Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik Bluetooth TAS 5613 , APTX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik Bluetooth TAS 5613 , APTX

Chciałbym podzielić się z wami konstrukcją głośnika bluetooth inspirowaną produktami firmy Thodio. Obudowa głośnika wykonana z klejonki dębowej grubości 20mm , plecy przykręcane na 12 śrub 4,8 x60 z kwasówki. CAłośc pomalowana niebieską bejcą , kaponem a później lakierem wysokiego połysku. Rączka wykonana z szarej skóry zamszowej . Wszystkie włączniki, pokrętła, gniazdo ładowania, woltomierz oraz gniazda bananowe dla subwoofera znajdują się w panelu z tyłu głośnika. Wymiary zew skrzyni 42x25x24 cm.

[IMG][/IMG]

[IMG][/IMG]

[IMG][/IMG]

[IMG][/IMG]

[IMG][/IMG]

Głośniki, zwrotnice oraz tunele bass-reflex pochodzą ze starej stacji dokującej dla produktów apple : PEAQ PPA 250 , moim skromnym zdaniem najlepsze co było w tym ustrojstwie .

Wzmacniacz oczywiście Chińskiej produkcji oparty o układ tas 5613 , całkiem udana konstrukcja o przyjemniej barwie dźwięku oraz dużej mocy. Jedyny minus jest taki że żeby się rozpędził wymaga dosyć mocnego przedwzmacniacza. Dodatkowo posiada wyjście dla subwoofera pasywnego w raz z regulacja crossovera.

[IMG][/IMG]

Moduł bluetooth oparty o CSRA64215 oraz wzmacniacz TI TPA6132. Moduł wybrałem ze względu na obsługę kodeka APTX oraz sporą moc wzmacniacza słuchawkowego , która jest niezbędna dla napędzenia wzmacniacza. Do zasilania układu musiałem użyć przetwornicy step-down ponieważ stabilizator LM7805 się po po prostu gotował przy napięciu bateri 29,4v. Małym minusem przetwornicy jest delikatny biały szum który pojawia się w głośnikach , słyszalny tylko i wyłącznie po bezpośrednim przystawieniu ucha do głośnika.

Bateria zbudowana z ogniw 18650 samsung każde ogniwo ma ok 1,9 ah oraz 4,2v (po naładowaniu) w całym pakiecie znajduje się ich 21, co daje nam ok 29,4 v (napięcie po naładowaniu) oraz 5,7 ah pojemności. . Dodatkowo zamontowany układ BMS.

[IMG][/IMG]

[IMG][/IMG]

[IMG][/IMG]

Głośnik ma już kilka miesięcy cały czas w użytku dla tego też lakier nie jest w idealnym stanie.Ogólnie cała konstrukcja spisuje się świetnie szczególnie w pomieszczeniach, na świeżym powietrzu też jest niczego sobie . Zdecydowanie zaskoczyła mnie moc tego wzmacniacza jakby komuś było mało bassu z 5" calowych głośników niskotonowych wystarczy podłączyć subwoofer pasywny by "chałupa zadrżała w posadach " .
    Last edited by H8T3R; 23.07.2017, 09:48.

Kosztorys jakiś?

Skomentuj

Głośniki ,zwrotnice i tunele wyjęte ze starej stacji PEAQ , widziałem nie tak dawno temu że można utrafić na OLX za około 100PLN.
      Klejonka dębowa została mi bo robiłem schody w domu lakier i kapon też , bejca kosztuje grosze.
      Wzmacniacz kupiłem jak była jakaś randomowa wyprzedaż na Aliexpress za 37$ shipped
      Ogniwa kupione od człowieka na allegro po 3pln szt.
      Płytaka BMS z aliexpress obecnie zainstalowana lepsza . Stara płytka kosztowałą 7$ ~ jakieś 28pln jak ktoś chętny oddam za 20PLN z wysyłką listem poleconym.
      Stara płytaka https://www.aliexpress.com/item/7S-2...311.0.0.cwytq9

Nowy BMS https://www.aliexpress.com/item/7S-2...311.0.0.UKn4eT
      Woltomierz https://www.aliexpress.com/item/4-In...311.0.0.cwytq9 MIałem nadzieje że będzie również pokazywał ile Amper pobiera wzmacniacz niestety przy podłączaniu wzmacniacza przez woltomierz pojawiały się zakłócenia.
      Czarny panel kupowany na allegro razem z innymi drobiazgami kosztował ok 10PLN
      Wygłuszenie kupione na Allegro wyszło coś koło 25PLN starczyło na mój i głośnik kumpla.
      Jeśli chodzi o róże śruby itd to kupowane na bieżąco w sklepie metalowym ,tanie rzeczy.
      Ze skórzaną rączką mnie nieco poniosło bo zapłaciłem jakieś 50PLN za kawałek skóry , nie mogłem zdzierżyć tej chińskiej ala skóry z ALIexprss.
      Moduł bluetooth https://www.aliexpress.com/item/BTA-...311.0.0.kjhx8a

Skomentuj

wygląda nieźle :) szacun!

Skomentuj

Dziękuje, wahałem się nad sposobem wykończenia nie wyszło źle ale chyba olej dałby lepsze słoje i głębszy kolor.

Skomentuj

Jeżeli byłby ktoś zainteresowany mam do sprzedania tą skrzynkę kompletną z głośnikami zwrotnicami, śrubami oraz skórzną rączką oraz pakiet lipo 21v na nowych ogniwach 26650 wraz z układem bms , pakiet zrobił około 20 cykli ładowania . Bardzo dobre ogniwa!

Last edited by H8T3R; 07.10.2017, 14:29.

Skomentuj

Jaka jest moc RMS zamontowanych głośników oraz jaka jest jakość dźwięku, dobrze to gra w tej obudowie, zwłaszcza niskie tony?

Czy litraż obudowy był liczony dla tych głośników czy zrobiony taki sam jak było w oryginale?

Pozdrawiam

Skomentuj

Objętość skrzyni jest nieco większa od oryginału co do mocy RMS to nie mam pojęcia , jakość dźwięku moim zdaniem jest bardzo dobra , bass również ale sporo zależy od użytego wzmacniacza . Na Tas5613 grał bardzo przyjemnie zero problemów nawet na pełnej mocy.

Ta skrzynka poszła w odstawkę ponieważ złożyłem nową zabawkę o większej mocy:

Skomentuj

Fajna konstrukcja, o ile tylko nie wazy tak solidnie jak wygląda

Skomentuj

21KG , wnętrze z mdfu 10mm + aluminiowe kątowniki na wszystkich łączeniach + wzmocnia przodu , całość zamknięta stalową płytą 2mm z panelem.

Skomentuj

Duża skrzynka amunicyjna w finalnym stadium rozwoju :

Skomentuj

Dla zainteresowanych druga duża skrzynka , tym razem z membranami pasywnymi.

Skomentuj

Czaruję...
                        X