• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

2xArn 150 (8ohm)+Pj (pytanie o polaczenie glosnikow)

Reakcji
0
Witam
Panowie mam pewien problem nabyłem okazyjnie 4 arn 150 5/8 i teraz nie wiem jak to połączyć. Myślałem nad tym aby tesle połączyć równolegle i dokupić stx pj 4ohm. Czy takie połączenie sie sprawdzi?? I czy gotowe projekty zwrotnic pod to zestawienie spasuje??
pozdrawiam i dziękuje za odp.

to ze tesle trzeba polaczyc rownolegle to jest raczej oczywiste, gozej ze znalezieniem gotowej zwrotnicy, musisz szukac.

No to ja wiem :P Z kondesatorem na wysokotonowce tez bedzie gralo :) A teraz na powaznie byl juz kiedys projekt arn+pj w wersji 4 ohm?? Bo nigdzie nie moge tego odszukac. Dostalem tez propozycje zeby wartosc cewek zmieszyc o polowe, a kondesatorow powiekszyc 2 krotnie. Co wy na to?

A jakby polaczyc 2 zwrotnice razem. Wartosci do arn wziasc od arn+sc10n a do pj z jakiejs zwrotnicy chyba bylana jakis stx. Tylko czy w takim polaczeniu nie bedzie dziurki w pasmie.

Narazie mam 2 opcje. Albo pomniejszyc te cewki o polowe a kondesatory powiekszyc albo zalozyc tylko zwrotnice na wysokotonwke ale to sie chyba mija z celem.

to zalezy jaki jest twoj cel? bo wiekszosc ludzi zaczyna robic kolumny stosujac tylko kondensator na wysokotonowke a potem jak sie naucza czegos wiecej to modyfikuja uklad. na razie wiesz nie wiele a chcesz zrobic od razu cos zeby bylo dobrze a to raczej nie mozliwe.

Moj cel jest prosty :) chce z tego co mam zrobic dobry zestawik zeby to ladnie gralo. A etap z kondesatorem mam juz za soba (kolumienki na alphardach). Wiec jakie sugestie??

nie ma zadnej dobrej zwrotnicy do 2xARN 150 + GDWK PJ
zwrotnica wykonana przez yoshiego nie pasuje do 2 ARNow. nie wiem jako to okreslic ale poprostu brzmi paskudnie :???:
tak wiec trzeba poczekac i zaprojektowac nowa zwrotnice.
wlasnie koncze prace sezonowa wiec niedlugo zabiore sie za zabawe pomiarami :P (mam nadzieje :roll: )

Czyli nie ma gotowego projektu zwrotnicy do arn 150 +pj w wersji 4 ohm.... Wiec co radzicie?? Probowac ta medote zeby zmiejszyc cewki a kondesatory zwiekszyc od wersji 8 ohm??

Matys1990, narazie to zrob obudowe.
pozniej to ja bym zastosowal filtr na PJtke (ale nie sam kondensator) i czekal az ktos w koncu zrobi zwrotnice do tego

przynajmniej 3,3uF + 0,33mH
lub cos zblizonego
mozesz tez uzyc dowolny z gotowych zwrotnic gdzie jest PJ

Na niskotonowego możesz dać cewkę, np 1,5 mH i odiajając zwoje doświadczalnie sprawdzić jak gra najlepiej...

Oki :) jeszcze jedna sprawa czy tunel o srednicy 60 i dlugosci 120 da odpowiednie strojenie?? Z symmulacji wyszlo mi jakies 50hz ale mozliwe ze cos zle zrobilem. Budy maja po 18l.
A na niskotonowca dac sama cewke czy jakis rezystorek z kondesatorkiem dac?

Powrót