Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

16 PFCR & VIFA DX25TG Kolumny Karola by ZAP PROJEKT

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

16 PFCR & VIFA DX25TG Kolumny Karola by ZAP PROJEKT

Witam,
    W imieniu kolegi zakładam temat , który robimy "wspólnie" z większą pomocą Pana Adama z ZapProjekt ... :)
    Po skorzystaniu z gotowego projektu na tonsilu 15/40/5 i vifie dx 25tg przyszła chęć na zmianę...
    Założeniem projektu ma być poprawa najniższego pasma, którego było jak na lekarstwo i ogólna równowaga tonalna....
    Projekt ma być budżetowy, prze de wszystkim, dlatego stara vifa której brzmienie się podoba , zostaje ,dobraliśmy do niej głośnik z serii pfcr na dół od SB 16 4 ohm

https://willys-hifi.com/products/vif...-59-04-tweeter
    https://sbacoustics.com/product/6-sb16pfcr25-4-paper/

Obudowa ze względu na ograniczenia co do jej wielkości, będzie maksymalnie 12 litrowa ... wykonana w całości ze sklejki ,co uda się uzyskać, zobaczymy na koniec ,choć o brzmienie jestem spokojny :)

Będziemy na bieżąco dorzucać jakieś zdjęcia z budowy i niebawem wyślemy skrzynkę na pomiary do Zap :)

Zdjęcia z początków budowy ,oraz projekt,będzie bez tego wzmocnienia w środku ...

Załączone pliki

Zamieszczone przez Cebanczyk Zobacz posta
    Obudowa ze względu na ograniczenia co do jej wielkości, będzie maksymalnie 12 litrowa ... wykonana w całości ze sklejki ,co uda się uzyskać, zobaczymy na koniec ,choć o brzmienie jestem spokojny :)
    Z tą wielkością to za skromnie. W mojej ocenie trzeba dać co najmniej 14-15l netto dla tej 16 SB.
    W tak małą obudowę to korzystniej było by wsadzić SB15xxxx i było by lepiej niż Tonsil i ten PFCR .
    Szczególnie jeśli nacisk w konstrukcji ma być na poprawę niższych rejestrów.
    Last edited by toopcool; 12.06.2020, 08:47.

Skomentuj

200 zl maks na przetworniki :)
      Nrx około 200 za Sztukę ,na pewno będzie lepiej jak z tego tosnila,ale masz rację ,skromnie ,tak być musi .
      Poprawa ma być względem tonsila i wycisnąć trzeba ile się da w takich ,a nie innych warunkach :)

Skomentuj

Praca idzie powoli ale do przodu ...

Skrzynka jednak finalnie ma 16 litrów ,została powiększona ...:)
        Zostało jeszcze obrobić hdf i wyfrezować otwory oraz wysłać do Pana Adama na pomiary itp :))

Skomentuj

Karol leci dalej :)

Skomentuj

Pomiar gotowej konstrukcji ,niebawem skrzynka u mnie ,montowanie i zanim oddam koledze to testy :p

Skomentuj

Zamieszczone przez Cebanczyk Zobacz posta
              Kolumny Karola by ZAP PROJEKT
              żałosne są te wasze angielskie wstawki
              https://www.stereolife.pl/archiwum/artykuly/poradniki/1060-jak-zrobic-z-siebie-wariata
              :D

Skomentuj

No masz trochę racji , choć żałosne to za mocne słowo :) ,język polski jest piękny i nie trzeba zapożyczać słów ,choć nie które mi jakoś lepiej się wpasowują :)

Szczegóły ,przecież to nie forum językowe :p

Skomentuj

Kolumny już po wstępnych odsłuchach u mnie ...

Mam akurat porównanie do innych zestawów ,które miałem pod ręką

Muszę przyznać ,że jak na cenę zestawu to zaskoczył on mnie dość pozytywnie ...

Pfcr nie schodzi tak nisko jak 15 nbac i nie ma tej głębi na basie , ale jest wyraźnie szybszy i potrafi naprawdę nieźle się zaznaczyć ,
                  ... mcx nie odstaje jakoś szczególnie ale biorąc pod uwagę całokształt ,cena ,średnica bas to ma najmniej do zaoferowania mimo niewiele niższej ceny niż pfcr ...., Mcx + alx to zestaw grający bardzo spokojnie stonowanie w przeciwieństwie do pfcr ,które gra otwarcie ze znacznie większą ilością detali, choć trochę efekciarsko ale nie w dole pasma ,a na jego środku i górze ,bardzo ciekawie to wyszło ...

Nbac i adc tutaj wyraźnie najlepiej wypadło ale bez wchodzenia w szczegóły bo to nie o tym ...

Kolumny przyciągają swoją uwagę otwartością grania , średnica to nie wyrafinowanie jak w aluminiowym koledze ale też nie taka matowa jak w mcx
                  , vifa lubi się zaznaczyc bardziej ale inaczej jak adc
                  , zestaw raczej stoi po jasnej stronie mocy z dobrze trzymanym dołem ....

Warto zainwestować się tym pfcrem ,osobiście ja bym go dał z innym tweeterem ale vifa była z poprzedniej konstrukcji i musiała zostać .

Cel został osiągnięty ,przedewszystkim cenowo po ludzku i Karol jest zadowolony z efektu

Skomentuj

Czaruję...
                  X