Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Scan/Seas - Obudowa stratna

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Scan/Seas - Obudowa stratna

Cześć wszystkim

Mieszkam w ładnym, ale odbijającym echem mieszkaniu. Kolumny stoją w salonie o powierzchni około 40m2. Podłogi są drewniane, malowane ściany, skórzane meble, bo mam dzieci. Pogłos pokój ma duży. Główne problemy występują pomiędzy 100 a 800 Hz. Prawdopodobnie głośniki przestają być wielokierunkowe na tej częstotliwości, a wszystko powyżej 800 Hz jest całkiem do przyjęcia. Problemy poniżej 100 Hz udało się pokonać, znajdując optymalne miejsce dla subwoofera i chytrze dostosowując do niego parametry. Jednak pomiędzy 100 a 800 Hz wszystko szumi i wyje.

Faktycznie, z obserwacji, że problemy znikają powyżej 800 Hz, pojawił się pomysł, aby spróbować wąsko ukierunkowanych głośników.

Istnieje kilka możliwych sposobów osiągnięcia wąskiego nacisku na średnie częstotliwości i średniotonowe.

1. Kardioidy aktywne i pasywne: Kii Three, Geithein, Dutch & Dutch 8, Amphion Krypton i Xenon.
    2. Bardzo szerokie głośniki: Klipsch Heritage, JBL Synthesis, Heco Direkt. Szerokość ścianki przedniej 55 cm powinna zapewniać orientację + - 90 stopni do 250 Hz.
    3. Dipole

Z tej listy tylko Klipsch Cornwall, Heco, Amphion Xenon mieszczą się w przedziale cenowym do 20 tys. zł. Niektóre z nich, n.p. Amphion Xenon, już nieprodukowany, a żeby je posłuchać trzeba sięudać do Holandii lub Niemiec. Inne modele Amphionów , które słyszałem, wcale mi się nie podobały. Zimny, metaliczny, niezbyt czysty dźwięk. Ponadto wykres odpowiedzi częstotliwościowej nawet starszego modelu kryptonu jest daleki od liniowego (według Stereoplay).

Klipsch Cornwall nie brzmiał tak, jak spodziewałem patrząc na ich zdjęcia. Brzmiały delikatnie. I byłbym gotowy je kupić, gdyby nie dziwne szumy. Nie wiem, co jest winne, ale dźwięk Cornwallów jest brudny.

Heco Dreiklang słyszałem na targach ze swoimi własnymi płytami. Specjalnie wziąłem Amy Winehouse i Maroon 5 bo te głosy nie każdy zestaw gra porządnie, ale Heco grały bardzo ładnie (dla moich uszu). Tąpałem nogą i ja i inni, którzy byli w tym momencie w pokoju. Nowe kosztują 10 tysięcy euro, z drugiej ręki można kupić poniżej pięciu.

15 "JBL nie mieści się w budżecie, a mniejsze modele nie zapewniają pożądanego celu - są zbyt wąskie. Aby zachować kierunkowość, potrzebujemy szerokiej powierzchni czołowej:

Dla mnie 5 tys. euro to spora suma. W rezultacie postanowiłem nie wydawać dużo pieniędzy na Heco lub JBL 4367, ale spróbować stworzyć kolumny samodzielnie.

W następnym poście opowiem o pierwszym modelu kartonowym.

Dzisiaj masz już dużo możliwości estetycznej adaptacji akustycznej, która rozwiąże Twoje problemy, szczególnie że leżą one w pasmie, z którym można sobie poradzić w dosc prosty sposob. Żadne kolumny nie spełnią Twoich oczekiwań, ponieważ odbicia od ścian, które nie maja adaptacji akustycznej nadal będą powodować podbarwienia dźwięku.

Skomentuj

Zdecydowałem się nie projektować kolumn, ale staram się skopiować istniejące.

Złożyłem szerokie kolumny typu Grimm Audio LS1. Mają szerokość 52 cm i zachowują kierunkowość do 250Hz. Tego zupełnie wystarczy bo niżej fale są o tyle długie że ich rozmary są podobne do rozmiarów pokoju i kierunkowość już nie ma znaczenia.

Niestety szeroka kolumna "grała" i ja to słyszę. Próbowałem obudowę ze sklejki i z kanapki - obydwie niestety "grały".

