśli ten olej o którym napisałeś daje jeszcze lepsze doznania to ... 😄
Na żywo pewnie jeszcze lepiej to wygląda bo na fotach to dużo od światła zależy i tzw temperatury barw w aparacie. Jeśli to zagra jak wygląda no to kolumny marzenie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
Zadowolony był, jest i raczej będzie:biggrin:
Marcin oczywiście zapraszam jak tylko polutuje zwrotnice.
Teraz coś o brzmieniu - kolumny brzmią zajebiście :) Największe wrażenie zrobił na mnie bas. Nie jest istotna jego ilość a JAKOŚĆ. Jest go dość przy każdym poziomie głośności, potrafi zamruczeć i zawarczeć, przypierd.... kiedy trzeba jednak nigdy nie buczy i nie przeciąga. OZ pokazuje swoje zalety. Jest szybki, zwarty, schodzi dostatecznie nisko by pokazać co jest w nagraniu, jednak nie dominuje w muzyce a daje solidną podstawę. Fenomenalny jest sposób, w który różnicuje basowe motywy i pokazuje doskonale z jakiego instrumentu ten bas pochodzi. Lepszego basu jeszcze nie miałem w moich kolumnach - podkreślam lepszego a nie większej jego ilości. Dwa dobre woofery 18 cm w BR dają podobną ilość basu, może nawet zejdą minimalnie niżej. Jednak to nie jest takiej jakości bas jak mam obecnie. Szkoda, że tych Usherów nie ma już w sprzedaży.
Średnica - doskonale zszyta z górą i dołem, jasna, pełna powietrza, świetnie przekazuje wokale męskie i damskie. Znałem już MR16P z innych konstrukcji - obecnie mnie niczym nie rozczarował a pokazał, że można jeszcze trochę lepiej i bardziej kompetentnie. Doskonały głośnik za rozsądne pieniądze, pokazujący bezlitośnie, kto potrafi aplikować go a komu się tylko wydaje, że potrafi.
Beryl na górze - spodziewałem się fajerwerków i mocnego nalotu twardej membamy a jest bardzo spokojnie, równo rzekłbym, że łagodnie. Ten głośnik gra "kremowo" gładko ale z odpowiednią ilością szczegółów. Bardziej "charakterny" w dźwięku jest od niego "szmaciany" Satori, ale nie gra tak równo, neutralnie, rozdzielczo i miło.
Podsumowanie - kolumny nie dają natychmiastowego efektu "wow", ale doskonale oddają to o jest na dobrym nośniku i można je bez zmęczenia i z czystą przyjemnością słuchać godzinami. O to mi właśnie chodziło.Last edited by jaro4444; 29.12.2019, 22:39.
Skomentuj
Skomentuj