Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.
Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo. Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z alternatywnej przeglądarki.
Mam jakomś starą estradówke 15 calową(36cm) i niewiem czy mostek dwóch wzmacniaczy na kostkach tda7294
(używając transformatora 250W) by wystarczył by wykorzystac ten głośnik niemalże 100 %
mostek tda ma 150 wart ale ta twoja estradówka musiała by mieć 8 ohm. bo inaczej spalisz tda albo będzie się włączało zabezpieczenie i nic z tego a ile ma mocy ten głośnik ??
moc tego głośnika to 200W i chce z niego zrobić subwoofer (jeszcze zastosuje do niego filtr dolnoprzepustowy aktywny który jeszcze mi nie działa ale pracuje nad tym)
Glosniki estradowe rzadko kiedy nadaja sie do zastosowania w subwooferach. Lepiej kup sobie nowy glosnik bardziej pasujacy parametrami do zastosowania w subie. Skoro piszesz jakis glosnik 15 cali to domyslam sie ze nie masz do niego parametrow. Jezeli tak to nie zrobisz do niego optymalnej obudowy i rezultat bedzie marny.
Pozdro
Dexter
A ja sie nie zgodze.. Przeciez produkuja suby typowo estradowe... Tylko te glosniki najczesciej maja niskie xmax, wysokie SPL. Nie koniecznie niski basik, ale maja byc glosne... jezlei lubisz miec w zoladku siecvzke to ten glosnik sie nadaje, ale jesli lubisz sluchac w domu to odpada lepiej sprzedac i kupic cos fajnego moze ARN-a
Jak to stara estraowka to napewno 8 omow, jesli to nie ma nawalac abrdzo glosno to sobie odpusc, bo estradowki lubia glosno i tylko wtedy "oddaja tobie co kryja w sobie", wiem bo mam )
mój kumpel napędza takim mostkiem STX-a estradowego 200W 8 ohm i ponoć jest baaaardzo głośno jeśli robisz suba do domku to odradzam Ci głosniki estradowe lepiej wal młotkiem o sciane efekt jest ten sam.
Darek jakiś czas temu kochałem estradowe brzmienie ... ale nadaje sietylko na imprezy balety itp itd , zaufaj ludziom z forum , zostaw tą padake z boku i zrób na czyms mniejszym a odpowiednim na twoej warunki czyli wielkośc pokoju i to jaki masz wzmacniacz, z 15 calówki w domu bedziesz słyszał tylko walenie jak młotem w sciane i nic pozatym, wiem bo słuchałem jestem jak to niektórzy zwą maniak techno i lubie głosną muze i wogule ... ale to co psizesz jest beznadziejnym pomysłem
Ta strona używa plików cookies, aby pomóc personalizować i dopasować treści do Twoich potrzeb. Cookies pozwalają też pozostać zalogowanym, jeśli zdecydujesz się zarejestrować.
Kontynuując przeglądanie tej strony wyrażasz zgodę na używanie tych plików.