Witam! Chciałbym przedstawić projekt Subwoofera który przypominałby wyglądem sklepowy produkt.
Założenia:
Subwoofer do filmów, muzyki klubowej ogólnie wysokiej jakości i mocy.
Napęd:
Moduł zakupiony od Irka
Jego dane techniczne:

Za moduł razem z przesyłką zapłaciłem 500 zł i jestem z niego zadowolony, gorąco polecam tego użytkownika, pozdro Irek.
Przetwornik:
Znany na całym forum RaveMaster BSW 154-II .
Koszt wyszedł mi 349 zł za przetwornik + przesyłka za pobraniem i razem coś koło 380 zł.
Jego dane techniczne :

Praktycznie ujmując, moja konstrukcja jest oparta na konstrukcji umberto ponieważ głośnik również jest skierowany w podłogę (tak mi się podobało :P).
Subwoofer ten wyglądem tworzy sześcian bo taki zawsze chciałem mieć.
Waga ogólna około 75 Kg .
Litraż około 110 L netto.
Rure PCV przyklejiłem klejem piankowym aby dobrze trzymało.
Wszystkie dziury po wkrętach szpachlowałem a następnie szlifowałem to norma.
Największym problem było otrzymanie perfekcyjnego efektu wykańczającego , szlifowanie i szpachlowanie odbyło się kilka razy ponieważ do tej farby musiałem wszystko przygotować super, niestety w niektórych miejscach wyszło troche źle ale trudno.
Napiszę czego użyłem do konstrukcji oraz podam od razu kosztorys:
Płyta MDF 19 mm x2 czyli po sklejeniu otrzymałem 38 mm grubości płyty (dosyć ciężka)
Wymiary:
boki – 58,5 x 50,9 \2
wieńce – 50,9 x 50,9 \2
front i tył – 58,5 x 58,5 \2
Z tego jak już wynika można zauważyć że wymiary zewnętrzne to 58,5 cm x 58,5 cm x 58,5 cm .
Koszt 160 zł
Farba Podkładowa 20 zł
Farba Gotowa (metal aluminium) jeśli ktoś chciałby się dowiedzieć dokładnego modelu farby to mogę załatwić w chwili
obecnej nie pamiętam(osobiście wole odradzać taki rodzaj farby pnieważ jest cholernie ciężko nią pryskać z tego względu że można narobić wiele problemów jak zacieki i zabarwienia, szczegóły mogę podać jakby ktoś chciał)
Koszt farby 42 zł razem z katalizatorem oraz utwardzaczem
Nóżki stalowe (niklowane) 8 zł 1 sztuka czyli w sumie 32 zł
Silikon przezroczysty 10 zł
Szpachel samochodowy 10 zł
Wkręty długość bodajże 110 mm 13 zł
BR średnicy 150mm, długość 265mm – 10 zł
Nakrętki kłowe + śruby coś koło 5 zł
Kabel 13 m, 35 zł
Filc (miałem)
Klej (miałem)
Suma całkowita subwoofera wyniosła gdzieś około 1210 zł.
Odsłuch:
Wrażenia są niesamowite, szybki i precyzyjny bas, niskie zejście to standard, najbardziej zadziwiające jest to, że nie można praktycznie usłyszeć jakiegoś rodzaju buczenia,charczenia i tego typu wkurzających rzeczy,tyle ile mu sie da tyle wykorzystuje i pokazuje co potrafi
Ogólnie jestem bardzo zadowolony i nie żałuje kaski jaką wydałem na niego
Oto kilka fotek w trakcje robienia konstrukcji oraz skończenia pozdrawiam

Chciałbym tylko jeszcze dodać że jest to moja pierwsza konstrukcja więc liczę na wyrozumiałość
Założenia:
Subwoofer do filmów, muzyki klubowej ogólnie wysokiej jakości i mocy.
Napęd:
Moduł zakupiony od Irka
Jego dane techniczne:

Za moduł razem z przesyłką zapłaciłem 500 zł i jestem z niego zadowolony, gorąco polecam tego użytkownika, pozdro Irek.
Przetwornik:
Znany na całym forum RaveMaster BSW 154-II .
Koszt wyszedł mi 349 zł za przetwornik + przesyłka za pobraniem i razem coś koło 380 zł.
Jego dane techniczne :

Praktycznie ujmując, moja konstrukcja jest oparta na konstrukcji umberto ponieważ głośnik również jest skierowany w podłogę (tak mi się podobało :P).
Subwoofer ten wyglądem tworzy sześcian bo taki zawsze chciałem mieć.
Waga ogólna około 75 Kg .
Litraż około 110 L netto.
Rure PCV przyklejiłem klejem piankowym aby dobrze trzymało.
Wszystkie dziury po wkrętach szpachlowałem a następnie szlifowałem to norma.
Największym problem było otrzymanie perfekcyjnego efektu wykańczającego , szlifowanie i szpachlowanie odbyło się kilka razy ponieważ do tej farby musiałem wszystko przygotować super, niestety w niektórych miejscach wyszło troche źle ale trudno.
Napiszę czego użyłem do konstrukcji oraz podam od razu kosztorys:
Płyta MDF 19 mm x2 czyli po sklejeniu otrzymałem 38 mm grubości płyty (dosyć ciężka)
Wymiary:
boki – 58,5 x 50,9 \2
wieńce – 50,9 x 50,9 \2
front i tył – 58,5 x 58,5 \2
Z tego jak już wynika można zauważyć że wymiary zewnętrzne to 58,5 cm x 58,5 cm x 58,5 cm .
Koszt 160 zł
Farba Podkładowa 20 zł
Farba Gotowa (metal aluminium) jeśli ktoś chciałby się dowiedzieć dokładnego modelu farby to mogę załatwić w chwili
obecnej nie pamiętam(osobiście wole odradzać taki rodzaj farby pnieważ jest cholernie ciężko nią pryskać z tego względu że można narobić wiele problemów jak zacieki i zabarwienia, szczegóły mogę podać jakby ktoś chciał)
Koszt farby 42 zł razem z katalizatorem oraz utwardzaczem
Nóżki stalowe (niklowane) 8 zł 1 sztuka czyli w sumie 32 zł
Silikon przezroczysty 10 zł
Szpachel samochodowy 10 zł
Wkręty długość bodajże 110 mm 13 zł
BR średnicy 150mm, długość 265mm – 10 zł
Nakrętki kłowe + śruby coś koło 5 zł
Kabel 13 m, 35 zł
Filc (miałem)
Klej (miałem)
Suma całkowita subwoofera wyniosła gdzieś około 1210 zł.
Odsłuch:
Wrażenia są niesamowite, szybki i precyzyjny bas, niskie zejście to standard, najbardziej zadziwiające jest to, że nie można praktycznie usłyszeć jakiegoś rodzaju buczenia,charczenia i tego typu wkurzających rzeczy,tyle ile mu sie da tyle wykorzystuje i pokazuje co potrafi

Oto kilka fotek w trakcje robienia konstrukcji oraz skończenia pozdrawiam

Chciałbym tylko jeszcze dodać że jest to moja pierwsza konstrukcja więc liczę na wyrozumiałość

Skomentuj