Byłem u kolegi który zrobiłem takie z MDF i jego kolumny też wibrują podczas grania. Bo kolumny są szerokie i powierzchnia promieniowania jest duża te wibracji da się usłyszeć: dzwięk "się klei" do kolumn. Więc wynosłem te obudowy do śmietnika :(

Postanowiłem spróbować innego rozwiązania. Wybór padł na holenderskie i holenderskie 8 oraz Amphion Xenon / Krypton. Dipole nie pasują po mam zbyt małą odległość od przedniej ściany.

Są to głośniki z pasywną kardioidą. Dźwięk z midbasu wychodzi przez otwór z opóźnieniem. Składając z dźwiękiem od przodu membrany głośnika zmniejsza to rozpraszanie fal do boków i tyłu głośnika.

Kimmy Saunito ma szczegółowy opis jak to działa: https://kimmosaunisto.net/CardSub/CARDSUB.html

Głośniki Dutch&Dutch 8c wyrosły z projektu na diyaudio.com i tam nadal można znaleźć pomiary prototypów. Postanowiłem też spróbować.

Z kartonu, tąsmy i watoliny złożyłem takie makiety:

A jeśli umieścisz na górze głośnik wysokotonowy, nawet zagrają!

Mieszkałem z tymi układami przez tydzień. Tydzień później usunąłem makiety na balkon i włączyłem moje zwykłe głośniki Polk LSiM. Pierwsze wrażenie było, że coś nie prawidłowo podłączyłem. Taką krzywą wydawała się stereopanorama. Za jakiś czas słuch oczywiście się zaadaptował i wszystko ułożyło się ale efekt był jednak zaskakujący i stało jasne, że głośniki o wąskim zasięgu naprawdę pomagają walczyć z wpływem pomieszczenia.

Muszę powiedzieć, że ten projekt ma istotną wadę. Głośniki tego typu mają bardzo niską czułość poniżej 200 Hz. Te same efekty wpływają na efektywność dipoli. Nawet na pomiary Amphion Krypton ten spadek jest widoczny.

Impedancja spada do 1 Oma!

Rozwiązaniem problemu jest elektroniczna korekta pasma przenoszenia. Ale jest to bardzo trudne (niemożliwe?) zrobić pasywną kardioidę z filtrami pasywnymi.

Żeby nie robić dużej korekty pasma przenoszenia potrzebowałem dodatkowego 3 pasma, które będzie grało w zakresie częstotliwości 50-300 Hz.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      Dzisiaj masz już dużo możliwości estetycznej adaptacji akustycznej, która rozwiąże Twoje problemy, szczególnie że leżą one w pasmie, z którym można sobie poradzić w dosc prosty sposob. Żadne kolumny nie spełnią Twoich oczekiwań, ponieważ odbicia od ścian, które nie maja adaptacji akustycznej nadal będą powodować podbarwienia dźwięku.
      Dzięki za odpowiedź. Kolumny stoją w pokoju dziennym i nie ma możliwości porządnego wygłuszenia. Umieściłem pochłaniacze na przedniej i tylnej ścianach (boczne są daleko i nie ma sensu je wygłuszać). Na wytłumienie sufitu żona się nie zgodziła. Pochłaniacze 60x120 cm nie rozwiązują problemu pogłosu. Do tego jeszcze przekształcają brzmienie zwykłych kolumn — brzmienie staje się bardziej gęstym, nienaturalnym. Taki "high-lands whiskey".
      Być może pomogą "diffuzery" ale to pokój dzienny i nie jestem pewien, że chciałbym mieć takie konstrukcji na ścianie.

Kolumny z wąską kierunkowością w pewnym stopniu rozwiązują problem pogłosu. To już sprawdziłem i z własną konstrukcją i z głośnikami tubowymi (JBL).

Skomentuj

Akustyka to dość skomplikowany i szeroki temat. Rozwiązań jest sporo i każdy pokój trzeba traktować indywidualnie. Nie wierze, że uda Ci się osiągnąć dobre rezultaty bez tego, ale trzymam kciuki, bo pomysłowości Ci nie brakuje.

Skomentuj

Złożyłem obudowy tymczasowe

Głośniki to Seas 27TBCD/DXT i Scan-Speak Discovery 8''. Ogólnie głośniki są bardzo dobre ale metalowa kopułka wymaga skomplikowanego filtru.

Podpiąłem z dołu dwoma 12'' subwooferami:

Przetworniki subwooferów mają dośc niską indukcyjność (1mH) i dobrze sobie radzą grając do 300Hz. W wersji ostatecznej mam zamiar zamienić je na 2x8''.

Częstotliwości podziału wynoszą 300 i 1500Hz. Filtr typu LR4.

