Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz z aliexpress

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz z aliexpress

Co sądzicie o tego typu wynalazkach z aliexpress ?

https://pl.aliexpress.com/item/32854156853.html
    https://pl.aliexpress.com/item/32867478638.html

Składał już ktoś podobne zestawy?

Może być ciekawe jak na budżetowe rozwiązanie, pytanie jakie są szanse na oryginalne trany w takim kicie, chyba raczej wolałbym gdzieś samego PCB szukać i kupić z pewnego źródła półprzewodniki, ewentualnie te wymienić, gdyby miały się wysmażyć, tylko wtedy opłacalność robi się średnia...

Skomentuj

Tranzystory i kondensatory od chińczyków są często dosyć wątpliwej jakości i warto je wymienić na coś innego. Jeśli chodzi o kondy to nawet jamicony zwykłe będą dużo pewniejsze, tranzystory wiadomo tylko ori. Resztę elementów od chińczyka można wykorzystać.

Skomentuj

dzięki za opinie,
        zamierzam złożyć wzmacniacz oparty na tych płytkach
        https://pl.aliexpress.com/item/32854156853.html

wymieniłem kondensatory na elna similic II
        zamieniłem tranzystory na oryginalne dla pewności (chociaż te chińskie wyglądają na oryginały, wizualnie nie idzie ich odróżnić, wagowo także identycznie z oryginałami)
        wymieniłem rezystory na Fukushima Futaba
        zamieniłem opampa na Staccato

w zeszły weekend testowo uruchomiłem powyższy wzmacniacz na chińskich częściach, grało to o dziwo bardzo czysto, przestrzennie, z głębokim basem, dlatego postanowiłem doinwestować płytkę
        jedyny minus, po podpięciu zasilania, podłączeniu jako źródło sygnału telefon (spotify) i ustawieniu głośności na maxa, wzmacniacz pomimo deklarowanej mocy grał dość cicho, a watomierz pokazywał około 15W na kanał
        nie ustawiałem jeszcze prądu spoczynkowego, ani tego (cytując odpowiedź sprzedawcy)

First adjust the differential input current is 2MA: Adjust VR1 (500R) Adjustable resistance makes C, D two point voltage of 1.5-2V (R9 (1K) resistor across the voltage); At this time the input differential current of 1.5- 2MA, this value is the best sound quality
        czy ktoś się orientuje co może być tego przyczyną?

Skomentuj

Zamieszczone przez uraharu Zobacz posta
          źródło sygnału telefon (spotify)
          To jest przyczyna, wychodzi z niego ok. 0,775V, a końcówka w max wysterowaniu potrzebuje 2V.

Skomentuj

Zamieszczone przez YasiekCorp Zobacz posta
            To jest przyczyna, wychodzi z niego ok. 0,775V, a końcówka w max wysterowaniu potrzebuje 2V.
            tam chyba wychodzi nawet mniej - 0,6-0,7 to średnio mA
            czy to można załatwić potencjometrem VR1, o którym pisał sprzedawca, czy trzeba zamontować przedwzmacniacz?

Skomentuj

Myślę, że jak zrobisz w/g tego co pisze sprzedawca, to będziesz miał maksymalną moc.
              Może ten film Ci coś pomoże?
              https://www.youtube.com/watch?v=TkpOa9IWjtA
              Last edited by YasiekCorp; 07.12.2019, 13:20.

Skomentuj

Zamieszczone przez YasiekCorp Zobacz posta
                Myślę, że jak zrobisz w/g tego co pisze sprzedawca, to będziesz miał maksymalną moc.
                Może ten film Ci coś pomoże?
                https://www.youtube.com/watch?v=TkpOa9IWjtA
                dzięki, ustawiłem wszystko według instrukcji sprzedawcy
                gdy źródłem sygnału jest telefon, bez zmian, głośność ustawiona na maximum i watomierz pokazuje około 40W

inaczej sprawa wygląda po podłączeniu źródła sygnału z komputera
                głośność na 25%, watomierz pokazuje około 40W
                teoretycznie 1/4 głośności to 40W, więc przy 4/4 wyjdzie max 160W, co jest w miarę dobrym wynikiem

poniżej kilka zdjęć wzmacniacza i konstrukcji

free image hosting

co mnie jeszcze zastanawia, wzmacniacz jest praktycznie zimny
                po godzinie słuchania muzyki na około 25% głośności był ledwo ciepły

Skomentuj

Mam ten wzmacniacz, małe radiatory 100x300x40 kupione w TME i radiatory są gorące. Może masz ustawiony mały prąd spoczynkowy i wzmacniacz zbyt szybko przechodzi w klasę B.

Skomentuj

Zamieszczone przez bomarek Zobacz posta
                    Mam ten wzmacniacz, małe radiatory 100x300x40 kupione w TME i radiatory są gorące. Może masz ustawiony mały prąd spoczynkowy i wzmacniacz zbyt szybko przechodzi w klasę B.

oo jak dobrze że ktoś ma doświadczenie przy tym wzmacniaczu

wszystko wyregulowałem według instrukcji
                    [CODE]
                    First adjust the differential input stage current 2MA: adjust VR1 (500R) adjustable resistance so that C, D two voltage 1.5-2V (ie R9 (1K) voltage across the resistor); this time the differential input current is 1.5-2MA, this value is the best sound quality
                    [/CODE]

prąd wejściowy ustawiłem na 1.6V, ale badając natężenie prądu na tych samych punktach nie wychodzi mi 1.5 mA, zdecydowanie powyżej

[CODE]Bassoon quiescent current of 100MA: adjusting the adjustable resistor VR2 (1K) so that points A and B voltage 22MV, quiescent current I = 22MV / 0.22R resistance that is 100MA; if the customer heat sink is large enough so as to increase the static current, generally 100MA-300MA best sound effects[/CODE]

prąd spoczynkowy ustawiony na 22mV, ale tutaj tak samo, badając na tych samych punktach natężenie, to wychodzi zdecydowanie mniej niż 100-300mA :/

napięcie się zgadza w obu przypadkach, natężenie już nie
                    radiatory zimne, bo godzinie grania :/

Skomentuj

Jeśli chcesz zwiększyć czułość jego to możesz chyba zmniejszyć wartość rezystora wejściowego. Tylko kwestia czy warto jak z komputera jest ok.

Skomentuj

Będę upierdliwy i cały czas optuję za złym sygnałem z smartfona. Z komputera wybierasz wyjście liniowe (napięciowe), a z smartfona wyjście słuchawkowe (prądowe). Liniowe wyjście napięciowe jest dopasowane rezystancyjnie do wejścia wzmacniacza, a wyjście słuchawkowe niestety nie. I nie pytaj mnie dlaczego tak się dzieje, wyjaśnienie w linku z https://diyaudio.pl/showthread.php/3...l=1#post536315

Skomentuj

Może popatrz na schemat: https://drive.google.com/open?id=1YE...wCaeQ_ziyYXa6M
                          Lepszego nie mam, ale zobacz masy przy wejściu sygnału sterującego.

Skomentuj

Przyszedł i nie chce mnie opuścić, jeszcze jeden pomys.
                            Otóż można sprawdzić połączenia w samym kablu. Może jakiś dodatkowy adapterek?
                            Zdarzyło misie kiedyś podłączyć słuchawki bez mikrofonu do srayfona i buba, lewy z prawym zamienione, a masa na styku mikrofonu. Po wykonaniu adapterka było już OK.

Skomentuj

Czaruję...
                            X