• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

18akx+gdwk akx pierwsze odsłuchy

Reakcji
0
jako że juz mam gotowe 2 kolumy narazie w obudowach testowych moge już cos zacząć pisac na ich temat

wiec obudowa identyczna jaka będzie docelowa tylko z wiórówki z jednej strony laminowanej,
zamontowałem w takiej obudowie ponieważ niewiele jest konstrukcji na tym głośniku i miałem pewne obawy a szkoda mi przerabiać obudowy na których jest 12 warstw lakieru fortepianowego:) ale do rzeczy

pierwsze odpalenie nastąpiło o 3-45 rano wiec bardzo bardzo delikatnie i po pierwszych 5 minutach spodobało mi sie to ze wkoncu będe mógł posłuchać muzyki cicho i zagra to przyzwoicie .W porównaniu z midi wieżą technics sc-eh-780 w której poza basem i tylko basem niema nic to tu jest poezja dzwięku

Dzisiaj rano postanowiłem troszkę podkręcić potencjometr:) i znowu moje zdziwienie
kręcę gałeczką a dźwięk zaczyna sie wydobywać dopiero od 10 na skali ampitunera co mnie zdziwiło i nie wiem jaka jest tego przyczyna ale mniejsza z tym

kolejnym moim zdziwieniem jest zaskakująco super brzmiące gdwk delikatne a zarazem ostre i szczegółowe nie w porównaniu z wieloma tonsilami jakie do tej pory słyszałem gotowymi kolumnami heco czy jbl to jest bajka

teraz coś o 18akx powiem wprost ze jestem lekko zawiedziony:)

bas lekki szybki lecz stanowczo za mało ale taki typ kolumn nie służy do łupania wiec to odpuszczam lecz kartonowy bas i pukanie przy głośniejszym słuchaniu lekko je dyskwalifikuje ale myśle ze sie troche wygrzeją i bedzie lepiej

teraz cos o wytrzymałości mocowej której praktycznie nie ma !!!!!!!!!!!!!!

załatwiam je przy 25% mocy wzmacniacza wiec jakbym w nie wpuscił 100w to membrany gonie po pokoju ,myślę ze powinny być troszkę sztywniejsze membrany

to tyle na teraz będe dopisywał po kolejnych testach

testowałem przy muzyce polskiej typu Turnał i inne polskie przeboje

napęd kolumn ONKYO TX-NR 905

sikorb napisał:
bas lekki szybki lecz stanowczo za mało ale taki typ kolumn nie służy do łupania wiec to odpuszczam lecz kartonowy bas i pukanie przy głośniejszym słuchaniu lekko je dyskwalifikuje
POczekaj az sie wygrzeja, wg mnie na brak basu nei powinno sie narzekac. W jakim pomieszczeniu to gra?
PS> Mogles pisac w temacie o nowych stxach a nie zakladac nowy topic....

o bas sie niemartw bo u mnie tez go na poczatku niebylo...

no ale co do wytrzymalosci mocowej to wydaje mi sie ze masz skopany wzmacniacz lub miales podkrecony korektor gdzies...

a co do tej pory miales?

a no i w jakiej obudowie i z jakim strojeniem masz ten glosnik??

pomieszczenie 5,5m x 4m ale bardzo cieżkie do nagłośnienia ponieważ jedna kolumna praktycznie stoi w drzwiach pokaż potem fotki jak zrobie

martwi mnie jedynie ta słaba moc lub za duża wzmacniacza

[ Dodano: 2008-02-18, 14:45 ]
Pawel S. napisał:
o bas sie niemartw bo u mnie tez go na poczatku niebylo...

no ale co do wytrzymalosci mocowej to wydaje mi sie ze masz skopany wzmacniacz lub miales podkrecony korektor gdzies...

a co do tej pory miales?

a no i w jakiej obudowie i z jakim strojeniem masz ten glosnik??

co do amplirunera on ma ponad 200 wat na kanał a dokładnie 7x220Wprzy 6 ohmach i to nówka sztuka

amplituner jest ok jak podłączyłem kolumny technicsa to graja odrazu, ale idiota zemnie nie pomyślałem ze są bez zwrotnic i w dodatku mała moc do tego 6ohm

obudowa 20 litrów , 45hz strojenie bassreflexem 68mmx160

proponuje sie wczytac dokładnie bo model amplitunera podałem w pierwszym poscie i uwierz mi mogę sie założyć ze jak na twojej mini wierzy medion pisze 46x654w to nie znaczy ze mój ampli jest taki kiepski <hahaha>

i jest to ONKYO TX-NR 905

sikorb napisał:
bas lekki szybki lecz stanowczo za mało ale taki typ kolumn nie służy do łupania wiec to odpuszczam lecz kartonowy bas i pukanie przy głośniejszym słuchaniu lekko je dyskwalifikuje ale myśle ze sie troche wygrzeją i bedzie lepiej

teraz cos o wytrzymałości mocowej której praktycznie nie ma !!!!!!!!!!!!!!

załatwiam je przy 25% mocy wzmacniacza wiec jakbym w nie wpuscił 100w to membrany gonie po pokoju ,myślę ze powinny być troszkę sztywniejsze membrany
Raczej nie ma kontroli ze strony wzmaka.
sikorb napisał:
gdwk delikatne a zarazem ostre
to delikatne czy ostre ?

[ Dodano: 2008-02-18, 17:28 ]
damiani napisał:
co do tego ampli
Pobór mocy amplitunera wynosi 1000W

czyli ma jakies 7x100W max i to pewnie przy 4ohm a nie 6 :P
? jesteś wróżką ? :P

Takero to jest onkyo z wysokiej półki za 6 tysiecy i mówisz ze niema kontroli to wymiękam myśle ze dobrym rozwiazaniem było by kupno ampli za 20 tyś 7x 20 kilowatów to wtedy by może kontrola była

delikatne czy ostre to moje przejęzyczenie poprawiam na ostre:D:D

sikorb, skoro objawy są takie jakie mówisz to znaczy że albo nie ma kontroli, albo nie potrafisz go obsługiwać - wybierz sam :)

To, że coś kosztuje 6000zł to wcale nie musi oznaczać, że jest to dobre, a co tu dopiero mówić o hi endzie :mrgreen:

Ktoś mierzył parametry / strojenie , może głosnik jest źle zaaplikowany. Jak wzmacniacz ma 1/3 mocy deklarowanej przez producenta to i tak wystaczy z okładem.

ps , Grzesio racja , STX potrzebuje sprżetu minimum o klase lepszego, na byle czym "nie zagra", co poradzisz ... :mrgreen:

Nie no gościu nie poddawaj się, kupiłeś low endowy głosnik do drogiego ampli i się cudów spodziewasz, nie tędy droga ;)

Ja ich odsłucham za około 3-4 tygodnie, więc jeszcze trochę :mrgreen: Nie ma co się poddawać, trzeba poszukać rozwiązania i jakby nie pomogło wtedy myśleć dalej. Tak jak koledzy pisali, może zmiana strojenia, albo zmniejszenie obudowy..

p.s. z tego co patrze Twój ampli ma niezłe opinie :mrgreen: Może rzeczywiście trochę za dużo oczekiwałeś od tego stxa.. Jak zrobie to sam zobaczę co to za cudo... głośniki leżą i czekają. Napisz może jak ze średnicą tego stxa jest.

Powrót