• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

3 way na seasach

• Autor wątku Autor wątku zibii
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam
Padla decyzja o budowie kolumn.
Beda to 3-drogi na glosnikach seas excel.
Niski W22ex001
Sredni W15cy001
Wysoki T25cf002 millennium.

Mam pytanie do wszystkich prosilbym o wizje wygladu obudowy a dokladniej mówiąc inspiracje.
Myslalem na poczatku o zwykłych prostych skrzynkach ale warto by dodac skosy ala avalon aby wygladzic ch-ki na wysokich tonach.
Skrzynki musza byc proste a nie pochylone takie zalozenie.
Po AS chce ruszyc z tematem.

Hermes
Ale chodzi o ispiracje pod te głośniki.
Jaki kształt, rodzaj forniru aby pasowal kolorystycznie do przetwornikow itp.

Ja był je zrobił w perłowej bieli zamiast forniru. Kolorystycznie by lepiej według mnie pasowało

Ciekawe jakby to wyglądało do magnezow.
Moze lepiej cos ciemnego bylby jakis kontrast.

Tak widzialem wlasnie dlatego robie taki zestaw tyle ze w kpl na seasach aby to wszystko bylo z jednej stajni.
harnas 1201 w ilu metrach graja u ciebie kolumny.
U mnie bedzie gralo w 38m2 wiec troche obawiam sie o to ze bedzie za malo basu ale zobaczymy.

u mnie grały o okolicach 20m2 i było ok ale na 38m2 może być mały niedosyt. może lepiej dac 26

Glosniki juz mam wiec trzeba isc do przodu.
Mam w zanadrzu jeszcze jeden projekt ale w calosci na etonach i na basie 12" ale to już w innym terminie i w nowym temacie😀

A moze zrobic obudowy cos ala diapason dynamis ktore byly na AS tylko ze mniejszego formatu i ze skosami tylko z przodu plus wylot na dole.
Tylko nie wiem czy ogarne stolarke.
Pewnie trzeba by to wszystko okleic hdf4mm i dac do lakiernika.
Pytanko czy pod lakierem nie bedzie widac tych laczen hdfu.

Pokombinuj ze skrzynką. Przy takich gabarytach prostopadłościan bez udziwnień będzie wyglądał słabo. Jak znasz jakiś soft do modelowania 3D to spróbuj coś narysować :)

kurde cos nie moge wkleić zdjecia tylko jakiś link mi wskakuje

- - - - - aktualizacja - - - - -

nie mam zadnego programu do 3d co polecasz Taz oczywiscie bezpłatnego.
link albo coś.

LuSzTi calkiem fajnie to wyszlo.
Myślę zeby zrobic proste skrzynki i zrobic sciecia na rogach tak jak w avalonach tylko bez pochylenia skrzynki.

Powrót