• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

2 CEWKI JEDEN GŁOŚNIK i PROBLEM

Reakcji
0
Witam, proszę o pomoc posiadam suba ,,Blitz 12'' 1000W i wzmacniacz RTO 4x150.
Głośnik jest 4Ohm posiada dwie cewki i niewiem jak go podłączyć do wzmachola. naczytałem się na forum różnych opini ale i tak jestem zielony jest bardzo dużo sprzeczności, czy mam go połączyć równolegle czy szeregowo. Wzmacniacz moge zmostkować że będzie dawał 2x 300 ale co dalej POMOCY.Pozdrawiam Jakub

jesli kazda cewka ma 4 ohm to podlacz po kanale na cewke tylko pamietj o takiej samej polaryzacji i zeby podac sygnal mono...oba kanaly musza byc identycznie wysterowane....

Tak wlasnie.

Sygnal mono rodzielolony na dwa kanaly wzmacniacza >> ustawienia wzmocnienia wzmacniacza, filtrow i podbicia (o ile jest) identycznie >> pod kazdy kanal podlaczasz jedna cewke glosnika pamietajc o wlasciwej polaryzacji.

Powrót