Miłą niespodzianką się okazało, że przetwornik niskotonowy umieszczony przy podłodze wyrównuje przedział pomiędzy 100 a 300Hz na paśmie przenoszenia.

To pomiar kierunkowości tej konstrukcji:

a to pasmo przenoszenia zmierzone z miejsca słuchania:

Odległość od kolumn to 2.7m. Dołek na 700 Hz jest chyba skutkiem fotela stojącego po prawej stronie miejsca z którego robiłem pomiar.

Opis brzmienia i wady/zalety w następnym wpisie.
          Last edited by chebum; 26.11.2018, 22:10.

Skomentuj

Przeniosłem do działu " w trakcie budowy", z tego co rozumie projekt na ukończeniu. Jak będzie w pełni skończony + opisy konstrukcji wrzucimy do gotowych

Skomentuj

Brzmienie

Pozostało u mnie wideo kolumn które miałem wcześniej. Jest to Polk LSiM, kolumna podstawkowa, 3-drożna, zdobywca nagrody "Recommended Loudspeaker" czasopisma Stereophile 2013 roku. Cena nowych to 6 tys zł za parę:

Na wideo dobrze słychać pogłos o którym mówiłem wcześniej.

A tu grają kolumny DIY w obudowie stratnej:

Słychać zmniejszenie pogłosu szczególnie podczas refrenu (od 01:00).

Tu jeszcze jedno nagranie:

Bardzo przyjemna piosenka. Usłyszałem ją na targach tydzień temu. Bardziej aktywna część się zaczyna od 03:45. Niestety nie ma możliwości umieścić tu wideo z odpowiednym momentem.

I jeszcze:

Ciężko mówić o brzmieniu słowami ale postaram się. Grają czysto, przerzoczysto, bez wysiłku, nie starają się zrobić wrażenia, bez wyostrzenia, łagodzą emocje, muzyki są zróżnicowane. Obrazy są umieszczone pomiędzy głośnikami. W muzyce nie wychodzą za granicy głośników. W kinie bywa że wychodzą ale rzadko. Piosenkarz jest w ścisłym centrum (gdy tak jest w nagraniu). Rozmiar obrazów jest nieco zmniejszony.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Konstrukcja obecnie wymaga 2 zmian:
              1. Pięknej obudowy :) Na razie mam taki pomysł:

Co sądzicie?

2. Brakuje mi trochę tekstury w dźwięku. Być może to skutek tego, że 8'' gra do 1500 Hz. Scan-Speak Discovery 8'' niby jest dobrym przetwornikiem ma sporą indukcyjność (0.5mH), małą cewkę i jest wykonany ze szkla węglowego więc wcześniej przestaje działać w trybie tłoku niż głośnik metalowy. Zamówiłem Beyma 8P300Fe (mniejsza indukcyjność, duża cewka, duży magnes) i znalazłem na eBay Seas Excel 8'' w przystępnej cenie. Seas Excel ma prawie takie same parametry co i mój Scan-Speak, ale jest wykonany z metalu. Kiedy przyjadą zrobię sobie mega test :)

Gdy się nie uda wydobyć pożądanego brzmienia z 8'' spróbuję inne rozwiązania. Mam na myśli albo MTM z mniejszymi przetwornikami niż 8 cali, albo potężny kompresor grający do 700Hz. Ale być może się uda i z ósemką.
              Last edited by chebum; 26.11.2018, 23:38.

Skomentuj

Zamieszczone przez chebum Zobacz posta
                Zamówiłem Beyma 8P300Fe (mniejsza indukcyjność, duża cewka, duży magnes)
                Mam ten głośnik. To nie jest przetwornik do 2 way, powyżej 500hz zniekształcenia rosną lawinowo. Głośnik raczej 3-4 way.

Skomentuj

Mam ten głośnik. To nie jest przetwornik do 2 way, powyżej 500hz zniekształcenia rosną lawinowo. Głośnik raczej 3-4 way.
                  O kurczę. Myślałem że można wierzyć datasheet-om Beymy. Kupowałem w sklepie więc będę mógł zwrócić.
                  Co sądzisz o Faital 8RS250?

Skomentuj

W dataszicie Beymy masz pomiar zniekształceń i nie wygląda on dobrze.
                    Tego Faitala nie znam, więc nic nie mogę powiedzieć.

Skomentuj

W dataszicie Beymy masz pomiar zniekształceń i nie wygląda on dobrze.
                      Tego Faitala nie znam, więc nic nie mogę powiedzieć.
                      W tym co mam zniekształcenia nie rosną lawinowo powyżej 500hz:

Jest normalny "break-up" na 1500Hz ale oprócz niego zniekształcenia harmoniczne się trzymają poniżej -50dB. Właśnie dlatego i zdecydowałem na ten głośnik.

