• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

2 drożne praktycznie skończone ale..

Reakcji
0
Witam wszystkich
kilka słów wstępu
-zrobieniem kolumn zaraził mnie znajomy ,praktycznie wcześniej nie miałem pojęcia że można samemu coś takiego stworzyć , do puki nie zobaczyłem i nie usłyszałem jego wykonania
Pierwszym planem było zrobienie kolumn stereo i zastąpienie "badziewnych z zestawu kina domowego sony , ale stwierdziłem że przydało by się coś ładnie grającego do słuchania muzyki w sypialni więc zestaw został do hałasowania a do muzyki zabrałem się za wykonanie kolumn 2 drożnych , oczywiście musiałem kupić wzmacniacz żeby to jakoś przyzwoicie grało i udało mi się nie drogo wycharczeć NAD 320BEE bo za 500 zeta .
Wracając do Kolumn generalnie to są już gotowe tylko nie wykończone , trzeba je będzie po szpachlować i po malować , kolor ma być czarny z błyszczący i tu spędziłem prawie 3 tyg na malowaniu deski i dobieraniu farb i wałków , efekt wyszedł najlepiej na wałku z Lerua i lakierobejcy Heban i lakierze uretanowym błyszczącym , prawie szkło, zobaczymy jak będą się prezentować głośniki
Części i głośniki zacząłem gromadzić i robić już na początku stycznia , a skończyłem 2 dni temu ,dzięki temu koszty rozłożyły się na kilka miesięcy .
Projekt głośników zaczerpnięty z tego linku http://www.troelsgravesen.dk/PL18XT.htm

Głośniki ---700,- (z czego niskotonowe kupione używane za 400 a nie 700 więc zaoszczędziłem 300 zeta )
Obudowy płyty -150,- grubość 30mm i 22mm waga jednej kolumny myślę ze wyjdzie ponad 20 kg
Zwrotnice --420,- kpl
Osprzęt-- Kolce,rury bassreflex ,przewody,śruby--200,-
Wygłuszenie-- 200,-
Farby ,papier, wałki , 100,-
do tego nauka malowania , uzyskanie gładkiej czarnej powierzchni , głębi czerni , szlifowanie , polerowanie , dokupiony osprzęt ( typu imadła, pasty polerskie,wiertła, klucze ) tego nie liczę bo przyda się do innych rzeczy

A o to EFEKTY

Umieściłem ten temat tutaj gdyż kolumny nie są jeszcze skończone .

Wrażenia hmm ciężko to opisać ja jestem zachwycony po przesiadce z zestawu kina domowego na tak brzmiące , grające kolumny , ładny nie dominujący bas wreszcie mam dużo średnicy a wysokie tony grają wyraźnie i nie krzyczą no i jaka duma zrobiłem sam :)

Bardzo ładnie zwłaszcza jak na pierwsze diy, nie przyzwyczaj się do takich nie wykończonych bo często się to zdarza jak ładnie grają a trzeba je na kilka dni zdemontować :wink:
To wygłuszenie, widzę filc, kosztowało 200zł ?

Filc kosztował 132,- a wełna 60,- tylko że kupiłem za dużo o dwa kawałki filcu i jedna paczkę wełny ale już znalazłem zastosowanie dla filcu a wełnę sprzedałem wiec faktycznie wyszło 172,-

Witam, spory przeskok jak z zestawu marnego kina na takie stereo.... Nie ocenie na razie nic bo nie wykończone a i projekt to kopia ;) zazwyczaj pierwsze DIY to się chce przyoszczędzić.... a tu na zwrotnicach trochę przepłacone....ja policzyłem wg schematu z uwzględnieniem rezystancji cewek i za komplet po doliczeniu przesyłki trochę ponad 300zł a nie 420......dalej filc, ja ogromną płachtę takiego jak Ty masz z allegro za 60zł z wysyłka kupowałem i starczyła by na 4 takie komplety kolumn....no ale zaoszczędziłeś na głośnikach to i tak jesteś do przodu ;) kiedy pokażesz pomalowane? chociaż kawałek ;)

Może to dość kontrowersyjkna kwestia, nie wiem też jak jest w oryginale, ale cewki w zwrotnicy chyba powinny być w różnych płaszczyznach wzgledem siebie?

Chyba, że akurat taką zwerotnioce troels mierzył.

Co do cewek to też mi się wydawało ze powinny być w dwóch płaszczyznach ale już nie chciało mi się zmieniać , zawsze mogę to zrobić gdyż zwrotnice są demontowalne w każdym momencie.
Części do zwrotek kupione w polinku może przepłacone lub o czymś za pomniałem co dokupiłem , co do filcu no to rzeczywiście przepłacony tylko czy ty podajesz filc z mata bitumiczną czy bez ? ja kupiłem z .
Co do zaoszczędzenia .... hmm już jedne zaoszczędzone mam i graja jak trzeba obejrzeć film lub pograć na PS3 i do tego wystarczają .Wiem można było jeszcze wycisnąć ze 200 zeta , tylko ze to moje pierwsze DYI i dopiero "zapoznałem" rynek .

