Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer Na BSW 154-II By Furyan

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer Na BSW 154-II By Furyan

Witam! Chciałbym przedstawić projekt Subwoofera który przypominałby wyglądem sklepowy produkt.
    Założenia:
    Subwoofer do filmów, muzyki klubowej ogólnie wysokiej jakości i mocy.
    Napęd:
    Moduł zakupiony od Irka
    Jego dane techniczne:

Za moduł razem z przesyłką zapłaciłem 500 zł i jestem z niego zadowolony, gorąco polecam tego użytkownika, pozdro Irek.
    Przetwornik:
    Znany na całym forum RaveMaster BSW 154-II .
    Koszt wyszedł mi 349 zł za przetwornik + przesyłka za pobraniem i razem coś koło 380 zł.
    Jego dane techniczne :

Praktycznie ujmując, moja konstrukcja jest oparta na konstrukcji umberto ponieważ głośnik również jest skierowany w podłogę (tak mi się podobało :P).
    Subwoofer ten wyglądem tworzy sześcian bo taki zawsze chciałem mieć.
    Waga ogólna około 75 Kg .
    Litraż około 110 L netto.
    Rure PCV przyklejiłem klejem piankowym aby dobrze trzymało.
    Wszystkie dziury po wkrętach szpachlowałem a następnie szlifowałem to norma.
    Największym problem było otrzymanie perfekcyjnego efektu wykańczającego , szlifowanie i szpachlowanie odbyło się kilka razy ponieważ do tej farby musiałem wszystko przygotować super, niestety w niektórych miejscach wyszło troche źle ale trudno.
    Napiszę czego użyłem do konstrukcji oraz podam od razu kosztorys:
    Płyta MDF 19 mm x2 czyli po sklejeniu otrzymałem 38 mm grubości płyty (dosyć ciężka)
    Wymiary:
    boki – 58,5 x 50,9 \2
    wieńce – 50,9 x 50,9 \2
    front i tył – 58,5 x 58,5 \2
    Z tego jak już wynika można zauważyć że wymiary zewnętrzne to 58,5 cm x 58,5 cm x 58,5 cm .
    Koszt 160 zł
    Farba Podkładowa 20 zł
    Farba Gotowa (metal aluminium) jeśli ktoś chciałby się dowiedzieć dokładnego modelu farby to mogę załatwić w chwili
    obecnej nie pamiętam(osobiście wole odradzać taki rodzaj farby pnieważ jest cholernie ciężko nią pryskać z tego względu że można narobić wiele problemów jak zacieki i zabarwienia, szczegóły mogę podać jakby ktoś chciał)
    Koszt farby 42 zł razem z katalizatorem oraz utwardzaczem
    Nóżki stalowe (niklowane) 8 zł 1 sztuka czyli w sumie 32 zł
    Silikon przezroczysty 10 zł
    Szpachel samochodowy 10 zł
    Wkręty długość bodajże 110 mm 13 zł
    BR średnicy 150mm, długość 265mm – 10 zł
    Nakrętki kłowe + śruby coś koło 5 zł
    Kabel 13 m, 35 zł
    Filc (miałem)
    Klej (miałem)

Suma całkowita subwoofera wyniosła gdzieś około 1210 zł.
    Odsłuch:
    Wrażenia są niesamowite, szybki i precyzyjny bas, niskie zejście to standard, najbardziej zadziwiające jest to, że nie można praktycznie usłyszeć jakiegoś rodzaju buczenia,charczenia i tego typu wkurzających rzeczy,tyle ile mu sie da tyle wykorzystuje i pokazuje co potrafi Ogólnie jestem bardzo zadowolony i nie żałuje kaski jaką wydałem na niego

Oto kilka fotek w trakcje robienia konstrukcji oraz skończenia pozdrawiam

Chciałbym tylko jeszcze dodać że jest to moja pierwsza konstrukcja więc liczę na wyrozumiałość

no nawet lanie:) wyglada jak powiekszony komputerowiec:P hehe
    czy mi sie wydaje czy sa jakies smugi i plamy na lakierze?

Skomentuj

nie ma żadnych smug to jest właśnie efekt tej farby bo ma w sobie jakis dodatek na zywo wygląda to jakby wylano na drewno ciepłe aluminium:] pozatym troche mi fotki czysto nie wyszlo no ale chociaz coś

Skomentuj

na szczęście lakier zawsze da się poprawić :)
        mi się podoba :)
        bardzo niekonwencjonalnie i oryginalnie, szczególnie że to 1 konstrukcja :)
        widać miejscami że lakier coś nie tak wyszedł, ale naprawde ciekawie to wygląda,
        detale takie jak nóżki dopracowane, głośnika na szczęście nie widać
        Ja tylko coś bym z tym br-em zrobił bo jakoś dziwnie to nieco wygląda...
        Prawdziwe pojęcie o wielkości daje dopiero ostatnie foto ;]
        Ten wzmak jakoś tak głupio mało wygląda na tej wielkiej tylnej ściance :)

Skomentuj

Fajnie, bo nietypowo. Bardz dobrze opisałeś brzmienie BSW - całkowicie się z Tobą zgadzam. Na 100% przesadziłeś z wagą, bo moja skrzynia robiona z wiórówki 22mm, na front 44mm, baaaardzo dobrze wzmacniana - waży maks 35kg.
          Ale i tak ładnie, szczególnie jak na pierwszy raz. Gratuluję!