Skomentuj

Sa dwie wersje tego glosnika. Upewnij sie ktora kupiles. 8P300Fe i 8P300Fe/N. Roznia sie parametrami, pasmem i znieksztalceniami.

Skomentuj

Dostałem Beymę. Model 8P300Fe/N.

Testowałem bez obudowy ale z filtrami: 100 high-pass I 1500Hz low-pass. Obydwa LR4.

Dźwięk Beymy jest bardzo podobny do Scan-speak Discovery. Minimalnie bardziej dynamiczny. Trochę głośniejszy. Poważnych zniekształceń nie słyszę. Mocno się różni brzmienie pod kątem. Scan-speak ma wyrazisty spadek głośności pod kątem 90 stopni. Beyma tego nie ma. Nie wiem dlaczego. Być może duży magnes zmienia rozpraszanie z tyłu membrany.

Bezstronne dzieci powiedzieli że Beyma gra "jak głośnik". W tym sensie że Scan-speak brzmi bardziej naturalnie dla ich uszu.

Wygląda Beyma lepiej niż ten scan-speak. Głośnik jest dokładniej zrobiony.

Czekam na Seas. Już w drodze są.
                          Last edited by chebum; 27.11.2018, 23:36.

Skomentuj

Zamieszczone przez chebum Zobacz posta
                            Dostałem Beymę. Model 8P300Fe/N.
                            Czyli nowszy model, to praktycznie zupelnie inny glosnik niz stara wersja :)

Skomentuj

Skompilowany wybór
                              Seas wart OB.
                              Last edited by chebum; 29.11.2018, 17:51.

Skomentuj

Nie na temat...
                                Ja bym nie ryzykował położenia Excela na zawieszeniu

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                                  Nie na temat...
                                  Ja bym nie ryzykował położenia Excela na zawieszeniu
                                  Dzięki za troskę. Już są w obudowie)

Skomentuj

Seas to dobry głośnik do kontroli nagrań. Podejrzewałem że mam dużo nagrań średniej jakości ale nie spodziewałem iż
                                    mam tyle.

Zwiększyła się rozdzielczość, dźwięk stał bardziej dynamiczny ale jednocześnie się pojawiła jakaś syntetyka. Bardziej słychać że grają kolumny niż gdy gra Scan-speak. Nie wiem dla czego.
                                    Last edited by chebum; 29.11.2018, 22:46.

Skomentuj

Twarde membrany o nizszych znieksztalceniach tak wlasnie graja. Wiecej detalu i rozdzielczosci. Wymagaja dobrej zwrotnicy ale jesli material dzwiekowy jest marnej jakosci, to wypluja to bez zastanowienia. Cos za cos.

Skomentuj

Dostałem drugą Beymę żeby posłuchać stereo. Fantastyczne głośniki. Kruche i szybkie ale nadal naturalne. THD są gorsze od Seas, mniej więcej na poziomie Scan-Speak Discovery 8". Ale beyma jest szybsza, można dać jej grać wyżej. Na mój gust z podziałem 1500Hz grają dobrze.

W Scan-speak z podziałem 1500Hz czułem że jest jakby łyse miejsce. Czasem brakowało tekstury. Aksamitna marynarka z wytartymi łokciami.

Słychać to też przy wolnym "sweepie". Scan-speak gra 1000-2000hz mniej detalicznie niż 100-1000hz. Seas też traci teksturę powyżej 1000 w porównaniu do tweetera. Tweeter gra 1000-2000 bardziej detalicznie niż Seas albo Scan-speak. Beyma daje więcej detale powyżej 1000Hz. Już nie słyszę "łysego" okresu na "sweepie".

Cenowo Beyma wychodzi trochę droższa od Scan-speak (370 przeciw 340zł), ale warto gdy trzeba grać wysoko.

Wygląd Beymy jest w miarę dobry. Membrana jest naprawdę piękna, zawieszenie jest gumowe i wygląda podobnie do zwykłych głośników domowych. Kosz niestety jest oklejony brzydką gumką z przodu. Gumka jest dobrze przyklejona, nie oderwać, i do tego kosz pod niej nie jest płaski. Więc odrywać nie za bardzo ma sens. Ja w każdym planowałem robić złote nakładki na kosz, więc mam nadzieję że uda się tą gumkę schować.

Jeszcze parę dni posłucham Beymy i będę zamawiał obudowy z projektu wyżej.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X