Co do próbki koloru to mam pomalowana jedna stronę półki postaram się zrobić fotkę i wstawić .

Nie no tak się tylko "czepiłem" tych kosztów ;) na zwrotce fakt można było zaoszczędzić ale do całości to mała część.... Co do filcu, chyba przeoczyłem, że kupiłeś już taki z bitumata :razz: mój oczywiście bez ;)
Czekamy na fotkę poglądową ;)

Może nie widać tego połysku i odbicia za dobrze ale to dlatego że zdjęcia robione w piwnicy , przy świetle dziennym inaczej to wygląda i pewnie na większej powierzchni będzie jeszcze lepiej

to tylko półka , ale wygląda to tak :
lakierobejca heban 3 warstwy z szlifowaniem papierem wodnym 1500/2500 w zależności od ilości skaz , potem 3 warstwy lakieru uretanowego ze szlifowaniem papier 2500 , potem polerka ręczna pastą 3M i mleczko 3M , docelowo na głośnikach będzie około 6-8 warstw lakieru uretanowego .

kac_zor napisał:
to tylko półka , ale wygląda to tak :
lakierobejca heban 3 warstwy z szlifowaniem papierem wodnym 1500/2500 w zależności od ilości skaz , potem 3 warstwy lakieru uretanowego ze szlifowaniem papier 2500 , potem polerka ręczna pastą 3M i mleczko 3M , docelowo na głośnikach będzie około 6-8 warstw lakieru uretanowego .

jakiej dokładnie firmy te lakiery i jakie wałki moze jakieś foto ?

Wałki "HARDY" Velur cena 4 złote za 2 szt potrzebna ilość około 6-8 szt
lakiero bejca Dulux pół połysk-- 0,75l jakieś 40 zł
Lakier bezbarwny uretanowy bondex 38 zł 0,75l- błyszczący
papiery 10 zł
to całe koszty

kac_zor napisał:
Wałki "HARDY" Velur cena 4 złote za 2 szt potrzebna ilość około 6-8 szt
lakiero bejca Dulux pół połysk-- 0,75l jakieś 40 zł
Lakier bezbarwny uretanowy bondex 38 zł 0,75l- błyszczący
papiery 10 zł
to całe koszty

a nie miałeś problem z wypadającym włosiem z wałka ?

Szkoda że nie pochyliłeś dolnej deseczki od zwrotnicy, można by uniknąć fali stojącej. Mierzyłeś to?

ad.wałka.-- może troszkę zostaje włosków ale są to znikome ślady , zawsze można go przeczesać ,poza tym szlifowanie miedzy warstwami niweluje włoski , gorzej jak zostanie pęcherzyk powietrza i jak go z polerujesz to masz małą dziurkę do nadlania ale myślę że przy 5 lub więcej warstwach nie będzie problemu

ad.pochylona deseczka ???? po co, mierzyć czym ??? , głośniki zrobiłem wg gotowego projektu jedyne co zmieniłem to możliwość wymontowania zwrotnicy , nie chciałem nic zmieniać ,nie mam też sprzętu do pomiarów i prawdopodobnie nie będę miał ,i nie usłyszał bym pewnie różnicy w "graniu" kolumn i tak jestem szczęśliwy że je zrobiłem i grają lepiej niż sobie wyobrażałem :wink:

W końcu zabrałem się za wykończenie kolumn ( szkoda było je rozmontowywać ,przyzwyczaiłem się do takich kańciaków surowych )
Niestety chcąc zrobić to w miarę szybko nie przyłożyłem się do super wykończenia (czyli ładnie położona szpachla bez widocznych nierówność) ale i tak po zeszlifowaniu nie jest tak źle , lakierobejcy nałożyłem 4 warstwy a potem szlif a powinno być 2 i szlif i tak trzy razy ,
Warunki tez mam średnie po robię w piwnicy ,
Głośniki na razie są na etapie 6 warstw lakierobejcy i 2 szlifowań oraz 1 warstwie lakieru bezbarwnego uretanowego .
Zamieszczam zdjęcia i filmik robione telefonem , jak głośniki trafią do domu zrobię zdjęcia w lepszej jakości

http://www.vimeo.com/14366897 filmik powinien być dostępny za 10 -20 min

No i koniec :razz:
oto zdjęcia można by się doczepić do prawie wszystkiego tylko nie do dźwięku :)
ale i tak jak na warunki piwnicze i brak czasu z miejsca słuchania wyglądają nieźle jak się podejdzie bliżej to dopiero wtedy widać hm...

Jak dla mnie to te czarne nie pasują do pokoju kolorystycznie i przetworniki w nich mało czarne w kontraście z obudową. W kablu sygnałowym koniecznie zrób osłonkę z termokurczki w miejscu, gdzie kończy się zewnętrzna izolacja to będzie znacznie ładniej, a koszt żaden.

Co to za przełącznik z tyłu na terminalu?

Powrót