Skomentuj

Langusta, jak robiłem swojego Hertza (opis tu albo na audiomanii) to mialem obudowe chyba o połowe mniejszą od wyzej zaprezentowanej, robioną z pojedynczej plyty 19mm i wazyla 30kg. Wiec nie wiem czy waga przesadzona:)

Skomentuj

Tanner, no nie wiem. Muszę więc jeszcze raz zważyć moją budę, tylko gdzie.
              W sumie BSW waży 8kg, a i ten wzmak z 5kg co najmniej. Ale i tak 75kg uważam za przesadzone

Skomentuj

Langusta, MDF jest dużo dużo cięższy od wiórówki!'

Skomentuj

Panowie ja razem z kumplem niesliśmy go do domu z samochodu i po 40 metrach puchnelismy^^ wiec to napewno nie wazy 35 kg, bsw ma 8,5 kg a wzmak 5,5 kg. Racja MDF jest o wiele cięższa od wiórowej i dlatego jest tego taki rezultat końcowy kiedy chcemy to podnieść:] co do lakieru to powiem tak , myślałem że wyjdzie super ale z tym naprawde było sporo zabawy, wszystko wyszło mi po myśli prócz właśnie tej farby. smug nie ma poprostu z innego konta widzi się inny odcien tego suba. front wyszedł najlepiej nie ma do czego sie przyczepic , gorzej jest z górną częścią i tyłem oraz dołem , jest kilka rzeczy które mnie wkurzyły takie jak odłamki kurzu przyklejone do farby i ślady po szpachlu. Najgorzej wkurzyło mnie to że miałem go gotowego do pryskania na podkład i było wszystko ok dosłownie super,zadnych rys,niedociągnięć a jak prysnołem na gotowo tą farbą to sie porobiło dopiero no ale ogólnie nie jest źle, miejsca gdzie widać takie rzeczy są na szczęście nie widoczne jak sie patrzy na to z przodu:)pozdrawiam

[ Dodano: 2007-03-11, 11:18 ]
                  aha BR szlifowałem ręcznie i mi sie bardzo podoba

Skomentuj

Eee tam, kolumny robiłem z MDFu i nie powiedziałbym, że jest "dużo" cięższy od wiórówki.

Skomentuj

Moj sub na bsw154II waży około 60-70kg wszystkie scianki zrobione sa z podwójnej wiórówki 18mm

Skomentuj

fajny, no i wyglada naprawde jak te sklepowe, chociaz fornirowane tez wygladaja jak sklepowe, tyle ze z wyzszej polki :)
                        tylko ta cena za obudowe dosyc wysoka ponad 300zł to naprawde sporo jak za obuowe do subwoofera chyba;
                        ale i tak gratuluje precyzji wykonania :)

Skomentuj

według mnie fornirowany sub jest łatwieszy do wykonania i to duzo bo nie trzeba tak dokładnie dopiescić płaszczyzn :] co do ceny no wiesz, fornir w sumie kosztuje podobnie jak farba wiec i tak i tak bym tyle gdzies wydał.pozdro

Skomentuj

lakier jest fajny, ale albo trzeba to w pro zakladzie zrobić, albo mieć pro sprzęt, niestety spray się do tego nie nadaje ;]
                            Bez dobrego pistoletu i kompresora się nie obędzie...

Skomentuj

takero, święta prawda, a specjaliści niestety ładnie sobie za taką usługę liczą...
                              I ciężko tu trafić na jakiegoś Pana Stefana, który za ćwiartkę coś zrobi

Skomentuj

Z fornirowaniem dużych obudów jest jazda niezła, bo buda ciężka a trzeba się obchodzić jak z jajkiem, każde wgniecenie potem widać.

Skomentuj

czy ja wiem. fornirowalem swoja bude, tez dosyc sporawa (ponad 100L) i nie tak ciezko bylo, tyle ze na styropianie lepiej ja klasc albo na jakiejs szmacie zeby bezposrednio na podlozu nie lezala.
                                  tak czy siak ta pomalowana tez ladnie wyglada, a ze farba moze nie taka jak autor sobie wyobrazal to nie problem, za jakis czas moze wyjac glosnik i wzmacniacz, przeszlifowac i jeszcze raz pomalowac porzadnym sprzetem :), o sprezarke nie tak ciezko teraz, z pistoletem tez raczej problemow nie ma, sporo osob ma i to i to to mozna pozyczyc od kogos, albo i kupic nawet nie taki straszny wydatek :)

[ Dodano: 2007-03-12, 17:52 ]
                                  chociaz ogladam te fotki to nie iwem o czym tu ta rozmowa :), jak dla mnie to dorze jest pomalowane :)

Skomentuj

ale wielkie to bydle :razz: ten panel naprawde smiesznie wyglada na nim.
                                    sub calkiem ladny - najladniejsze sa w nim chyba te stopki. postaraj sie o lepsze zdjecia i fotke glosnika

Zamieszczone przez Langusta
                                    I ciężko tu trafić na jakiegoś Pana Stefana, który za ćwiartkę coś zrobi
                                    od czego sa koledzy :mrgreen:
                                    sprezarka i pistolet to zaden problem. najgorzej jest z komora lakiernicza bo wiekszosci wyglada tak: pomieszczenie wylozone folia z polana woda podloga :razz:

Skomentuj

Panowie to było pryskane na lakierni przez fachowca a wiec jest ok. Z natury jestem bardzo dokładny i przyczepiam sie do detali , mój projekt według mnie nie wyszedł na tyle strasznie aby go modernizować bo mi to odpowiada. co do zdjęc mam zrobione zdjęcia głośnika zamontowanego w suba ale musze je wrzucic na server a póki co nie moge tego zrobić bo nie mam neta i pisze od kumpla

Skomentuj

co do twojei konstrukcji to jest ciekawa. ale mam male pytanko??? ile zaplaciles za wzmacniacz??? masz z niego wyjscie na kolumny?? cos jak 2:1

Skomentuj

Czaruję...