• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

2way Seas lub cos podobnego do 28metrów

• Autor wątku Autor wątku klos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam !

Prosiłbym was o pomoc w doborze głosików

narysowałem poglądowy rys. salonu - ma on 28metrów
28m.JPG

wstępnie jestem zainteresowany parą : SEAS L18RNX/P + 27TBFC/G

miąłem okazje je odsłuchać u znajomego jednak w dużo mniejszym metrażu.
Czy dadzą sobie rade na tych 28 metrach ?

Z racji tego, iż kolumny będą ustawione niemal kilka centymetrów od ściany BR będzie z przodu a sama konstrukcja wolno stojąca.

Zależy mi przede wszystkim na szczegółowości i przestrzeni.

muzyka: filmowa, chillout, lekki rock z duza ilością gitary elektrycznej.

z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam Mateusz

Najprościej by było zaprosić znajomego z kolumnami i ocenić jak gra w twoim pokoju i czy będziesz zadowolony, nikt niestety za ciebie tego nie oceni.

Na basie jestem pewny ze niestety sobie nie poradza w Twoim pomieszczeniu. Powiedz jaki budzet masz na ta inwestycje, mysle ze przy tym kryterium jak zwykle najlepiej bedzie dobrac Ci zestaw :wink:

Kolega jest z innego miasta także nie bedę miał okazji ich odsłuchać u siebie.

no tak... zapomniałem o budżecie - chciałbym zmieścić się w 1600 zł ze wszystkim

Na 28 m2 to by się 3 drogi zmieściło ale na seasach za 1600zł to się nie zmieścisz. Ja osobiście uważam że szkoda kasy na stx itp. lepiej raz a porządnie.

kondrax napisał:
Ja osobiście uważam że szkoda kasy na stx itp. lepiej raz a porządnie.
dokładnie wolał bym przez jakiś czas słuchać porządnego dźwięku z małą ilością basu niż mieć dużo basu ale ciągle czuć niedosyt w średnicy i wysokich a to daje największą przyjemność z muzyki.

Nawet za jakiś czas możesz dobudować suba to jest jedyny ratunek w tak dużym i nieregularnym pomieszczeniu.

Może zrób tak:

zbuduj coś na seasach jak radzi toma085,

Do wyboru są:

L18RNX+27tbfc/g
ER18RNX+27tbfc/g
ER18RNX+27tdfc
CA18RNX z czymś tam na stronie troels gravesen
jak się postarasz zmieścisz się w 1600zł

w dalszej kolejności z czasem zrobisz sobie subwoofer np. na visaton TIW 250xs + panel i masz parę lat z głowy.

toma085 napisał:
... dokładnie wolał bym przez jakiś czas słuchać porządnego dźwięku z małą ilością basu niż mieć dużo basu ale ciągle czuć niedosyt w średnicy i wysokich...
Podpisuje się "nogami i ręcami".
Panowie, toż 6.5" to nie znowu taki mały głośnik. No i ten zestaw seas'ów to na prawdę kawał dobrego sprzętu (polecam tą koherentną czasowo). Ostatecznie w przyszłości zrobisz dwa, nazwijmy to "subwoofery", tak aby tworzyło to konstrukcję trzy drożną modułową (poprawka w zwrotnicy). Oczywiście jeśli nie będą Tobie odpowiadały niskie rejestry.
I do tego bi-amping. Ale się rozmażyłem.
Prawdę mówiąc moim zdaniem powinieneś pomyśleć o tych seasach.

Mi też by się marzyły doły modułowe ale z kolei ja mam za maly pokuj by takie coś postawić. A pomysł już miałem, myślałem o jednym sls10 na strone. Każdy zasilany symasymem przez aktywny filtr DP. Do moich monitorków pasowało by to w sam raz.

przemo-lukas powiedź mi czy dalej słuchasz kolumn na hds-ach i xt??

No niestety brak funduszy na "nowy" projekt i zupełny brak czasu. Tak. 2.5 drogi. Ale jeśli spytasz o niskie rejestry, to Ciebie rozczaruję. W tej chwili nie posiadam wzmacniacza, który lepiej uwydatnił by je (wl25 z lampkami el34). Natomiast niskie-wyższe i reszta pasma to poezja. Tak więc wszystkiego po za aphex'ami mogę sobie śmiało słuchać.
Tak więc rozglądam się w tej chwili za "mocnym" wzmacniaczem. Z C372 gra poezja. Niczego nie brakuje. :wink:

Powrót