Witam Was.Planuję budowę systemu 2,5 drożnego opartego na przetwornikach Vifa XG http://www.akustyk.com.pl/vifa/XG18WH-00-08.html . Do tej kontrukcji mam kilka pytań i prosiłbym Was o pomoc.Przede wszsytkim,jak wspomnialem mają to być 2,5 drogi,toteż pytam się jak znaleść punkt cięcia drugiego niskotonowca? Obudowa ma być dość wąska (chodzi mi o rewelacyjną stereofonie),toteż myśle że efekt baffle step pojawi się przy wyższych częstotliwościach.Problem w tym jak go znaleść,zrobić pomiar w obudowie tylko jednego niskośr. i znaleść miejsce spadku ,czy jak?Czy też może "całościowo" mam to nastrajać metodą prób i błędów,aż dojdę do minimalizacji tego zjawiska?Druga sprawa,chodzi mi o zgranie głośników w czasie,wiem że Yoshi80 sie tym zajmował.Wiem że robi się to przez pochylenie o x stopni kolumnę,mierzy sie podajże impuls (nie?).No ok,ale proszę o bardzo dokładne wskazówki jak to dokładnie wykonać,pokolei,co pomierzyc,jak to obliczyć (ten kąt).Następna sprawa,do tych głosników szukam głosnika wysokotonowego,cena do tak +-290zl sztuka.Od razu z góry mówię że Vify mnie nie interesują,przejadły sie,ale kręci mnie jakiś Eton czy Morel,moze jakis Seas,ale w życiu tych głosików na kopułkach nie słyszalem (tzn slyszalem taniego seasa w radmorach ls-20 i grało super),wiec prosze Was o rady.Proszę także o jasne,przejżyste posty.Dziękuje za pomoc.Pozdrawiam