• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

3 way SS + Wavcore

Reakcji
0
Chciałbym złożyć kolumny 3 way na przetwornikach Scan Speak D3004-662000 + Scan Speak 18WU-4741T00 + 2 x Wavecore SW182BD01.

Dlaczego 18WU i 2x Wavecore? Chce mieć wąski front i trzy jednakowe głośniki, rozumiem, że konsekwencją tego są gorsze średnie tony i że z SS 15 byłaby lepsza średnica. Chciałbym wycisnąć jak najwięcej z tych głośników które mam. Od razu mówię też, że zwrotnicy nie będę robił sam.

SW182BD01 wg symulacji wynika że potrzebuję około 30 litrów strojone na 25 Hz (info w necie pokrywa się z tymi symulacjami)

Zastanawiam się nad 18WU-4741T00 w projektach Troelsa jest zestaw Jenzen Illuminator http://www.troelsgravesen.dk/Jenzen-Illuminator.htm i SS ma około 25 litrów i strojenie około 44 Hz. Czy może lepiej jest go umieścić w OZ? Nie ukrywam, że jeśli jest to możliwe chciałbym zrezygnować z BR.

Czy takie objętości obudowy dla głośników są odpowiednie?

Ostatnia edycja:
Szkoda, ze jednak nie 15-ka na średnice

Dla sredniaka zrób obudowe zamknięta o qtc=0,5

Rhainkraft
Rozmawialiśmy i znasz moje zdanie na temat 18WU w funkcji średniotonowego. Średni oczywiście w OZ. Możesz poeksperymentować i dać oba Wavecory też w zamkniętą aby porównać z BR.

Dla mnie całkowity bezsens i strata kasy.
Jedynie 12mu + 18cm bas .
łączenie z tą popierdułką 18wu który ma większe Vd niż ten Wavecor to jakaś pomyłka .

Ostatnia edycja:
Ale jak tam bardzo chce mieć trzy takie same głośniki to niech sobie zastosuje aluminiowe Illuminatory na dół :) Kasa z kosmosu, ale będzie OK :)
A papierowy Illuminiator to jeden z niewielu 18cm głośników, które byłbym w stanie użyć u siebie jako średnicę, ale raczej z niskim podziałem :)

To niech sobie wstawi atrapy albo membrany bierne .
Dla mnie bez sensu konstrukcja .

Raven wavecory maja byc 2szt
One graja naprawdę dobrym basem
Mysle, ze sprawdza sie w tej konstrukcji

18wu też gra basem i to pewnie nie gorzej jeśli nie lepiej .
Taka konstrukcja na siłę .
Zmarnowany potencjał ;)

Bez sensu jest kupować głośnik na średnie który ma największe możliwości basowe na rynku .

Rozumiem, że 18 SS nie zagra jak np. 12MU SS. Rozumiem, że jakość dźwięku jest dla Was priorytetem a później jest design, ja jednak chciałbym na równi postawić jakość dźwięku i design stąd wybór przetworników równych pod względem średnicy. Co do aluminiowego illuminatora bardzo chętnie, ale 4 tys na niskie tony to o wiele za dużo dla mnie.

lklukasz czyli około 12 litrów? Pytanie tylko czy lepiej to zagra niż w BR u Troelsa?

Troels dał go w TL tak samo jak niskotonowy. To nie jest BR. Zapewne chodziło o eksperyment i nowe wartości poznawcze. Najlepszą, szybką średnicę uzyskasz z obudowy zamkniętej i nie ma co na ten temat dyskutować.

Zaprojektował też wersję BR

Jenzen-Illuminator-vented-cab-large.png

ale ok już nie dyskutuję :) , 12 litrów dla 18WU w OZ i SW182BD01 30 litrów strojone na 25 Hz. Poprawnie?

12 litrów dla 18WU w OZ
tak 11-12l dla qtc 0.7
dla 30l qtc 0.5

http://www.wavecor.com/SW182BD01_sealed_box_simulations.pdf

30l na 2 głośniki w zamkniętej .

lub BR strojenie około 25Hz ale to musisz spr. na słuch
Pod warunkiem że zmieścisz tunel :biggrin:
Wątpliwe, że Ci się uda zmieścić . 60mm średnicy będzie miał ponad 40cm długości . A mniejszy odpada bo na pewno będzie świszczał już .
Szczelinowy może albo od dołu budki .

Te 01 mają 4om więc musisz je szeregowo połączyć inaczej będziesz miał 2om kolumnę.
Nie lepiej wersje 02 8-omową i połączyć równolegle ?

---------- Post dodany o 12:27 ---------- Poprzedni post o 12:13 ----------

teraz widzę że zabraknie SPL-u średniaka.

Ostatnia edycja:
raven1985 Pomyłka, oczywiście mam dwie sztuki SW182BD02 czyli 8 ohm.

Dokładnie trzeba trzeba tak zrobić żeby wilk był syty i owca cała

Akustyk zrobił na 18 WU jako średnim w ILR3, Troels zrobił Jenzen Illuminator ze średnimi na 18WU czyli wnioskuję, że da się coś takiego wykonać i godzę się z kompromisem dotyczącym gorszej średnicy niż na mniejszym głośniku średniotonowym. Wiem, że ani Akustyk ani Troels nie są wyroczniami, ale wnioskuję, że skoro Akustyk zarabia na ILR3 to musi to jakoś w miarę grać w średnich tonach.

1 kolumna nie podoba mi się, 2 bardzo ładna, mniejszy średniotonowy bardzo pasuję, ale w domu bym jej nie postawił bo mam zupełnie inny wystrój i taka kolumna najzwyczajniej nie pasowała by do wnętrza domu.

Moim zamiarem jest zrobienie kolumny w stylu firmy Triangle, tylko w wersji spokojniejszej.

Magellan-Cello-Speakers-by-Triangle-1.jpg

teraz widzę że zabraknie SPL-u średniaka.

Czyli problem?

---------- Post dodany o 13:27 ---------- Poprzedni post o 13:22 ----------

lub BR strojenie około 25Hz ale to musisz spr. na słuch
Pod warunkiem że zmieścisz tunel

A tunel wygięty? Widziałem kiedyś w jakimś subwooferze tunel który był powykrzywiany w obudowie. Jakie są konsekwencje takiego tunelu?

Ostatnia edycja:
Nie zabraknie efektywności, Wavecor podaje max wartość, tam gdzie jest pik od rezonansu membrany, w paśmie użytecznym ma dużo mniej. Da radę to skleić bez problemu.

Faktycznie więc nie ma problemu :)

A tunel wygięty?
Nie mam doświadczenia ale to raczej gwarancja świstów .

alternatywnie membrany bierne na tylnej ściance :
http://audiotransducers.com/pl/pozostale/79-wavecor-pr182bd01.html
tylko drogo :(

Akustyk zrobił na 18 WU jako średnim w ILR3, Troels zrobił Jenzen Illuminator ze średnimi na 18WU
Tak ale tam są 10 cali lub 2 * 8 cali i musiał tak zrobić żeby stykało SPL-u i średni miał zapas mocy .
no i jakoś to wyglądało ;)

Ostatnia edycja:
Powrót