• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

2x Infinity Kappa 100.1se 10"

Reakcji
0
Witam.

Zamierzam zbudować skrzynię do dwóch głośników Infinity Kappa 100.1se. Producent podaje objętość skrzyni dla jednego głośnika 35 litrów i strojenie 35Hz.

Obliczenia obudowy dla dwóch głośników.
Zewnętrzne wymiary skrzyni: 70x40x34 szer/wys/gł
Wewnętrzne wymiary: 66,4x36,4x30,4 = ~73 litry
Wymiary szczeliny BR: 3x36,4x23

Wymiary płyt:
Przód/tył: 2x 70x40
Boki: 2x 36,4x30,4
Góra/dół 2x 70x30,4
BR: 2x 21,2x36,4

Skrzynia zostanie zrobiona z płyty MDF 18mm, nie będzie za cienka?
Warto spiąć przednią ścianę z tylną, czy przy takiej mocy głośniczków nie ma takiej potrzeby?
Czy szerokość szczeliny nie będzie za mała?
Mógłby ktoś rzucić fachowym okiem, czy nie natworzyłem herezji? :biggrin:
Pozdrawiam

ten b-r to na jeden glosnik czy na oba?

Skrzynia zostanie zrobiona z płyty MDF 18mm, nie będzie za cienka?
Warto spiąć przednią ścianę z tylną, czy przy takiej mocy głośniczków nie ma takiej potrzeby?
obojetnie jak gruba scianka bedzie i tak gorsza niz obudowa ze wzmocnieniami ;)
tak wiec zrob nawet z 10mm, byle solidnie ja wzmocnic od srodka ;)

Na oba. Skrzynia będzie miała jedną komorę i zastosuje wzmocnienia. Jak to wygląda, nigdzie się nie pomylilem, będą z tego "ludzie"? :biggrin:

ok 110cm2
hmm... tunel nie jest za dlugi wiec bym dal nieco wieksza szczeline - chociaz o te 6mm (2x18mm jako dystans)
lepiej dac teraz wieksza, niz pozniej sie wkurzac ze tunel za glosno pracuje

Wewnętrzne wymiary: 66,4x36,4x30,4 = ~73 litry
Wymiary szczeliny BR: 3x36,4x23
23cm to dlugosc? cos mi inne strojenie wychodzi przy tym tunelu i tej pojemnosci
przelicz jeszcze raz

Liczę wszystko w WinISD, ale faktycznie liczyłem pod 70 litrów. Teraz wychodzi mi długość 21,5 cm przy szerokości 3 cm, a przy szerokości 3,6 cm, 28,5 cm. Teraz jest dobrze?
Z góry przepraszam za moją niekompetencję i banalne pytania, ale będzie to mój pierwszy projekt i chciałbym dowiedzieć się jak najwięcej no i skonstruować coś co z założenia ma spełniać swoje zadanie, a nie tylko dociążać tył samochodu. ;)

Teraz wychodzi mi długość 21,5 cm przy szerokości 3 cm, a przy szerokości 3,6 cm, 28,5 cm. Teraz jest dobrze?
mi tez cos dluzszego wychodzilo ;)

Z góry przepraszam za moją niekompetencję i banalne pytania, ale będzie to mój pierwszy projekt i chciałbym dowiedzieć się jak najwięcej
i tak wielki szacunek za to ze robisz cos sam. obecnie panuje trend na "dajcie mi gotowca bo tak!"

wyglada OK ;)
mile widziana jest pochylona tylna scianka, ale pewnie nie masz ochoty zbyt komplikowac pierwszej skrzyni

Powrót