• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

3 drogi na na STX z pj fornir Teak

Reakcji
0
Witam
Po wystawieniu przez kolegę Binganta swoich pierwszych, a następnie drugich konstrukcji na głośnikach STX zrozumiałem że nie mogę w tej sytuacji pozostać bierny. Rozpocząłem więc budowę własnych kolumn korzystając z rozwiązań kolegi B. Obecnie kolumny są prawie gotowe i czekają jedynie na zwrotnice (wykonywane przez Pawla S.).

Krótki opis:
Konstrukcja kolumn klejona była na wikol oraz skręcana. Skaj oraz fornir (teak+buk) na klej Pattex moment classic. Po przeszlifowaniu fornir buk (górny i dolny dekiel, ranty-przód, tył) malowałem emalią ftalową o kolorze czarna satyna firmy Colours za pomocą wałka gąbkowego. Położyłem 2 warstwy powłoki z międzyszlifem. Po wyschnięciu już całość-a więc boki fornirowane teakiem oraz czarno malowane elementy lakierowałem 3 krotnie z międzyszlifem lakierem Domalux wodnorozcięczalnym półmat. Lakier z powodzeniem (za poradą kolegi Dabyla) nakładałem wałkiem filcowym (z krótkim włosiem). Powłoka wychodzi ok., ale te wypadające z wałka włoski…
Zarówno farba jak i lakier były prawie! bezzapachowe.

Głośniki (po próbie) przykręcane śrubami z łbem imbusowym M4x12 czarnionymi na otworze %%c3.2 (trzymają poprawnie, polecam dłuższe) .
Gniazda kolców wkleiłem klejem montażowym Dragon (taki w tubie), podkładki podklejone filcem. Może w przyszłości zastanowię się nad podstawą i kolcami własnego pomysłu.
Zastanawiam się jeszcze nad malowaniem (zaimpregnowaniem skaju czarnym impregnatem do tworzyw (takim jaki stosuje się do plastikowych wykończeń w autach.

Najcięższym etapem budowy było wykończenie czyli malowanie i lakierowanie, a następnie poprawianie tego co się poprzednio spieprzyło lub wykonało niedokładnie. No ale jakoś to poszło.

Oto kilka fotek z przebiegu budowy oraz gotowych kolumn. Czekam na opinie kolegów.

Załączniki

• 9.jpg
    9.jpg
    93.5 KB · Wyświetleń: 0
  • 10.jpg
    10.jpg
    95.4 KB · Wyświetleń: 0
  • 11.jpg
    11.jpg
    96.7 KB · Wyświetleń: 0
  • 12.jpg
    12.jpg
    95.4 KB · Wyświetleń: 0
  • 13.jpg
    13.jpg
    95.6 KB · Wyświetleń: 0
Szykownie wyszło.
Na forum ostatnio można znaleźć tylko konstrukcje inspirowane Bingant'em. IMO monotonne to już się robi.
Ale gratuluje udanej konstrukcji ;)

I jeszcze kilka fotek z budowy

Załączniki

• 2.jpg
    2.jpg
    93.6 KB · Wyświetleń: 0
  • 3.jpg
    3.jpg
    88.9 KB · Wyświetleń: 0
  • 4.jpg
    4.jpg
    88.3 KB · Wyświetleń: 0
  • 6.jpg
    6.jpg
    95 KB · Wyświetleń: 0
  • 7.jpg
    7.jpg
    90.8 KB · Wyświetleń: 0
Ładne paczki, szkoda ich na takie głośniki. hermes, spójrz na to z innej strony, takie obudowy nie są proste do złożenia;)

KORKALHOM obudowy klasa i rewelecja, zazdroszczę umiejętności stolarskich! Wykończnenie, dobór forniru i efekt końcowy - bomba.

Nie na temat...
Jakby na forum były tylko klony utopii i SF to problemu by nie było, a skoro kopie Bigantowych to już źle. Nie mogę powstrzymać się od śmiechu na widok takiego komentarza.

Nie na temat...
benek161, ja tego nawet nie neguję! Generalnie stwierdzam, że gdzie nie spojżysz tam "Bingant'y"

Ale przejechałem się na tym froncie trochę, bo część otworów pod wkręty wypełniłem szpachlą naturalną, kupowaną, a resztę szpachlą naturalną własnej produkcji (pył drzewny z mdf+wikol). Po przyklejeniu skaju na front okazało się że klej rozmiękczył tę kupną szpachlę i widać minimalne wgłębienia (ja widzę bo wiem gdzie szukać).

hmm... w zasadzie moc zestawu to moc glosnika basowego... o ile reszta wytrzymuje
tak wiec mysle ze te kolumny beda mialy te 100-130w
ale szczerze mowiac nikomu to nie jest potrzebne
podlaczasz wzmacniacz min 80w (zeby dobrze rozbujac GDNy) i sluchasz az nie zacznie znieksztalcac

---------- Post dodany o 13:21 ---------- Poprzedni post o 13:17 ----------

http://www.stx.pl/fx-200.html wg producenta 150w

Jak określić moc RMS tego zestawu?

a po co chcesz ją określać?
wg mnie po mocy głośnika niskotonowego

---------- Post dodany o 17:53 ---------- Poprzedni post o 17:48 ----------

odsłuchiwałem te kolumny razem z nextonami
oczywiście bardziej efektywne i z większą ilością basu grały fx-200
ale nextony były cichsze i nieco łagodniejsze
miały bardziej naturalną barwę i ładniejszą średnicę
mi bardziej podeszły
więc z tego zestawienia wybrałbym nextony
no może wymieniłbym tweeter na inny

Witam bardzo podobaja mi sie ten projekt:):):) czy moge prosic o wymiary kolumn. Pozdrawiam

Z tą mocą poprostu mnie to zainteresowało. Znalazłem w googlach że właśnie niskotonowiec określa moc zestawu, ale jak to z google chciałem się upewnić.
Co do wymiarów zestawu to niewiele się zmieniło w stosunku do oryginalnego projektu kolegi Binganta. U mnie jest 235x318x990mm

Powrót